26 Ιουν 2013

ΤΑΙΠΕΔ-Emma Delta: Το πλούσιο παρασκήνιο του ραντεβού

Σκηνές μεγάλης έντασης έζησαν οι συμμετέχοντες στην απογευματινή συνάντηση κορυφής μεταξύ της ηγεσίας του TAIΠΕΔ και των επενδυτών που συνθέτουν το σχήμα της Emma Delta, στο οποίο και κατακυρώθηκε ο πολύμηνος διαγωνισμός για την ...
ιδιωτικοποίηση του 33% του Οργανισμού.
Αυτό δεν ήταν παράξενο καθώς είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία καλούσε τον ΟΠΑΠ να υπογράψει άμεσα τις συμφωνίες για τα λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο, δείχνοντας να πλησιάζει τις θέσεις τις οποίες διατύπωνε σε εξώδικα της, η Intralot.
Παρά τις διαρροές περί «καλού κλίματος», η συνάντηση φαίνεται να είχε αρκετά «πιπεράτα» στιγμιότυπα, καθώς οι δύο πλευρές συναντήθηκαν κάτω από μεγάλη πίεση αλλά και υπό την βροχή των…εξωδίκων που έχουν προηγηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά περιλαμβάνουν εξώδικα της Emma-Delta προς ΟΠΑΠ και ΤΑΙΠΕΔ, εξώδικα της Intralot προς τον ΟΠΑΠ και το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και «φρέσκα» εξώδικα του ίδιου του ΟΠΑΠ πλέον, προς την… Intralot, καθώς οι σχέσεις με τον κ. Λουρόπουλο φαίνεται εσχάτως να βρίσκονται σε ιδιαίτερη ένταση.
Ιδιαίτερη σημασία είχε όμως η ρητή θέση που διατύπωσε χθες εκ μέρους του σχήματος της Emma Delta, ο Τσέχος μεγαλοεπενδυτής Γίρι Σμέτς που εκπροσωπεί το γνωστό Fund PPF.
Όπως είπε, «η Emma Delta, θεωρεί δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί οποιαδήποτε συμφωνία που θα μειώνει την αξία του Οργανισμού», σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση του πωλητή, κι ότι σε άλλη περίπτωση δεν θα υπάρξει deal.
Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ επικαλέστηκε «δεσμεύσεις» που όπως ελέχθη πρέπει να τηρηθούν, ιδίως σε ότι αφορά την συμφωνία για τα λαχεία, από την οποία αναμένει να εισπράξει 190 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας όμως εμφατικά ότι δεν πρόκειται να υπογραφούν συμφωνίες που να μειώνουν την αξία του ΟΠΑΠ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από την πλευρά του Ταμείου έγινε αναφορά σε «λάθη προηγούμενων χειρισμών» που δημιουργούν σήμερα τριβές στην ιδιωτικοποίηση, (θέμα που πολλάκις είχε εγκαίρως καυτηριάσει το Euro2day.gr) ενώ το κλίμα άναψε ξανά όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις «απαιτήσεις» που φέρεται να εγείρει το τελευταίο διάστημα η εταιρία του κ. Κόκκαλη.
Ειδικότερα εκπρόσωποι της Εmma Delta φέρονται να έθεσαν θέμα για πρόσφατη αξίωση της Intralot που ήλθε εις γνώσιν τους, να υπογραφούν ταυτόχρονα οι συμφωνίες προμήθειας για την κοινοπραξία των λαχείων, με την συμφωνία για τον τεχνολογικό πάροχο. Δύο συμφωνίες που δεν συνδέονται καθόλου μεταξύ τους, πέραν του γεγονότος ότι αμφότερες αφορούν την ίδια εταιρία. Ωστόσο η ίδια η Intralot φέρεται να έχει λόγους που θέλει την υπογραφή τους ή δυνατόν και άμεσα, προκειμένου να πιστοποιήσει μελλοντικούς τζίρους, κατά την αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων της.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι της Emma Delta (παρόντες εκτός του κ. Σμέτς, ήταν ο κ. Δημήτρης Μελισαννίδης αλλά και σημαντικοί επενδυτές του σχήματος από το εξωτερικό) κατέστησαν επίσης σαφές ότι«δεν πρόκειται να αποδεχθούν αιφνιδιασμούς, και τετελεσμένα».
Κι επέμειναν ότι από την πλευρά του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν γίνει στο παρελθόν χειρισμοί που ενδεχομένως επιδέχονται σοβαρής νομικής αμφισβήτησης.
Χειρισμοί στους οποίους, όπως είπαν, εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για την προάσπιση της αξίας του Οργανισμού.
Πάντως, μετά το πέρας της συνάντησης και οι δύο πλευρές έδειχναν να πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα ήταν κατ αρχήν «θετικό», χωρίς όμως να αμφισβητούν ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη σε ότι αφορά την επιτυχή κατάληξη της ιδιωτικοποίησης.
http://www.euro2day.gr