23 Ιουν 2013

ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ... ΔΝΤ Νέα μελέτη: "Η εξυγίανση-σοκ που επιβάλλεται στην Ευρώπη αυξάνει ανισότητες και ανεργία"

Οι πολιτικές περιορισμού των ελλειμμάτων αυξάνουν τις ανισότητες και την ανεργία ενώ παράλληλα μειώνουν το μερίδιο της εργασίας στο εθνικό εισόδημα, συμπεραίνει τελευταία μελέτη του ΔΝΤ, για τις επιδράσεις της οικονομικής εξυγίανσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρει η μελέτη και ...
διαβάζουμε στο newmoney.gr, η "Μεγάλη Ύφεση" της περιόδου 2007-09 οδήγησε σε σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους των χωρών της ΕΕ, κυρίως λόγω της κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων καθώς τα εισοδήματα μειώθηκαν. Άλλοι παράγοντες που συνέβαλλαν στη συσσώρευση του χρέους ήταν το κόστος της οικονομικής διάσωσης των τραπεζών και των επιχειρήσεων, καθώς και το φορολογικά κίνητρα που παρείχαν πολλές χώρες για να "εξορκίσουν" την κρίση.
Η δημοσιονομική εξυγίανση οδήγησε σε μια σημαντική μείωση του ποσοστού του εισοδήματος των μισθών κατά περίπου 0,8% του ΑΕΠ και έφερε τους μακροχρόνια ανέργους σε ποσοστό περίπου 0,5% υψηλότερα από τους μεσοπρόθεσμα ανέργους, συμπεραίνει η μελέτη.
Στις αναπτυγμένες οικονομίες το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά μέσο όρο από το 70% του ΑΕΠ το 2007 σε περίπου 100% ΑΕΠ το 2011-το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών.
"Απουσία των σωστών μέτρων εξυγίανσης, ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ σε πολλές προηγμένες οικονομίες είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα", σχολιάζουν οι αναλυτές του ΔΝΤ.
Στην παρούσα συγκυρία, είναι χρήσιμα φορολογικά μέτρα που σκοπεύουν σε μελλοντική και όχι άμεση μείωση των ελλειμμάτων, όταν η παγκόσμια ανάκαμψη θα είναι πιο ισχυρή, αναφέρει η μελέτη. Η "υπερβολικά βιαστική" δημοσιονομική εξυγίανση ενέχει κινδύνους για την ανάκαμψη, τονίζει, προτρέποντας τις χώρες να επιλέξουν ένα πιο αργό ρυθμό εξυγίανσης, σε συνδυασμό με πολιτικές για στήριξη της ανάπτυξης.
Μία ακόμη κρίση "ειλικρίνειας" φαίνεται να περνά το ΔΝΤ, καθώς προβαίνει διαρκώς σε δημόσιες παραδοχές και... συμβουλές οικονομικής ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών. Χρειάζονταν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος για να διαπιστώσουν ότι έχουν ρημάξει τη μισή Ευρώπη με τις μαγικές συνταγές τους;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr