19 Ιουλ 2013

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Παίρνει 1,7 εκατ. ευρώ από την Έρευνα και τα μοιράζει σε διοικητικούς υπαλλήλους

Αναπτυξιακά» έργα βαφτίζει ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, επίδομα που είχε καταργηθεί, για το οποίο μάλιστα αντλεί κονδύλια από Λογαριασμό για την Έρευνα!..

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι  οδηγοί, οι φύλακες, οι επιστασίες και, συνολικότερα, το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών από τη νέα χρονιά θα έχουν το ακόλουθο έργο: την καταγραφή των ιδίων (δηλαδή του προσωπικού) και των αναγκών τους (στο πλαίσιο της εργασίας τους, να υποθέσουμε) καθώς και την ψηφιοποίηση του αρχείου.
Για το έργο αυτό, υπερωριακά, οι 87 υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης θα πάρουν περίπου από 1.000 ευρώ επιπλέον του μισθού τους. Το Παν. Αθηνών μοιράζει περί το 1,7 εκατ. ευρώ στους διοικητικούς υπαλλήλους του για να παράγουν έργο, με τον πρύτανη να πρωτοστατεί, καθώς δίνει 1,1 εκατομμύριο ευρώ (από το 1,7 εκατομμύριο) στους υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών. Βέβαια, με αυτές τις πρακτικές μπορεί το πανεπιστήμιο να βάλει υποψηφιότητα στην κατηγορία Employer of the year του διαγωνισμού European Business Awards, όμως δεν αποκλείεται η ηγεσία του να βρεθεί υπόλογη στη Δικαιοσύνη, αναφέρει η Καθημερινή.
Πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι αναφύονται ερωτήματα, αφού άλλα αποφάσισε η Σύγκλητος κατά τη συνεδρίαση και άλλα εμφανίζεται να έχει αποφασίσει στα πρακτικά.
Με άλλα λόγια, ο κ. Πελεγρίνης μοιράζει ούτε λίγο ούτε πολύ 1,7 εκατομμύρια ευρώ σε διοικητικούς υπαλλήλους, «δανειζόμενος» κονδύλια που προορίζονταν για την Έρευνα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πελεγρίνης σκοπεύει να επαναφέρει το Δρακοπούλειο επίδομα, το οποίο δινόταν στους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ κατά την τριετία 1997- 2000, όταν αντιπρύτανης και πρόεδρος του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματος ήταν ο σεισμολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωάννης Δρακόπουλος. Από το αποθεματικό του ΕΛΚΕ δινόταν το σχετικό επίδομα (περί τα 500 ευρώ ετησίως για κάθε έναν από τους 2.000 υπαλλήλους), εξ ου και η άτυπη ονομασία του επιδόματος.
Το επίδομα αυτό δινόταν μέχρι και το 2010, σε νόμιμη βάση. Καταργήθηκε το 2011, λόγω οικονομικής κρίσης κι αδυναμίας του Πανεπιστημίου Αθηνών να καλύψει τα έξοδά του και να αντεπεξέλθει σε αυτά. Το ίδιο συνέβη και το 2012. Όμως, στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 η Σύγκλητος αποφάσισε τα Τμήματα να προτείνουν έργα, στα οποία θα δουλέψουν υπερωριακά οι διοικητικοί υπάλληλοι που θα πληρωθούν από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ. Για την έγκριση των έργων η Σύγκλητος σύστησε επιτροπές αξιολόγησης των προτάσεων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν στόχο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 23 Μαΐου κατετέθησαν οι 17 προτάσεις Τμημάτων και Διευθύνσεων και ένα... σημείωμα. Ενδεικτικά, όπως αναγράφεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο (με αριθμό πρωτοκόλλου από 2/7/2013), μεταξύ των 17 προτάσεων η οικονομικότερη είναι της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (3.000 ευρώ) και η ακριβότερη -180.000 ευρώ- της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δήλωσε στην «Κ» ότι σκοπός αυτών των αλλαγών είναι ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παράγουν έργο οι διοικητικοί υπάλληλοι και να υφίστανται αξιολόγηση.
Το ερώτημα που τίθεται από αυτήν την ενέργεια είναι αν πρόκειται όντως για αναπτυξιακά έργα ή ένα… δώρο του κ. Πελεγρίνη προς τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ.
 http://www.koolnews.gr