18 Ιουν 2013
Ξέσπασε θύελλα με τα σενάρια ανασχηματισμού
Ποιοί έρχονται, ποιοί φεύγουν, ποιοί μένουν … «αμετακίνητοι», ποιά υπουργεία θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Η συζήτηση για την ΕΡΤ μπορεί να άνοιξε χθες το βράδυ σε ηλεκτρισμένο κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη...
Αυτό όμως που επισκιάζει πια ακόμη και τις όποιες εξελίξεις στο θέμα της δημόσιας τηλεόρασης είναι η βόμβα του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό μετά το Συνέδριο. Για πρώτη φορά προαναγγέλλεται ανασχηματισμός και φυσικά στο Μαξίμου, αλλά και στα κομματικά επιτελεία επικρατεί ... προβληματισμός, αλλά και ... πανικός. Ιδιαίτερα στο γαλάζιο στρατόπεδο, όχι μόνο προκλήθηκε συζήτηση από χθες το βράδυ, αλλά και έντονο παρασκήνιο.
Εδώ και καιρό τα σενάρια του ανασχηματισμού έβγαζαν στο φως της δημοσιότητες μέρος από τις λίστες που υπάρχουν στο Μαξίμου και συνεχώς διορθώνονται, με τα ονόματα των ... υποψήφιων υπουργών.
Σύμφωνα με τα σενάρια του ανασχηματισμού που κυκλοφορούν υπάρχουν αυτοί ήδη ετοιμάζουν το νέο κοστούμι, αυτοί που το έχουν έτοιμο και περιμένει εδώ και καιρό, κι αυτοί που ήδη το φορούν και δεν σκοπεύουν να το βγάλουν εκτός … απροόπτου.
Τα «σιγουράκια» της νέας κυβέρνησης σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αλλά και τα σενάρια που κυκλοφορούν – κάποια ίσως να είναι και διαρροές των ίδιων των βουλευτών – εμφανίζουν βουλευτές από τα τρία κόμματα που έχουν το προβάδισμα μέχρι στιγμής...
Η ιστορική συμφιλίωση Μητσοτάκη - Σαμαρά για πολλούς προμηνύει και την υπουργοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε, από την αρχή ήταν στις προθέσεις του πρωθυπουργού, υπήρξε όμως αντίδραση από την πλευρά του βουλευτή. Φαίνεται όμως ότι το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη συζητήθηκε και πάλι για το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όσο για την Ντόρα Μπακογιάννη; Η βουλευτίνα Επικρατείας της Ν.Δ. μάλλον προορίζεται για τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου, όταν λήξει η θητεία της Μαρίας Δαμανάκη, αν και το σενάριο αυτό για πολλούς έχει καεί εδώ και πολύ καιρό.
Ο Φώτης Κουβέλης εκτιμάται ότι δεν θα θέσει βέτο αυτή τη φορά σε πρόσωπα που είναι προς υπουργοποίηση προκειμένου να διευκολύνει άλλωστε και τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. Έτσι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν κάποια από τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Το άνοιγμα του Σαμαρά στους φιλελεύθερους για πολλούς είναι δεδομένο. Σπηλιωτόπουλος καιΒαρβιτσιώτης σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι σίγουρα μια από τις επιλογές για υφυπουργείο ή για υπουργείο.
Το όνομα επίσης του Ανδρέα Ψυχάρη ακούγεται για το υπουργείο Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αυτός που θέλει διακαώς υπουργείο είναι Χρυσοχοίδης και φαίνεται ότι ως πρόταση τουλάχιστον από την πλευρά του Βενιζέλου είναι εξασφαλισμένος. Ο Βενιζέλος φαίνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες που ακούγονται να προτείνει και τον κ. Γρηγοράκο, αλλά και τους κ.κ. Μανιάτη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Κουκουλόπουλο και φυσικά Σκανδαλίδη, αν και ο κ. Σκανδαλίδης ανήκει στους πράσινους βουλευτές που επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει σε τέσσερα υπουργεία: στο Ανάπτυξης, το οποίο πιθανόν να σπάσει στα δυο ξανά, στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου ήδη ηγείται στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στο Απασχόλησης στο οποίο σήμερα υπουργός ειναι ο Γιάννης Βρούτσης.
Πεποίθηση του κ. Βενιζέλου είναι ότι τώρα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση, ενώ αν υπήρχε η δυνατότητα κοινής συμφωνίας με τον κ. Κουβέλη, θα μπορούσε ακόμη και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος να έμπαινε στην κυβέρνηση σε ρόλο πρωταγωνιστικό, όπως για παράδειγμα σε θέση αντιπροέδρου.
Από την Αγ. Κωνσταντίνου και την ΔΗΜΑΡ το ρεπορτάζ λέει ότι στη νέα σύνθεση του υπουργικού δεν αποκλείεται να δούμε τους κ.κ. Λυκούδη, Πανούση, Τσούκαλη και Χατζησωκράτη.
Ωστόσο και το όνομα του κ. Ανδρέα Παπαδόπουλου ακούγεται, για τη θέση υφυπουργού Τύπου στη νέα κυβέρνηση.
Ο κ. Κουβέλης μπορεί να μην θέσει βέτο για Βορίδη και Άδωνι αλλά φαίνεται ότι θα το κάνει αυτή τη φορά για τους υπουργούς της επιλογής του, Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, τους οποίους συνεχίζει να περιβάλλει με εμπιστοσύνη.
http://www.parapolitika.gr