26 Ιουλ 2013

Ακίνητα του δημοσίου ρημάζουν αναξιοποίητα: Δαπανώνται προκλητικά ποσά για ενοικιάσεις

Πάνω από 90 ακίνητα που έχουν στη διάθεσή τους τα Ταμεία παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ την ίδια στιγμή σημαντικά ποσά δαπανώνται για την ενοικίαση γραφείων ακόμα και σε....
γειτονικούς δρόμους.
Μία σειρά κτιρίων ακόμα και μέσα στο κέντρο της Αθήνας παραμένουν ερειπωμένα, ενώ ελάχιστα είναι τα οικόπεδα που αξιοποιούνται (κυρίως ως χώροι στάθμευσης).
Μάλιστα παρατηρείται το παράδοξο οι ασφαλιστικοί φορείς σε αρκετές περιπτώσεις να νοικιάζουν ακριβά τα κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες τους, αλλά να κάνουν «εκπτώσεις» στα χρήματα που ζητούν από τους δικούς τους ενοικιαστές.
Πρωτοφανείς είναι και οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται σε τοπικό επίπεδο στα ακίνητα που νοικιάζουν τα Ταμεία. Η υψηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό καταγράφεται στη Ζάκυνθο (8,33 ευρώ), ενώ στον νομό Πιερίας το καταβαλλόμενο ενοίκιο είναι μόλις 2,29 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Εκτιμάται πως περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.
Η «προίκα» των ασφαλιστικών φορέων είναι 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (αντικειμενική αξία) και περιλαμβάνει από αγροτεμάχια μέχρι πάρκινγκ, ξενοδοχεία, διατηρητέα κτίρια και κινηματογράφους.
Τώρα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τόσο μέσα από τη συστέγαση των Ταμείων σε ιδιόκτητα γραφεία όσο και από την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων. Τα επίσημα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των Ταμείων παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Οι τρεις φορείς
Συγκεκριμένα προκύπτει πως το 63% του συνόλου της αντικειμενικής αξίας ανήκει στους τρεις φορείς και συγκεκριμένα στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ. Από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν τα Ταμεία προκύπτει πως:
- Προς αξιοποίηση είναι 92 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 155.308.691 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα 68 από αυτά τα ακίνητα ανήκουν στο ΙΚΑ.
- Για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τους οι ασφαλιστικοί φορείς χρησιμοποιούν 342 ακίνητα (αντικειμενικής αξίας 824 εκατομμυρίων).
- Στην ενοικίαση 413 ακινήτων για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους έχουν στραφεί τα Ταμεία και καταβάλλουν κάθε μήνα 1,2 εκατομμύρια. Το ΙΚΑ μισθώνει το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων, που υπολογίζεται στα 230 με μέσο κόστος 5,45 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
- Περίπου 70 ακίνητα εκμισθώνονται σε τρίτους. Το ετήσιο εισπραττόμενο ενοίκιο για το σύνολο των μισθωμένων ακινήτων υπολογίζεται σε 15 εκατομμύρια και αντιστοιχεί στο 3,36% της αντικειμενικής αξίας.
Οπως ήδη αναφέρθηκε, παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή ανά τετραγωνικό των ακινήτων που μισθώνονται από τα Ταμεία. Για παράδειγμα, στο ΕΤΑΑ η τιμή ανά τετραγωνικό είναι 8,74 ευρώ για τα μισθωμένα ακίνητα αλλά πέφτει στα 4,58 ευρώ στα ενοίκια που εκμισθώνονται. Στον αντίποδα στο ΤΑΠΙΤ η τιμή ανά τετραγωνικό είναι 3,98 ευρώ για τα μισθωμένα ακίνητα και φτάνει τα 11,86 ευρώ για τα εκμισθωμένα.
Ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, νοσοκομεία, ακόμα και γκαράζ έχουν στην «προίκα» τους τα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα Ταμεία έχουν στην κατοχή τους 423 κτίρια γραφείων, καταστήματα, γκαράζ και άλλους επαγγελματικούς χώρους. Παράλληλα διαθέτουν 50 οικόπεδα και αγροτεμάχια, 19 διαμερίσματα, 6 ξενοδοχεία, 4 νοσοκομεία αλλά και 2 κατασκηνωτικούς χώρους.
Η συνολική αντικειμενική αξία των κτιρίων που ανήκουν στα Ταμεία ανέρχεται σε 1,28 δισεκατομμύρια, ενώ των οικοπέδων είναι περίπου 140 εκατομμύρια. Την πρώτη θέση έχει η Αττική, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων (278 ακίνητα), ενώ ακολουθεί ο Νομός Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τους υπόλοιπους φορείς – πλην των Ταμείων που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας (π.χ. ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, Γενική Γραμματεία Πρόνοιας). Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 180 γραφεία, καταστήματα και άλλοι επαγγελματικοί χώροι, 81 αγροτεμάχια και οικόπεδα και 9 διαμερίσματα (σύνολο αντικειμενικής αξίας 364 εκατομμύρια).
 http://www.lykavitos.gr/archives/38941