16 Ιουλ 2013

«Εκπαίδευση εν εργασία» φέρνει ο Σόιμπλε – Γιατί «τελειώνουν» τις Τεχνικές Σχολές;

Με συστάσεις για συνέχιση της αυστηρής τήρησης του προγράμματος δημοσιονομικής το οποίο έχει μετατρέψει σε νεόπτωχους τουλάχιστον το 1/3 της ελληνικής κοινωνίας, δύο τρεις δηλώσεις – επικοινωνιακά «δώρα» στην κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, άρνηση ενδεχόμενου νέου «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους και…
προτάσεις ετσιθελικού, φυσικά, χαρακτήρα για μπίζνες… για πολλές μπίζνες έρχεται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Πέμπτη 18 Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που «δίνουν και παίρνουν» στα «πηγαδάκια» των πολιτικών και τα δημοσιογραφικά στέκια, ο κ. Σόιμπλε φτάνει μεθαύριο, ένα εικοσιτετράωρο μετά την αναμενόμενη ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου – «γλικοτίνα», να θέσει τις βάσεις για να συναφθούν ορισμένες ακόμη συμφωνίες οι οποίες θα διευκολύνουν τη δραστηριοποίηση γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων σε μια Ελλάδα της οποίας το κόστος έχει συρρικνωθεί σε κάθε επίπεδο, μετά τις διαδοχικές περικοπές μισθών και δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών. Στήριξη ουσίας, πέραν ορισμένων γενικών, θετικών δηλώσεων ο Γερμανός δεν αναμένεται να προσφέρει, αφού το Βερολίνο δεν στηρίζει το Μαξίμου όσο οι κ.κ. Σαμαράς και βενιζέλος θα ήθελαν. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι από την αναμενόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, δόθηκε το «πράσινο φως» για να δοθεί, τελικά, τμηματικά.
Η πολιτική της κεντρικής γερμανικής πολιτικής σκηνής έχει καταστεί διάφανη εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα από την τακτική που ακολουθεί στην Ελλάδα ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας για… θέματα Ελλάδας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ.
Ολοι πάνε στο Φούχτελ!
Ελληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι «πίσω από κάθε μέτρο που προτείνει ο Φούχτελ “κρύβεται” και μια μπίζνα». Επισημαίνουν, δε, ότι ακόμη και η ελληνική διαπλοκή, πλέον, απευθύνεται και στον Γερμανό για την προώθηση δραστηριοτήτων, με τον υφυπουργό της κυρίας Α. Μέρκελ να προωθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό γερμανικά συμφέροντα σε τομείς όπως, για παράδειγμα, αυτός της κατάρτισης (δικαίως, αρκετοί αναρωτιούνται τι σχέση τελικά μπορεί να έχει με το «κούρεμα» 52 ειδικοτήτων από τις δημόσιες τεχνικές σχολές).
Ποια η σχέση με το «κούρεμα» 52 ειδικοτήτων από ΕΠΑΣ κ΄ΕΠΑΛ;
Όπως αναφέρεται και σε σχετικό με την επίσκεψη Σόιμπλε ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας «Το Βήμα» (στις 14 Ιουλίου 2013), μόλις πριν από λίγες ημέρες, στην Αθήνα βρέθηκε πολυμελής ομάδα 7 Γερμανών αξιωματούχων με επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών Εμιλι Χάμπερ. Στη γερμανική αποστολή, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ σκόπιμα υποβαθμίστηκε, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι υφυπουργοί Παιδείας Τόμας Ράχελ και Οικονομίας Αν – Ρουθ Χέρκες. «Αυτή η συνεργασία εκφράζεται σε πολλά επίπεδα, όπως η εξ ημισείας χρηματοδότηση ενός ελληνογερμανικού προγράμματος έρευνας ή η προσπάθεια για τη διάδοση του γερμανικού μοντέλου “επαγγελματικής εκπαίδευσης εν εργασία” (vocational training)» κατέληγε «Το Βήμα» εντείνοντας τα ερωτήματα που υπάρχουν σε σχέση με τα «θέλω» της γερμανικής κεντρικής πολιτικής σκηνής και επιχειρηματικών συμφερόντων που διευκολύνονται από το Βερολίνο, με τις επαγγελματικές «καρατομήσεις» χιλιάδων εκπαιδευτικών ελληνικών δημόσιων τεχνικών σχολών.
 http://www.nez.gr/archives/17717