13 Ιουν 2013

Διπλό “χαράτσι” σε όσους έχουν “μπλοκάκι”

Ολόκληρη την εισφορά αλληλεγγύης θα κληθούν να καταβάλουν φέτος, μαζί με τον φόρο εισοδήματος, 900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, οι οποίοι ήδη επιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος! Οι επαγγελματίες και γενικά όσοι ....
αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (δηλαδή ακόμα και ένας μισθωτός που έχει δελτίο παροχής υπηρεσιών για μια δεύτερη δουλειά), θα δουν ότι στα εκκαθαριστικά σημειώματα της φορολογική δήλωσης, εκτός από το φόρο εισοδήματος, θα υπάρχει και ξεχωριστή χρέωση για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που έλαβε ως επαγγελματίας, καθώς δεν έχει παρακρατηθεί από τα λογιστήρια.
Εάν μάλιστα ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, αυτή σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του capital.gr, θα συμψηφίζεται αυτόματα και με την εισφορά αλληλεγγύης και με το τέλος επιτηδεύματος! Η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται μόνο από τις αμοιβές εργαζομένων που έχουν ενταχθεί σε μισθολόγιο. Σε όσους απασχολούνται με ειδική σχέση και γενικότερα, σε όσους εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, δεν γίνεται παρακράτηση της ειδικής εισφοράς. Όλοι αυτοί, θα πρέπει να την καταβάλλουν ολόκληρη, μαζί με τον φόρο εισοδήματος. Επίσης θα επιβαρυνθούν και με ένα επιπλέον χαράτσι. Το τέλος επιτηδεύματος, που αυξάνεται φέτος σε 650 ευρώ από 500 ευρώ, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται ως εξής:
* Από 12.000 έως 20.000 ευρώ 1%
* Από 20.001 έως 50.000 ευρώ 2%
* Από 50.001 εώς 100.000 ευρώ 3%
* Άνω των 100.001 ευρώ 4%
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαλλόταν επίσης:
* Στα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.
* Στην ισόβια σύνταξη που καταβάλλεται σε κάθε πολύτεκνη μητέρα όταν όλα τα παιδιά της υπερβούν το 23ο έτος της ηλικίας τους.
* Στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
* Στο επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ
* Στο φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ
* Στις αναπηρικές συντάξεις,
* Στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, τα ομόλογα, τα μερίσματα εταιρειών κλπ
* Στις δαπάνες που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
 http://www.lykavitos.gr/archives/27522