26 Ιουν 2013

Υπό κατάσχεση το “παλάτι της μίζας”



Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Σε πράξη κατάσχεσης της βίλας του Σωτήρη Εμμανουήλ, βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση των υποβρυχίων, προχώρησε ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής. Το θέμα το είχε αποκαλύψει το zougla.gr, αλλά και η εκπομπή «Ρεπορτάζ» του GR. ..

Το «παλάτι» των 600 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στο Ψυχικό, δίπλα στο δημαρχείο, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την οικία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ο ιδιοκτήτης του προσπαθούσε να το πουλήσει τον τελευταίο χρόνο.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον: αφενός αποδεικνύεται το μέγεθος της χλιδής, καθώς στο «παλάτι» των 600τ.μ. υπάρχουν δύο πισίνες (η μία μάλιστα κλειστή), έξι υπνοδωμάτια, χρυσά φωτιστικά ακόμη και άλογα (!) και αφετέρου καταγράφονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. να το ξεφορτωθεί.

Xλιδή

Η κατασκευή της βίλας ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, δηλαδή την περίοδο που, σύμφωνα και με την έκθεση-φωτιά της αμερικανικής εταιρείας Debevoise and Ρlimpton, η ελληνική κοινωνία βοούσε για τις μίζες των υποβρυχίων. Προηγουμένως ο δαιμόνιος μάνατζερ είχε αγοράσει - έναντι άγνωστου αντιτίμου - το οικόπεδο συνολικού εμβαδού 1,5 στρέμματος στον πλέον ακριβό δρόμο του Ψυχικού.

Η κατασκευή της έπαυλης αλλά και η διακόσμησή της έγιναν από ανθρώπους με ακριβά γούστα. Στα 600 τετραγωνικά του ακινήτου υπάρχουν έξι υπνοδωμάτια, μία τεράστια κουζίνα, σαλόνι με τραπεζαρία, ακόμη και κλειστή πισίνα! Άλλη μία πισίνα, σαφώς μεγαλύτερη, υπάρχει στον προαύλιο χώρο του ακινήτου.

Το εσωτερικό της πολυτελούς οικίας ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη από την υψηλή αισθητική, τα ακριβά έπιπλα, τα αγάλματα αλλά και τους πανάκριβους πίνακες που στολίζουν τους τοίχους.

Χρυσοί πολυέλαιοι, πανάκριβα φωτιστικά, έπιπλα όπως πολυθρόνες, καναπέδες, τραπεζαρίες, κρεβάτια και τραπεζάκια κατασκευασμένα από πολύ γνωστό διεθνή οίκο κοσμούν το εσωτερικό της βίλας.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η βίλα έχει αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ υπάρχει και κλειστό σύστημα ασφαλείας. Σε ό, τι αφορά στο μηνιαίο κόστος συντήρησής της υπολογίζεται στα 5.000 ευρώ, εάν σε αυτό το ποσό συμπεριληφθούν και τα έξοδα για το υπηρετικό προσωπικό που απασχολεί ακόμη και σήμερα ο κ. Εμμανουήλ.





Το «ναυάγιο» με την πρεσβεία των Εμιράτων

Η προσπάθεια πώλησης της βίλας ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο από τον πρώην ισχυρό άνδρα του Σκαραμαγκά. Αρχικά, ο Εμμανουήλ απαιτούσε ποσό το οποίο υπερέβαινε τα 20 εκατομμύρια ευρώ και σχεδόν άγγιζε τα 24 εκατ..

Εξαρχής η προσπάθειά του χαρακτηρίστηκε από εκτιμητές της αγοράς ως «εξαιρετικά δύσκολη» λόγω του ποσού που απαιτούσε, αλλά και του κόστους συντήρησης του ακινήτου.

Σταδιακά οι απαιτήσεις του δικαστικά ελεγχόμενου «πωλητή» άρχισαν να εκλογικεύονται.

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό παρ' ολίγον να επιτευχθεί και συμφωνία με την πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έναντι ποσού το οποίο θα έφθανε τα 10-12 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά, όμως, την τελευταία στιγμή, οι Άραβες προχώρησαν στην αγορά ενός άλλου ακινήτου έναντι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα λέγεται ότι ο Εμμανουήλ διατίθεται να «αποχωριστεί» το παλάτι σε ακόμη χαμηλότερη τιμή.

Κατηγορίες-φωτιά

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε., στενός συνεργάτης των «ισχυρών ανδρών» των εξοπλιστικών προγραμμάτων Ιωάννη Σμπώκου και Σπύρου Τραυλού, φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζημιογόνες συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» που αφορούσαν στην κατασκευή αλλά και την επισκευή 3+1 υποβρυχίων τύπου 214.

Εναντίον του οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ασκήσει διώξεις για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου, απιστίας περί την υπηρεσία κατά του Δημοσίου, τελεσθείσας με ιδιαίτερα τεχνάσματα, άπαξ και κατ' εξακολούθηση, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος). Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Σωτήρης Εμμανουήλ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ενώ η έκθεση-κόλαφος της αμερικανικής εταιρείας Debevoise & Plimpton τον αποκαλεί «χοντρό» και τον εμφανίζει να πήρε «μίζες» συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ. Το υπέρογκο ποσό φέρεται να εισπράχθηκε μέσω των εταιρειών συμφερόντων του, Inveco και Μετάλκο.

Στην έκθεση καταγράφεται ότι τον Οκτώβριο του 2002 εταιρεία του Εμμανουήλ φαίνεται να λαμβάνει από την εταιρεία ΜΙΕ το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι ο Εμμανουήλ ως επικεφαλής των Ναυπηγείων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σε σχέση με τις πληρωμές έχει διαπράξει το αδίκημα της δωροδοκίας για τον ιδιωτικό τομέα. «Φαίνεται ότι οι πληρωμές της Ferrostaal στην Ιnveco ήταν ένα είδος μίζας για τον Οκτώβριο του 2001» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
 http://www.zougla.gr/greece/article/katasxesi-sti-vila-tou-emanouil