9 Ιουλ 2013

Aντί για το χρέος μας «κούρεψαν» τη δόση – Τι ζητά το Eurogroup μέχρι τον Οκτώβριο

Λιγότερα λεφτά σε περισσότερες δόσεις και πραγματοποίηση περισσότερο στοχευμένων ελέγχων αποφάσισε και για αυτή την καταβολή το Εurogroup.
Οι υπουργοί ενέκριναν μόνο ό, τι προέβλεπε το....
αρχικό σχέδιο (δηλαδή την καταβολή δόσης της τάξεως των 3 δισ. ευρώ) και μετά από την ισχυρή άρνηση της Γερμανίας, απέρριψαν την πρόταση της Κομισιόν για δόση 4,8 δισ. σε δύο τμηματικές καταβολές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα φτάνει περίπου τα 8, 1 δισ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση θα δοκιμαστεί δύο φορές μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Η πρώτη θα είναι μέσα στον Ιούλιο, κατά την οποία θα λάβει τα 2,5 δισ. της δόσης. Αν την περάσει με επιτυχία, θα λάβει 1,5 δισ. ευρώ από κέρδη επί των ελληνικών ομολόγωντων κεντρικών τραπεζών. Η δεύτερη θα είναι τον Οκτώβριο του 2013, οπότε θα λάβει το υπόλοιπο μισό δισ.
Την έκθεση της Τρόικας θα εξετάσει το ΔΝΤ και βάσει αυτής θα πάρει την απόφασή του για το δανεισμό 1,8 δισ. ευρώ στις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ.
Το συνολικό χρηματικό ποσό αγγίζει τα 6,8 δισ. ευρώ και συνοδεύεται από ισχυρή αιρεσιμότητα. Σύμφωνα με το Γιάννη Στουρνάρα, μέχρι τις 19 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει πολυνομοσχέδιο 25 άρθρων, σχετικών με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τη φορολογική διοίκηση και τις δαπάνες υγείας. Ωστόσο, το πολυνομοσχέδιο αυτό δε θα αορά στην κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων. Ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ικανοποιημένος με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και ταυτόχρονα προχωρά στην εφαρμογή της κινητικότητας, έναν από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβρη και θα κριθεί μέσα στο Σεπτέμβρη. Μαζί με την κινητικότητα θα τεθεί σε εφαρμογή η αναδιάρθρωση της ΛΑΡΚΟ, της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ, η πληρωμή μιας μερίδας arears (χρωστούμενων του δημοσίου σε ιδιώτες), όπως και των χρεών των δήμων σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ. Τέλος, στους βασικούς στόχους εντάσσεται και η αναμόρφωση του κώδικα των δικηγόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2014 αποφασίστηκε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της έκτακτης εισφοράς για το έλλειμμα του ΟΑΕΕ και η μείωση στις συντάξεις των αξιωματικών.
Ακόμα ανοικτό το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση
Σύμφωνα μ το Γιάννη Στουρνάρα «τις επόμενες 10 μέρες θα μελετηθεί το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση και αν αυτό συμφωνηθεί θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου. Είναι κάτι που θα το ξέρουμε τις επόμενες 10 μέρες». Την ίδια διαδικασία περιέγραψε στο Real.gr και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν. Ο Υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, δήλωσε πως θα συσταθεί και  συγκεκριμένη επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα, ενώ δε συσχετίζει την απόφαση για το ΦΠΑ με την εισαγωγή του φόρου πολυτελείας, καθώς ο δεύτερος μπαίνει για το γενικότερο δημοσιονομικό κενό. Ο ΦΠΑ 13% θα κοστίσει στο δημόσιο 100 εκατομμύρια και θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου όπου όλα τα τουριστικά πακέτα που θα έχουν ήδη πουληθεί. Η Τρόικα και δη η Κομισιόν εξακολουθούν να απορούν με την επιμονή της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που είναι φανερό στο λεκτικό της κοινής ανακοίνωσης ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ.
Αργότερα θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό
Πάντως, από τον τρόπο με τον οποίο απάντησαν οι Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ στα επίμονα ερωτήματα του Τύπου, φαίνεται η διάθεση του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για παραπομπή του θέματος μετά τις γερμανικές εκλογές.  Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup  επικαλέστηκε το "μη ορατό μέλλον", θέλοντας να ξεγλιστρήσει από τις πολλές ερωτήσεις και να κερδίσει χρόνο. Ουσιαστικα, στην ολλανδική argo αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη συζήτηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει πως, όταν πραγματοποιηθεί η συζήτηση, θα βρεθεί η οριστική λύση, πάντα κινούμενη στο πλαίσιο του ευρώ και με νέο δάνειο, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η Ελλάδα "τηρεί τα συμφωνηθέντα". Το πρακτικό ερώτημα που τίθεται είναι πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει ο σχεδιασμός του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, από τη στιγμή και μετά που θα λάβει 1,8 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που υπολόγιζε. Το πολιτικό ερώτημα δε είναι αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στη μεταρρυθμιστική σύγκρουση.
Το θέμα τέθηκε στη σωστή του βάση από τον επίτροπο Ρεν, ο οποίος υπενθύμισε ότι αυτός που πλήττεται από τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν είναι άλλος από τον Έλληνα πολίτη, το εισόδημα του οποίου συρρικνώνεται, την ίδια στιγμή που οι τιμές δεν υποχωρούν, λόγω των στρεβλώσεων στην ελληνική οικονομία. Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο ο δημόσιος τομέας υπέρογκος, αλλά και ο ιδιωτικός είναι... κακορυθμισμένος.
 http://www.koolnews.gr