17 Ιουλ 2013

Άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ: Παραιτούνται τα μέλη της ΔΑΚΕ καθηγητών Κέρκυρας


Η επαγγελματική εκπαίδευση ματώνει τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ Καθηγητών Κέρκυρας, ανακοινώνοντας παραιτήσεις.
Αναλυτικά, το κείμενο της ΔΑΚΕ έχει ως εξής:..

Η ΔΑΚΕ καθηγητών Νομού Κέρκυρας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσει πως με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης «ματώνει» κυριολεκτικά ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του κλάδου μας, αυτό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ως ΔΑΚΕ εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σε κάθε είδους πολιτικές, οι οποίες οδηγούν τον κλάδο μας στον κατακερματισμό, στην εξαθλίωση, στην απαξίωση, στην ανεργία και κατά συνέπεια σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων.

Η κατάργηση ειδικοτήτων από την επαγγελματική εκπαίδευση οδηγεί αυτομάτως 2500 συναδέλφους σε διαθεσιμότητα, από ειδικότητες με υψηλή ζήτηση και απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας. Οι παραπάνω συνάδελφοι που θίγονται δεν είναι υπεράριθμοι, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης και επιστημονικής αναγνωρισημότητας.

Οι τομείς που καταργούνται λειτουργούν στην πλειοψηφία των σχολείων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ καταρτίζοντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών, που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνάει το ήμιση του συνόλου των εκπαιδευόμενων, οι οποίοι θα μείνουν εκτεθειμένοι.

Η παράμετρος αυτή θα δημιουργήσει ένα σύνολο αλυσιδωτών αντιδράσεων με αρνητικές επιπτώσεις, όπως:
·           Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων
·           Χιλιάδες μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση
·           Συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων σε πλεόνασμα – μετακινήσεις – διαθεσιμότητα
·           Κοινωνικό-οικονομικές αναταράξεις

Η συρρίκνωση της Τεχνικό-επαγγελματικής εκπαίδευσης η οποία επιχειρείται, σε αντίθεση με τις πολιτικές εξαγγελίες και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, καταδεικνύει την προχειρότητα του προγραμματισμού και την παντελή έλλειψη μελέτης, φανερώνοντας κινήσεις παρορμητισμού της τελευταίας στιγμής.

Την ύστατη στιγμή καλούμε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους (πολιτικά πρόσωπα, κομματικές παρατάξεις κ.λ.π ) με σκοπό την υπεράσπιση των δικαίων του κλάδου της εκπαίδευσης έτσι ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε διαθεσιμότητες απεγνωσμένων συναδέλφων, συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων και απελπισμένους μαθητές.

Η ΔΑΚΕ καθηγητών Κέρκυρας προτίθεται να προχωρήσει στην κατάθεση παραιτήσεων των μελών της, ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης σε όλους τους θιγόμενους συναδέλφους  και διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα.