17 Ιουν 2013

Εμπλοκή με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Η πολυδιαφημισμένη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση που δεν βλέπει τις αποκρατικοποίησεις να περπατάνε με τους επιθυμητούς ρυθμούς προκειμένου να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία. Τι λέει για την..... εμπλοκή στο Newsit ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Το πρόβλημα προέκυψε ανάμεσα στον νέο βασικό μέτοχο, την εταιρεία Emma Delta και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προτού ακόμη ολοκληρωθεί η υπογραφή της συμφωνίας που είχε γίνει δεκτή με εγκωμιαστικά σχόλια από το σύνολο του ξένου τύπου στις αρχές Μαϊου, οπότε και ανακοινώθηκε.

Οπως δήλωσε στο Newsit o Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης "η πολιτεία δια μέσου του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε μέσω διαγωνισμού για 12 χρόνια την αποκλειστικότητα για τα λαχεία. Μία κοινοπραξία από 4 πολύ μεγάλες εταιρείες του χώρου, ο ΟΠΑΠ, η Scientfic Games, η Intralot και η Lottomatica, συνεβλήθησαν μεταξύ τους και έδωσαν μία προσφορά 190 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν αυτά τα δικαιώματα. Συν 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, εγγυημένα έσοδα για το κράτος.

Από εκεί και ύστερα το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει και πιέζει, οι 4 συνεταίροι να οριστικοποιήσουν τη σχέση τους και να έρθουν να υπογράψουν τη σύμβαση για τα λαχεία. Δεν υπάρχει καμία δύναμη η οποία να μπορεί να σταματήσει αυτή την εξέλιξη. Απλά πρέπει οι 4 μεταξύ τους να οριστικοποίησουν τη σχέση τους. Τη σχέση τους ως επενδυτές μεταξύ τους, ως μέτοχοι δηλαδή αλλά και τη σχέση τους ως προμηθευτές. Γιατί οι ίδιοι είναι και μέτοχοι και προμηθευτές στην ίδια εταιρεία".

Στη διαπίστωση οτι η ΟΠΑΠ είναι ιδιοκτησία του Δημοσίου και άρα του ΤΑΙΠΕΔ, επομένως γιατί το ΤΑΙΠΕΔ δεν ασκεί πίεση για να τελειώσει το θέμα, ο κύριος Σταυρίδης απάντησε "πίεση υπάρχει και προς τους 4. Ο ΟΠΑΠ είναι ο leader ο οποίος πρέπει να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία. Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να είναι μέτοχος κατά 33% του ΟΠΑΠ αλλά δεν είναι ο διοικητής και η διοίκηση του ΟΠΑΠ. Επιτέλους σε αυτή τη χώρα πρέπει ο καθένας να καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος του και ποια ευθύνη του αναλογεί. Δε θα πάμε εμείς να υποκαταστήσουμε τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, ούτε είναι πρέπον να υποκαταστήσουμε τη διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Η Εmma Delta ως ο μελλοντικός αγοραστής του 33% φαίνεται να έχει αντιρρήσεις για αυτή τη σύμβαση των λαχείων. Ομως υπήρχαν πράγματα τα οποία ήταν γνωστά, τα οποία τα ξέρανε οταν έδωσαν αυτή την προσφορά και επομένως αυτά τα πράγματα δύσκολα μπορούν να ανατραπούν.

Αλλά, εν πάσει περιπτώση και αυτά αφορούν τις σχέσεις του ΟΠΑΠ με την Emma Delta. Και επομένως το τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, τι αντιρρήσεις μπορεί να έχει η Εmma Delta για τη σύμβαση των λαχείων είναι θέματα τα οποία θα πρέπει η Εmma Delta να μας τα πει επισήμως, να καταλάβουμε ποιες είναι οι αντιρρήσεις, τι πράγματα γνωρίζαμε και τι μπορεί να διαφοροποιηθεί. Λίγα πράγματα κατά την άποψή μου μπορουν να διαφοροποιηθούν".

Στο ερώτημα, αν στο δια ταύτα υπάρχει εμπλοκή στο θέμα της πώλησης του ΟΠΑΠ ο κύριος Σταυρίδης απάντησε "δεν υπάρχει καμία εμπλοκή, η Emma Delta εμφανίζεται να μην είναι ευχαριστήμενη με τη σύμβαση των λαχείων. Η σύμβαση των λαχείων πρέπει να υπογραφεί διοτι είναι δρομολογημένη, έχει εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο, ήταν γνωστή στην Εmma Delta όταν προσέφερε για τον ΟΠΑΠ. Από εκεί και ύστερα αν έχουν προκύψει νεα πράγματα τα οποία δεν είναι αποδεκτά από την Εmma Delta, αυτό είναι θέμα δικηγόρων να το δουνε, να συνεννοηθούν με τον ΟΠΑΠ που τρέχει το θέμα των σχέσεων για τα λαχεία και να βρούνε τη λύση.

Οσο αυτά τα πράγματα καθυστερούν μπορεί να γινει εμπλοκή, ακούγονται και λέγονται πάρα πολλά. Για αυτό το λόγο πρέπει η διοίκηση του ΟΠΑΠ και οι 4 εταιρείες να ολοκληρώσουν τη σύμβαση για τα λαχεία με το σωστό τρόπο και τον τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα των εταιρειών, εμάς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ΟΠΑΠ και από εκεί και ύστερα να ερθουν και να υπογράψουν τη σύμβαση με τα λαχεία. Οσο αυτό δε γίνεται όλοι μπορούν να μιλούν για εμπλοκή. Και από ένα σημείο και μετά πρέπει και εμείς σαν ΤΑΙΠΕΔ, να δούμε με ποιον τρόπο, πρόσφορο και πρακτικό, νομικά αποδεκτό και διαφανή θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου".
http://www.newsit.gr