11 Ιουλ 2013

Στα 14 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές…

Τα 14 δισ. ευρώ φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, που καλείται να εισπράξει το νέο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών που θα λειτουργήσει εντός του ΙΚΑ όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Ο στόχος θεωρείται δύσκολος καθώς οι...
χιλιάδες οφειλέτες αδυνατούν να πληρώσουν και ενταχθούν στις πρόσφατες ρυθμίσεις εξόφλησης των 48 δόσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας οι οφειλές προς το ΙΚΑ φτάνουν τα 7,9 δισ. ευρώ και στο ΟΑΕΕ τα 5,9 δισ. ευρώ.
Το νέο κέντρο εισπράξεων θα ασχολείται με όλες τις οφειλές που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, ενώ ο προγραμματισμός του πολυνομοσχεδίου προβλέπει πως μέχρι το τέλους Ιουλίου θα ενταχθούν οι οφειλές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ και με το νέο έτος θα περάσουν σε αυτό και οι οφειλές προς τον ΟΓΑ, το Ταμείο Μηχανικών, Γιατρών, Δικηγόρων και Φαρμακοποιών. Παράγοντες της αγοράς πάντως ζητούν από τον ΟΑΕΕ αλλαγή στον τρόπο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τον νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2017. Στην οικονομική τεκμηρίωση του προτεινόμενου προς διαβούλευση μισθού και μεροκάματου θα λαμβάνονται υπόψη:
  • το επίπεδο φτώχειας που θα υπάρχει στη χώρα
  • το ποσοστό ανεργίας (επίπεδο χώρας, επίπεδο οικονομικού κλάδου)
  • η παραγωγικότητα (χώρας, επιμέρους κλάδων)
  • η ανταγωνιστικότητα(χώρας, επιμέρους κλάδων).
Επίσης προτείνονται διαφορετικά κλιμάκια στους μισθούς των νέων έως 24 ετών, ανάλογα με την ηλικία και την προϋπηρεσία. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε για το θέμα του κατώτατου μισθού: “Μας φέρνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές, ως προς τον καθορισμό ενός μισθολογικού επιπέδου ασφαλείας για όλη τη χώρα, πάνω από το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να συμφωνούν όποιο υψηλότερο μισθό θέλουν. Σημειώνεται ότι μέχρι και το τέλος του 2016, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ”.
λυκαβητος