9 Ιουλ 2013

Πραγματικός εμφύλιος στην Αίγυπτο> 42 οι νεκροί σε ένα 24ωρο

Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Αίγυπτο, με το σημερινό μακελειό σε καθιστική διαμαρτυρία οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι έξω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου κρατείται ο έκπτωτος πρόεδρος, να ...
ρίχνει λάδι στη φωτιά. Σε εξέγερση καλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εναντίον εκείνων που «θέλουν να κλέψουν» την επανάσταση με τα τανκς, ενώ ο απολογισμός της επίθεσης ανέρχεται στους 42 νεκρούς.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατήγγειλαν ότι ο στρατός έκανε έφοδο στις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) και άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και εκείνη την ώρα έκαναν την πρωινή προσευχή.
Ειδικότερα, ο Μουράντ Αλι του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης είχε αναφέρει ότι 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν το πλήθος των υποστηρικτών του Μόρσι δέχθηκε πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες, κάνοντας λόγο για 35 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένας αξιωματούχος του στρατού, ενώ μέχρι στιγμής οι ανθρώπινες απώλειες έχουν ανέλθει στις 42.



Ενας εκ των διαδηλωτών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ρεπουμπλικανική Φρουρά έριξε δακρυγόνα, αλλά μία ομάδα ανδρών με πολιτικά άνοιξε πυρ. Κανάλια της καλωδιακής τηλεόρασης της Αιγύπτου έδειχναν πλάνα από νεκρούς και τραυματίες που μεταφέρονταν στο τέμενος Ράμπα αλ Ανταουίγια.
Σε ανακοίνωση που αναγνώστηκε από την κρατική τηλεόραση, ο στρατός επέρριψε την ευθύνη για τους πυροβολισμούς σε «ένοπλη τρομοκρατική ομάδα», η οποία προσπάθησε να εισβάλει στο στρατόπεδο. Η ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι περίπου 200 άτομα συνελήφθησαν και στην κατοχή τους βρέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και βόμβες μολότοφ.
Με αφορμή την επίθεση, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτική βιτρίνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κάλεσε με γραπτή ανακοίνωσή του «σε εξέγερση τον μεγάλο λαό της Αιγύπτου εναντίον εκείνων που προσπαθούν να τού κλέψουν την επανάστασή του με τα τανκς».
Ταυτόχρονα, το κόμμα καλεί «τη διεθνή κοινότητα, τις διεθνείς οργανώσεις και όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου να επέμβουν για να εμποδίσουν και άλλες σφαγές και την εμφάνιση μίας νέας Συρίας στον αραβικό κόσμο».

Συνελήφθησαν δύο στρατιώτες
Οπως ανακοίνωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, δύο αιγύπτιοι στρατιώτες συνελήφθησαν από υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο στρατιώτες αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε αυτοκίνητο και να απευθύνουν μέσω μεγαφώνων δήλωση υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι και κατά του στρατού.
Οι δύο στρατιώτες κατόρθωσαν να διαφύγουν αφού αιχμαλωτίσθηκαν και οδηγήθηκαν σε αυτοκίνητο, όπου υποχρεώθηκαν να εκφωνήσουν μήνυμα υπέρ του ανατραπέντος προέδρου μέσω μεγαφώνων.
Πριν από τη διαφυγή τους, ο ένας χτυπήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε την ώρα που εκφωνούσε το μήνυμα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Σφραγίστηκε η έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων
Με απόφαση των αιγυπτιακών Αρχών, σφραγίστηκε η έδρα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων, μετά την ανακάλυψη όπλων στο εσωτερικό, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Η αστυνομία ανακάλυψε εύφλεκτα υγρά, μαχαίρια και όπλα στους χώρους του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, διευκρίνισε η πηγή.

Ερευνα ζητά ο Μπαραντέι
Τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα σημερινά αιματηρά γεγονότα έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο ζήτησε ο αιγύπτιος πολιτικός, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ενώ με μήνυμά του στο Twitter δήλωσε ότι η χώρα έχει «επείγουσα ανάγκη» συμφιλίωσης, καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας. Μετά τις βίαιες επιθέσεις τα ξημερώματα, το μεγάλο σαλαφιστικό κόμμα αλ- Νουρ, που υποστήριζε την ανατροπή του Μόρσι, ανέφερε ότι η αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις για επιλογή μεταβατικού πρωθυπουργού, περιγράφοντας τα πρωινά γεγονότα ως «σφαγή».

Καταδίκασε την επίθεση ο Νταβούτογλου
Την απερίφραστη καταδίκη του στη «σφαγή» -όπως χαρακτήρισε την επίθεση στο Κάιρο- εξέφρασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ έκανε έκκληση να ξεκινήσει η διαδικασία προς την εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα.
«Καταδικάζω απερίφραστα την σφαγή που συντελέστηκε στην Αίγυπτο κατά την πρωινή προσευχή στο όνομα των θεμελιωδών ανθρώπινων αξιών, τις οποίες πρεσβεύουμε», έγραψε ο Νταβούτογλου στο Twitter.
Ο ίδιος έκανε έκκληση για την έναρξη μίας πολιτικής διαδικασίας εξομάλυνσης που σέβεται την εθνική βούληση των Αιγυπτίων.http://www.kourdistoportocali.com