5 Ιουλ 2013

ΒΓΑΛΤΕ ΜΑΝΤΗΛΙΑ ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΜΕ: ΞΑΝΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΕΣΤΙΑ"("ΑΔΕΙΑΣΑΝ" ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΝΕΟ ΜΑΓΑΖΙ)

"Μόδα" της εποχής από "ευέλικτους" επιχειρηματίες.
Πριν μερικούς μήνες παρακολουθήσαμε τον συγκινητικό επίλογο στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ του ιστορικού βιβλιοπωλείου της "Εστίας". Τότε με δάκρυα στα μάτια κάποιοι έκαναν λόγο πως ...
χτυπήθηκε από την ..κρίση δεν άντεξε οικονομικά και οι ιδιοκτήτες πήραν την σκληρή απόφαση να βάλουν "λουκέτο". Βέβαια, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις κανείς δεν αναφέρθηκε στους έξι εναπομείναντες εργαζόμενους  που βρίσκονταν σε επίσχεση από τον Σεπτέμβριο και έχουν κλείσει χρόνο απλήρωτοι (από τον περασμένο Απρίλιο), και οι οποίοι δεν απολύθηκαν ποτέ. Ούτε τους ενημέρωσε ο εργοδότης για το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου, στο οποίο αφιέρωσαν τόσα χρόνια εργασίας, με απαράμιλλη γνώση και μεράκι («κινητές βιβλιοθήκες» τους ονομάζει ο Τύπος). Την είδηση την είδαν στα Μέσα Ενημέρωσης, μαζί με τα δάκρυα ανθρώπων των Γραμμάτων για το νέο πλήγμα που κατάφερε, είπαν οι περισσότεροι, η κρίση στον πολιτισμό. Οι ίδιοι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι διηγούνται μια διαφορετική εκδοχή: μια ιστορία κακοδιαχείρισης που δεν έχει σχέση ούτε με την κρίση ούτε με οποιαδήποτε έννοια πολιτισμού.παρά μόνο στο μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού που χάνει ένα διαμάντι του και στους διάσημους θαμώνες του ιστορικού βιβλιοπωλείου. Στο τώρα, ύστερα από μόλις μερικούς μήνες, διαβάζουμε και πάλι στον Τύπο την χαρμόσυνη είδηση για το άνοιγμα του νέου(!) βιλιοπωλείου της "Εστίας". Καμιά κουβέντα και πάλι για τους εργαζόμενους, τι απέγιναν, απολύθηκαν, θα προσληφθούν εκ νέου; Ορίστε μερικές σύντομες δηλώσεις της ιδιοκτήτριας κας Καραϊτίδη αναφορικά με το νέο βιβλιοπωλείο, από την ηλεκτρονική έκδοση του βήματος:
Μετά το κλείσιμο του γενικού βιβλιοπωλείου της Εστίας στην οδό Σόλωνος, η είδηση αυτή είναι μια παρηγοριά για τους φίλους του ιστορικού εκδοτικού οίκου καθώς στο νέο στέκι θα μπορούν να αναζητήσουν παλιά και νέα βιβλία της Εστίας. «Η κρίση αλλάζει και τα βιβλιοπωλεία» θα μας πει η Εύα Καραϊτίδη, ιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου της Εστίας.«Περνάμε στην εποχή των μικρών και ενημερωμένων βιβλιοπωλείων όπως είναι το Λεμόνι στο Θησείο, το Bookloft στο Κολωνάκι και το νεοσύστατο Πλειάδες στη Σπύρου Μερκούρη στο Παγκράτι», λέει η κυρία Καραϊτίδη. Το νέο βιβλιοπωλείο της Εστίας θα έχει υπεύθυνο έναν έμπειρο πωλητή, τον Πολύκαρπο Νικολόπουλο.
μακελειο