10 Ιουν 2013

Μαΐλλης: Και, όμως, το τρελό πάρτι αμοιβών συνεχίζεται!

Θα περίμενε κανείς, από μία εταιρεία που γράφει επί χρόνια μεγάλες ζημίες, αλλά «χρυσώνει» μία χούφτα στελεχών της, κάποια στιγμή να βάλει φρένο σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Δυστυχώς, όμως, η αφαίμαξη συνεχίστηκε στο α’ τρίμηνο....

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ομώνυμης εταιρείας, Μιχαήλ Μαΐλλης, την ώρα που… μας συμβουλεύει για το τι πρέπει να κάνει η χώρα προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, την ίδια στιγμή, τα όσα συμβαίνουν στον όμιλό του, μόνο θλίψη και οργή προκαλούν σε όσους γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα.
Η εταιρεία η οποία, μέσα σε διάστημα έξι χρόνων, από το 2007 έως το 2012, κατέγραψε συνολικές ζημιές 148,595 εκατ. ευρώ και έδωσε στο ίδιο διάστημα αμοιβές -κρατηθείτε- 26,605 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε το «S&B» στις 29 Απριλίου, οδεύει από το κακό στο χειρότερο.
Πρόσφατα μάλιστα άρχισε να ξηλώνει μέρος των δραστηριοτήτων της και στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από το εργοστάσιό της στην Αλεξανδρούπολη. Προχώρησε σε δραστική μείωση της παραγωγής της και σε απολύσεις, επειδή όπως ομολογούσε και στο επίσημο δελτίο Τύπου, δεν είχε ρευστό για την αγορά πρώτων υλών!
Φαίνεται, όμως, ότι ρευστό υπάρχει σε περίσσευμα για τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς οι αποδοχές τους, το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 987.000 ευρώ!!!
Ο τζίρος του Μαΐλλη στο πρώτο τρίμηνο μειώθηκε σε 66,9 εκατ. από 67,9 εκατ. και οι ζημίες σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ από 3,63 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Επίσης, οι τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας αυξήθηκαν σε 241,9 εκατ. από 236 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις, επίσης αυξήθηκαν σε 329,6 εκατ. ευρώ από 319,3 εκατ. ευρώ.
Το εκπληκτικότερο, όμως, όλων είναι ότι τα ίδια κεφάλαια από αρνητικά κατά 48,8 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν κι άλλο στο πρώτο εφετινό τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε αρνητικά 56,6 εκατ. ευρώ!!! Και παρόλα αυτά η εταιρεία λειτουργεί ακόμα και μάλιστα όπως επισημάναμε εξακολουθούν και την «αρμέγουν» τα μεγαλοστελέχη της.
Επιπλέον δε, απολύουν και κάνουν υποδείξεις για την ελληνική οικονομία, ενώ ο πρόεδρός της και πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, προφανώς αντιμετωπίζεται με διαφορετικά κριτήρια από τις πιστώτριες τράπεζες, απ’ ότι άλλοι επιχειρηματίες, είτε του ίδιου μεγέθους, είτε μικρότερου βεληνεκούς.
Όσο για το ότι διαφήμιζε πριν από δύο περίπου χρόνια, ότι η εταιρεία του αποτελεί ένα ισχυρό turn around, ακόμα το περιμένουν οι επενδυτές του Χ.Α.
Τέλος, για να επανέλθει ο όμιλος σε κάποια ισορροπία, θα πρέπει ο κ. Μαΐλλης, να καταβάλλει τα 56,6 εκατ. ευρώ των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων και άλλα 20 τουλάχιστον για να μπορέσει η εταιρεία να ανταπεξέλθει αξιοπρεπώς στις εμπορικές της υποχρεώσεις, δηλαδή 76 εκατ. ευρώ, ζεστό χρήμα. Δύσκολα, ανέφικτα, ή και τρεις… ανεπιθύμητα πράγματα; Ίδωμεν!
Υ.Γ.: Πάντως, χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο επί διετία διευθύνων σύμβουλός της, Μαρκ Κόλμαν αποχωρεί από τον όμιλο, προφανώς, μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσαν οι ενέργειές του. Αντικαθίσταται από τον Ιωάννη Λέντζο, μέχρι τώρα διευθυντή λειτουργιών του ομίλου.
http://www.sportandbusiness.gr