18 Ιουν 2013

«Ήττα» Σαμαρά για την ΕΡΤ «βλέπει» ο διεθνής Τύπος

Όπως η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ έτσι και η απόφαση του ΣτΕ να ξανανοίξει προσωρινά μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας είναι ένα από τα κυριότερα θέματα που «παίζουν» στον διεθνή Τύπο.

Το BBC μεταφράζει την εντολή του Συμβουλίου της Επικρατείας για....
επανέναρξη των μεταδόσεων από την ΕΡΤ ως ήττα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Το σχέδιο του πρωθυπουργού να αντικαταστήσει την ΕΡΤ με ένα μικρότερο και φθηνότερο οργανισμό μπορεί να προχωρήσει. Αλλά η κίνησή του να ρίξει το σήμα ανατράπηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μία νίκη για τους άλλους δύο εταίρους της κυβέρνησης που αντέδρασαν έντονα στο κλείσιμο της ραδιοτηλεόρασης», γράφει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν.

«Ακολούθησαν πανηγυρικές σκηνές ανάμεσα στους εργαζομένους της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο μετά την απόφαση να συνεχιστεί η μετάδοση του προγράμματος, αν και πολλοί είναι αυτοί που θα χάσουν τη δουλειά τους μετά την αναδιάρθρωση», γράφει.
Και καταλήγει: «η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε ίσως τη χειρότερη πολιτική κρίση στον ένα χρόνο ακριβώς από την εκλογή της. Ωστόσο, οι τρεις αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν για να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα και να δείξουν ενότητα».

«Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αναγκασμένη να ανοίξει ξανά τους δέκτες. Το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να αναστείλει την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, επιτρέποντας να επιστρέψει το πρόγραμμά της εν αναμονή της τελικής απόφασης για το ζήτημα», γράφει η Monde.

«Ελληνικό δικαστήριο διατάσσει την επιστροφή της ΕΡΤ στον αέρα, ενώ επιτρέπει την ταυτόχρονη αναδιάρθρωσή της, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση συνασπισμού να προχωρήσει το σχέδιο αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές», αναφέρει ο Guardian.

Η απειλή των πρόωρων εκλογών που συντάραξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να υποχωρεί καθώς πλέον η Ελλάδα οδεύει προς ανασχηματισμό, γράφει ο Guardian. To ΣτΕ, συνεχίζει, έδωσε διέξοδο στους τρεις αρχηγούς, με την απόφαση του να ανοίξει και να λειτουργεί η ΕΡΤ, καθώς θα αναδιαρθρώνεται.

«Η απόφαση έρχεται έξι ημέρες μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει ξαφνικά την ΕΡΤ για να εξοικονομήσει χρήματα και να ευχαριστήσει τους ξένους δανειστές, απόφαση που προκάλεσε δημοσιογραφική, πολιτική και συνδικαλιστική κατακραυγή. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο φαίνεται να δικαιώνει τη στάση Σαμαρά για έναν πιο λιτό, φθηνό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αλλά δίνει παράλληλα τη δυνατότητα για την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, όπως ζητούσαν οι δύο εταίροι στην κυβέρνηση, δίνοντας έτσι και στους τρεις (σ.σ.: εταίρους) διέξοδο από το φάντασμα των πρόωρων εκλογών», τονίζει ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας.

«Όλα τα μέρη κάνουν λόγο για νίκη», γράφει και προσθέτει πως μετά την ανακοίνωση οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. «Η συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ άρχισε να παίζει και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Χρονά έλεγε ότι "είμαι εδώ επτά νύχτες και αυτή είναι η πρώτη φορά βλέπω ανθρώπους να χαμογελούν"», περιγράφει ο συντάκτης.

Το πρακτορείο Reuters γράφει πως η απόφαση του ΣτΕ δίνει στην κυβέρνηση διέξοδο από την πολιτική κρίση που προκάλεσε το ξαφνικό λουκέτο

«Ανακούφιση -προσωρινά- για την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση» είναι ο τίτλος του CNN. «Η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει την αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα να κόψει το σήμα της ΕΡΤ, ενώ θα δημιουργήσει έναν μικρότερο φορέα με λιγότερο προσωπικό στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, προσθέτει το δίκτυο», συμπληρώνει ο συντάκτης.
 http://www.newsit.gr