21 Ιουλ 2013

Στουρνάρας: "Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα αν..."


Τι λέει ο υπουργός Οικονομικών για το σενάριο ενός νέου πακέτου λιτότητας

«Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014 αν τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός, διαμηνύει ο Γιάννης Στουρνάρας μέσω συνέντευξής του του στο «Βήμα της Κυριακής»...

 Ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνει πως το χρηματοδοτικό κενό μετά τον Ιούλιο του 2014 «είναι μικρό για να δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα», ενώ δεν αποκλείει εφόσον η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup να συμπεριληφθεί και το κατοχικό δάνειο.
Ως εκ τούτου, δεν αποκλείει και σενάριο μείωσης από το βάρος των τόκων αλλά σημειώνει «οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα διευκόλυνσης θα πρέπει να γίνει σε σωστό χρόνο, δηλαδή μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος».
Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, ξεκαθαρίζει ότι το υπουργείο εξετάζει τρόπους επιβράβευσης των φορολογούμενων που συλλέγουν αποδείξεις μέσω των «κατάλληλων κινήτρων», ενώ σημειώνει πως μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση άμεσος στόχος είναι η μείωση του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών και στη συνέχεια η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ανταγωνιστικό ύψος με γειτονικές χώρες και η μείωση των έμμεσων φόρων, μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το μνημόνιο, ενώ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα  ότι «πουλάει τα ευχάριστα χωρίς να λέει την αλήθεια».
Τέλος, σημειώνει πως «τα ευχολόγια και οι ανεδαφικές προτάσεις ίσως να ενθουσιάζουν το κομματικό κοινό αλλα
δεν σώζουν από τη χρεοκοπία».http://www.parapolitika.gr