30 Ιουν 2013

Εκρηκτική η κατάσταση στην Αίγυπτο




Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βέντρελ, επιβεβαίωσαν ότι ένας Αμερικανός πολίτης έχασε τη ζωή του χθες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στη διάρκεια ταραχών μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι....


Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι επέτρεπε «σε περιορισμένο αριθμό κυβερνητικών υπαλλήλων -μελών του διπλωματικού και του προξενικού προσωπικού- και στις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο λόγω των πολιτικών και κοινωνικών ταραχών που σημειώνονται στη χώρα». Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που πρόκειται να μεταβούν στην Αίγυπτο να αναβάλουν το ταξίδι τους, και όσους διαμένουν εκεί να παραμείνουν σε ύψιστη επαγρύπνηση για την ασφάλειά τους.


Όλα δείχνουν πως οι μέρες των σφοδρότατων ταραχών του πρόσφατου παρελθόντος επιστρέφουν στην Αίγυπτο. Εξαιρετικά βίαιες και αιματηρές ήταν οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -ένας Αμερικανός φοιτητής και ένας Αιγύπτιος πολίτης-, ενώ οι Αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 70 τραυματίες.
Ο άτυχος φοιτητής
Ο άτυχος φοιτητής
Αιγυπτιακή ιατρική πηγή είχε αναφέρει τον θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη, ηλικίας 21 ετών, ο οποίος μαχαιρώθηκε και υπέκυψε στα τραύματά του. Αρχικά, υπήρξε σύγχυση γύρω από την ταυτότητα του νεκρού Αμερικανού. Διέρρευσε πως ήταν φωτορεπόρτερ και απλώς τραβούσε φωτογραφίες. Στη συνέχεια, το πτώμα του αναγνωρίστηκε και αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του. Επρόκειτο για φοιτητή του κολεγίου Κένιον, ονόματι Άντριου Ντρίσολ Πόχτερ, ο οποίος κατοικούσε τον τελευταίο καιρό στην Αλεξάνδρεια και δίδασκε αγγλικά σε παιδιά ηλικίας από 7 έως 8 ετών.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι, στρεφόμενοι εναντίον της κοσμικής αντιπολίτευσης, που σήμερα αναμένεται να προβεί σε ανάλογες ενέργειες. Οι υποστηρικτές του Μόρσι προσευχήθηκαν χθες στους δρόμους γύρω από το τέμενος της πρωτεύουσας που βρίσκεται κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ο μουσουλμάνος «κληρικός» (σ.σ.: η περί ιερωσύνης αντίληψη του Ισλάμ διαφέρει από τη χριστιανική) που τέλεσε την προσευχή προειδοποίησε ότι, εάν αποπεμφθεί ο επικεφαλής, «δεν θα υπάρχει πρόεδρος για τη χώρα» και η Αίγυπτος θα βυθιστεί στην «κόλαση της αντιπολίτευσης».

Το αίτημα του αντιπολιτευτικού μπλοκ υλοποιείται με καμπάνια συλλογής υπογραφών για την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Η καμπάνια ονομάζεται «Ταμαρούντ» και η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχει ήδη συλλέξει περίπου 20 εκατομμύρια υπογραφές.

Στο Πορτ Σάιντ ένας Αιγύπτιος πολίτης σκοτώθηκε και δέκα τραυματίστηκαν σε ισχυρή έκρηξη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Διώρυγα του Σουέζ, ανακοίνωσαν το Σάββατο οι αστυνομικές αρχές, ωστόσο τα αίτια της έκρηξης παραμένουν ασαφή. Διαδηλωτές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή υποστήριξαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου προειδοποίησε για «εμφύλιο πόλεμο», εάν τα επεισόδια δεν τεθούν σύντομα υπό έλεγχο. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ κάλεσαν τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις, οι οποίες απειλούν τη δημοκρατία της Αιγύπτου.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής
zougla