28 Ιουλ 2013

Οργή με άρωμα Καΐρου εναντίον των ισλαμιστών σε Τυνησία και Λιβύη

Η ένταση σε Τυνησία και Λιβύη παίρνει άλλη διάσταση με το βλέμμα στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, βαρύνοντας την ατμόσφαιρα για τους ισλαμιστές: Με δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία στην Τύνιδα εναντίον διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο που φώναζαν συνθήματα κατά ...
της κυβέρνησης ισλαμιστών, μετά την κηδεία του πολιτικού της αντιπολίτευσης που δολοφονήθηκε, όπως όλα δείχνουν, από σαλαφιστές. Ανάλογη δολοφονία στη Λιβύη έβγαλε στους δρόμους της Τρίπολης διαδηλωτές, που έκαναν έφοδο σε γραφεία ισλαμιστικών κομμάτων και φώναζαν συνθήματα για διάλυσή τους.
Στην Τυνησία, εκατοντάδες έδωσαν οργισμένο «παρών» στην κηδεία του Μοχάμεντ Μπράχμι, του δεύτερου πολιτικού της κοσμικής αντιπολίτευσης που δολοφονείται μέσα σε έξι μήνες -όπως φαίνεται, με το ίδιο όπλο και από τον ίδιο δράστη, ο οποίος θεωρείται ότι προέρχεται από τους σαλαφιστές.
Το φέρετρο κουβάλησαν στρατιώτες και το έθαψαν δίπλα στον Τσόκρι Μπελαΐντ, το πρώτο θύμα.
Ο κόσμος που πήγε στην κηδεία φώναζε το σύνθημα «κάτω το κόμμα της Αδελφότητας», αναφορά στους δεσμούς της κυβερνώσας Ενάχντα με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. «Ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος» ήταν άλλο σύνθημα που κυριάρχησε.
Το πώς επηρεάζει η Αίγυπτος το κλίμα φάνηκε με την ομιλία του δικηγόρου Νάσερ Λαουίνι πάνω από φέρετρο: «Ο αρχηγός του στρατού είναι εδώ, καλούμε τον στρατό να είναι στον πλευρό του λαού, όπως ήταν πάντα, και να προστατεύσει τους Τυνήσιους από την Ενάχντα» είπε σε μία άμεση αναφορά στην αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την κηδεία, όταν το πλήθος πήγε μπροστά στο Κοινοβούλιο και φώναζε συνθήματα για διάλυσή της. Η αστυνομική παρουσία ήταν εντονότατη και η επέμβαση έγινε με δακρυγόνα.
Σε κοντινό σημείο, αντιδιαδήλωση ισλαμιστών συγκέντρωσε επίσης εκατοντάδες κόσμου, με συνθήματα που μιλούσαν για «απόπειρα πραξικοπήματος».
Η κυβερνώσα Ενάχντα θεωρείται μετριοπαθής ισλαμιστική δύναμη, αλλά έχει κατηγορηθεί ότι δείχνει υπερβολική ανοχή στους πιο ακραίους ισλαμιστές με τους οποίους έχει κληθεί να συνεργαστεί. Ο στρατός της Τυνησίας πάντως, σε κάθε περίπτωση, έχει δείξει μικρό ενδιαφέρον να αναμιχθεί στην πολιτική κατάσταση (σε αντίθεση με την περίπτωση της Αιγύπτου).

Έφοδοι σε γραφεία ισλαμιστών στη Λιβύη
Στη γειτονική Λιβύη, περιστατικό ανάλογο με τη δολοφονία του Τυνήσιου Μπράχμι έχει δυναμιτίσει επίσης το κλίμα εναντίον των ισλαμιστών. Το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν προανήγγειλε πως θα προχωρήσει σύντομα σε ανασχηματισμό ώστε «να αντιμετωπιστεί καλύτερα η έκτακτη κατάσταση».
Νωρίτερα το μεσημέρι, εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας αντιδρώντας στη δολοφονία του Αμπντούλ Σαλάμ αλ Μουσμάρι την Παρασκευή. Ο αλ Μουσμάρι, γνωστός πολέμιος των Αδελφών Μουσουλμάνων, δολοφονήθηκε στη Βεγγάζη από ενόπλους που τον πυροβόλησαν από διερχόμενο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν.
Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα με λάστιχα στα οποία έβαλαν φωτιά και φώναζαν συνθήματα για διάλυση των ισλαμιστικών κομμάτων.
Ορισμένοι εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία δύο πολιτικών κομμάτων στην Τρίπολη, ενός που σχετίζεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και ενός δεύτερου ισλαμικού κόμματος, προκαλώντας καταστροφές. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στα γραφεία ισλαμικού κόμματος στη Βεγγάζη.
«Δεν θέλουμε την Αδελφότητα, θέλουμε τον στρατό και την αστυνομία» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν, «αντιγραφή» συνθήματος που ακουγόταν στους δρόμους του Καΐρου.
Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης στη Λιβύη, ο μεγάλος μουφτής Σαντέκ αλ Γκαριάνι είχε προειδοποιήσει σε μήνυμά του πως στη χώρα δεν πρέπει να επαναληφθούν τα γεγονότα της Αιγύπτου.
Πάντως, όσο ο στρατός της Τυνησίας δείχνει αδιάφορος για επέμβαση, άλλο τόσο οι δυνάμεις ασφαλείας στη Λιβύη φαίνονται αδύναμες. Μετά την ανατροπή του Καντάφι, στρατός και αστυνομία δυσκολεύονται ακόμη να ελέγξουν τις ομάδες που είχαν πάρει μέρος στην εξέγερση και οι οποίες, παρά τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης, δεν έχουν παραδώσει τα όπλα.
 http://oloigiaolous.gr