Μέχρι πριν από ένα μήνα, φαινομενικά τουλάχιστον, η χώρα βρισκόταν σε καλό δρόμο. Το πιο βασικό συστατικό και προαπαιτούμενο των ευρωπαίων εταίρων η πολιτική σταθερότητα όχι μόνο είχε επιτευχθεί αλλά είχε διατηρηθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας την αίσθηση πως έχει εδραιωθεί. ..

Η τρικομματική κυβέρνηση κατάφερνε και ξεπερνούσε σοβαρούς σκοπέλους δημιουργώντας μια αίσθηση πως η χώρα έχει μπει σε μια καλύτερη τροχιά.
Δύο επικοινωνιακά «τρικ» όμως ήταν ικανά από τη μια μέρα στην άλλη  να οδηγήσουν την χώρα τουλάχιστον ένα χρόνο πίσω.
Ήταν ακριβώς πριν από ένα μήνα, στις 16 Μαΐου όταν ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη μακρινή Κίνα όταν τον ακούσαμε για πρώτη φορά να κάνει λόγο για το success story της Ελλάδας. 
Ήταν φανερό πως το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινούσε να καλλιεργεί ένα θετικό κλίμα γύρω από τη χώρα προσπαθώντας να πείσει πως το κλίμα και η ψυχολογία έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση σε ένα γενικότερο δυσμενές περιβάλλον, με υψηλότατη ανεργία και οικονομική ανέχεια, προσπαθούσε να αντιστρέψει το κλίμα ενώ σε αυτό βοηθούσαν και διάφορα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου που έκαναν λόγο για πρόοδο της Ελλάδας.
Το πυροτέχνημα του success story δεν κράτησε πολύ. Το κλίμα στην τρικομματική κυβέρνηση άρχισε να χαλάει υπό το βάρος και των δημοσκοπήσεων που έδειχνε μεγάλη φθορά για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Η διαφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έφερε τριγμούς στα θεμέλια της τρικομματικής κυβέρνησης, ωστόσο με πολιτικές τρίπλες ξεπεράστηκαν προσωρινά τουλάχιστον.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναζητούσαν τώρα τη θεαματική αυτή κίνηση που θα εδραίωνε το success story στη συνείδηση των πολιτών και θα εμφάνιζαν τον Αντώνη Σαμαρά αποφασισμένο να προχωρήσει το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις, σπάζοντας ταμπού ακόμα και δεκαετιών.
Έτσι ήρθε η εισήγηση για τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ακόμα και αν προκαλούσε αντιδράσεις ωστόσο θα γινόταν αποδεκτό από την μεγαλύτερη μερίδα της  κοινωνίας που τόσα χρόνια αποδοκιμάζει την «κακή» ΕΡΤ και την κατηγορεί για αδιαφάνεια και διαφθορά.
Η ανακοίνωση όμως για το λουκέτο της ΕΡΤ γκρέμισε μέσα σε μία νύχτα όχι μόνο το πυροτέχνημα του success story αλλά και την κυβερνητική συνοχή. Το κύμα αντιδράσεων από εσωτερικό και εξωτερικό ήταν ο αστάθμητος παράγοντας που δεν υπολόγισαν στην κυβέρνηση.
Γιατί πέρα από το αν η ΕΡΤ θα πρέπει να εξυγιανθεί και να αναδιαρθρωθεί ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε και επιβλήθηκε το λουκέτο, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυνε. Η παράκαμψη των κυβερνητικών εταίρων, του υπουργικού συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και το μαύρο στις οθόνες γύρισε μπούμπεραγκ στην κυβέρνηση που δεν είχε προβλέψει τον αντίκτυπο αυτής της κίνησης.
Η κυβέρνηση ανέβασε τον πήχη ψηλά από μόνη της δεν στάθμισε παράγοντες όπως αυτόν της ΔΕΠΑ και της αποτυχίας της ιδιωτικοποίησης κάνοντας για ακόμα μια φορά λάθος εκτιμήσεις και αποδεικνύοντας πως το παιχνίδι της επικοινωνίας ακόμα κι αν είναι επιτυχημένο από μόνο του δεν φτάνει.
 http://newpost.gr