10 Ιουν 2013

Συρία: Μετά τη Δαμασκό και το Κουσείρ, ο συριακός στρατός ετοιμάζεται για τη μάχη του Χαλεπίου

Le Nouvel Observateur (Γαλλία)   (μτφ. Κριστιάν)
Ο συριακός στρατός ετοιμάζεται να ξεκινήσει την επίθεση κατά της πόλης και της επαρχίας του Χαλεπίου (βόρεια) για την επανάκτηση των ζωνών που ελέγχονται από  τους αντάρτες, δήλωσε την Κυριακή στο γαλλικό πρακτορείο AFP υπάλληλος των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας.
Δαμασκός (AFP) - Ο συριακός στρατός ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια επίθεση στο Χαλέπι (βόρεια), μετά την επανάκτηση του Κουσείρ με την... υποστήριξη της λιβανικής σιιτικής Χεζμπολάχ στη Συρία, η συμμετοχή της οποίας προκάλεσε διαδηλώσεις και συγκρούσεις στη Βηρυτό με ένα θάνατο.

Τέσσερις ημέρες μετά την κατάκτηση του Κουσείρ , ο συριακός στρατός ετοιμαζόταν να προσπαθήσει να επανακτήσει τον έλεγχο του Χαλεπίου, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
«Είναι πιθανό ότι η μάχη του Χαλεπίου θα αρχίσει είτε στις ώρες είτε στις μέρες που έρχονται, και αυτό για να επανακτήσει τα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις που κατέχονται από αντάρτες στην επαρχία», είπε στο AFP υπάλληλος των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας.
Στη Βηρυτό, όπου η υπερχείλιση της συριακής σύγκρουσης ανησυχεί, νεαροί διαδήλωσαν μπροστά από την ιρανική πρεσβεία ενάντια στη συμμετοχή των μαχητών της Χεζμπολάχ στις μάχες στη Συρία και ένας νεαρός Λιβανέζος διαδηλωτής σκοτώθηκε από σφαίρες.
Πρόκειται για το σοβαρότερο γεγονός σχετικά με τη σύγκρουση στη Συρία στη λιβανική πρωτεύουσα, δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση του στρατού κατά των "συνωμοσιών" που έχουν σκοπό να σύρει στον πόλεμο ένας διαιρεμένος Λίβανος μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του καθεστώτος Άσαντ.
«Το θύμα πυροβολήθηκε στην πλάτη, ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση εναντίον της Χεζμπολάχ μπροστά από την ιρανική πρεσβεία» δήλωσε ένας υπάλληλος των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον στρατό, ο νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε μετά από μια μάχη μεταξύ διαδηλωτών αντι-Χεζμπολάχ και υποστηρικτών διαδηλωτών του σιιτικού κόμματος μπροστά στην πρεσβεία του Ιράν, στρατιωτικού και πολιτικού νονού του κινήματος.
 «Ο Λίβανος δεν ήταν ποτέ τόσο εύθραυστος, μεταβιβάσουν τον πόλεμο της Συρίας στη χώρα. Ο Λιβανικός στρατός πρέπει να αναπτυχθεί στα σύνορα για να εμποδίσει την Χεζμπολάχ να μπει στη Συρία», είπε στο AFP ο Charles Jabbour, οργανωτής μιας άλλης διαδήλωσης στο κέντρο της Βηρυτού.
Στο Λίβανο, η σιιτική πλειοψηφία είναι υπέρ του συριακού καθεστώτος, ενώ οι σουνίτες υποστηρίζουν την αντιπολίτευση.
Η στήριξη της Χεζμπολάχ ήταν αποφασιστική στη Μάχη του Κουσείρ που κέρδισε το καθεστώς μετά από δύο εβδομάδες βομβαρδισμών και μαχών.
Σύμφωνα με υπάλληλο του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού, τουλάχιστον 87 Σύροι τραυματίες στο Κουσείρ νοσηλεύτηκαν στο Λίβανο από το απόγευμα της Παρασκευής.
Δεκάδες τραυματίες αντάρτες και πολίτες έφτασαν επίσης στο Aarsal, μια σουνιτική πόλη στο ανατολικό Λίβανο και στο al-Qasr στα βορειοανατολικά. «Έφτασαν εξαντλημένοι, δεν έχουν τίποτα», είπε ο Ahmad Hojeiri, υπάλληλος του δήμου Aarsal, και αναφέρουν δραματικές ιστορίες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καθεστώς, μετά την επιτυχία του στο Κουσείρ, ετοιμάζεται να επιτεθεί σε άλλες περιοχές που ξέφυγαν από τον έλεγχο του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Watan, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, ο στρατός έχει «αρχίσει να αναπτυχτεί σε μεγάλη κλίμακα στην επαρχία του Χαλεπιού στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια μάχη που θα διεξαχθεί  μέσα στην πόλη και στα περίχωρά της».
Οι αντάρτες είχαν ξεκινήσει τη μάχη του Χαλεπίου πριν από σχεδόν ένα χρόνο και από τότε, καθημερινές μάχες και βομβιστικές επιθέσεις συγκλονίσουν την πόλη, πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας.
Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), το οποίο βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών είχαν αναφέρει την Παρασκευή ότι ο στρατός συγκεντρώνει "χιλιάδες" στρατιώτες "στην περιοχή της Αλέππο και ότι η Χεζμπολάχ έστειλε «δεκάδες στελέχη της για να εκπαιδεύσουν εκατοντάδες Σύρους σιίτες στη μάχη».
Την Κυριακή, το OSDH ανέφερε επίσης ότι μια ομάδα ισλαμιστών ανταρτών σκότωσε έναν 15χρονο έφηβο επειδή χρησιμοποίησε μια λέξη που τη θεωρούσαν βλασφημία σε μια γειτονιά του Χαλεπίου που κρατείται από τους αντάρτες.
Ο έφηβος σκοτώθηκε από δύο σφαίρες, μία στο στόμα, την άλλη στο σβέρκο, μπροστά από τους γονείς του και τους αδελφούς και αδελφές του, δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του OSDH.
Η κατάσταση στη Συρία ήταν εξάλλου στο μενού της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την προσφορά από τη Μόσχα για να αντικαταστήσει την αυστριακή φρουρά στα Υψώματα του Γκολάν.
«Μιλήσαμε για θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, όπου η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη κάθε μέρα», είπε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση.
Τη Πέμπτη συγκρούσεις είχαν αντιταχθεί συριακά στρατεύματα με αντάρτες για τον έλεγχο της Qouneitra, φυλάκιο διέλευσης στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας.

 infognomonpolitics