18 Ιουν 2013

Η Ρωσία το μαύρο πρόβατο της G8 για τη Συρία

Διαφωνεί με όλους ο Πούτιν – Απίθανη η διάσκεψη στη Γενεύη πριν από τον Ιούλιο
Πούτιν, Κάμερον, Ομπάμα και Ολάντ στο Λοχ Ερν
 
Η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία θεωρείται απίθανο να... πραγματοποιηθεί πριν από τον Αύγουστο, καθώς οι αρχηγοί κρατών των χωρών της G8 συγκρούστηκαν με τη Ρωσία για τη μορφή μιας ενδεχόμενης μεταβατικής κυβέρνησης.  Σύμφωνα με πηγή κοντά στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Λοχ Ερν στη Βόρεια Ιρλανδία, «βρισκόμαστε κοντά σε επτά προς ένα για το θέμα της Συρίας και είναι φανερό ότι ο Πούτιν κάνει ξεκάθαρες τις απόψεις του».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι είναι μάλλον απίθανο η διάσκεψη στη Γενεύη να γίνει πριν από τον Ιούλιο, δεδομένης της διαφωνίας στη G8 για το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα επιμένει στην πρόθεσή της να τηρήσει τα εξοπλιστικά συμβόλαια με το συριακό καθεστώς, όπως ούτε και οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την απόφασή τους να στείλουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.
Εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι μένουν πολλά να γίνουν προκειμένου να υπάρξει πρόοδος ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για τη συριακή σύγκρουση Γενεύη-2, της οποίας η ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστεί.
«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όταν διεξαχθεί η διάσκεψη της Γενεύης, το αποτέλεσμα θα είναι εποικοδομητικό» δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης των ειρηνευτικών μεσολαβητών στο Λόσμπι της νοτιοανατολικής Νορβηγίας.
Αν και οι ΗΠΑ ενέκριναν στρατιωτική βοήθεια στους αντάρτες, ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται διστακτικός απέναντι σε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα, όπως η επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να μεταβάλει την πορεία της σύρραξης.
Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ένωσε τη φωνή του με όσους τάσσονται υπέρ των σχεδίων των ΗΠΑ να προμηθεύσουν όπλα στους Σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές, υποβαθμίζοντας τους φόβους ότι τα όπλα αυτά ενδέχεται να στραφούν εναντίον του Ισραήλ ή να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τη σύρραξη.
Σε μια εφόλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πριν από τα 90ά του γενέθλια ο Πέρες, ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η απόφαση των ΗΠΑ ήταν συνετή, απάντησε «ναι».
«Δεν είχαν επιλογή», εξήγησε, μιλώντας στον ηλιόλουστο κήπο της ήσυχης κατοικίας του στην Ιερουσαλήμ και μιλώντας με ήσυχο και μετρημένο τόνο.

«Δυστυχώς, (ο εμφύλιος στη Συρία) μετατρέπεται περισσότερο σε μια αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις και (υπάρχει) μια μεγεθυνόμενη επέμβαση έξωθεν δυνάμεων… Είναι μια τραγωδία»
είπε.
 http://troktiko.eu