11 Ιουλ 2013

Έλληνες: Λίγοι και… φτωχοί!

Πτώση του αριθμού των γεννήσεων σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω κρίσης δείχνει η έρευνα του διαδικτυακού περιοδικού «Demographic Research».
Η έρευνα έδειξε ότι ο ρυθμός αύξησης των γεννήσεων είναι...
αντιστρόφως ανάλογος με την αύξηση της ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι, όσο αυξάνονται τα ποσοστά ανεργίας στις 28 αυτές χώρες, τόσο μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των γεννήσεων. Κάτι λογικό και αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κάποιος τα έξοδα και τις απαιτήσεις που συνεπάγεται η γέννηση ενός παιδιού. Συν του ότι η ανεργία στις νέες ηλικίες προκαλεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για τη γέννηση παιδιών.
Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνοδεύτηκε από πτώση του ρυθμού γεννήσεων κατά 0,2% στα άτομα ηλικίας 15-19 ετών και κατά 0,1% στα άτομα ηλικίας 20-24 ετών. Αντίθετα, στα άτομα άνω των 40 ετών, η αύξηση της ανεργίας δεν φάνηκε να επηρεάζει την γεννητικότητα. Σημειώνεται ότι ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι το ότι η μείωση των παιδιών ανά γυναίκα ήταν μεγαλύτερη στην περίπτωση των γυναικών που αποκτούν για πρώτη φορά παιδί. Αντίθετα, σε γυναίκες που έχουν ήδη αποκτήσει ένα παιδί τουλάχιστον, ακόμα κι αν μέσω κρίσης δεν έχουν πρόβλημα να αποκτήσουν κι άλλο.
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και –κυρίως- η Ελλάδα είναι αυτές στις οποίες συναντώνται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και οι χαμηλότεροι αριθμοί γεννήσεων ετησίως.
Στη χώρα μας συγκεκριμένα, ο συντελεστής γονιμότητας (ο αριθμός γεννήσεων ανά γυναίκα) παρουσίαζε ανοδική τάση από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 2009, όπου η ελληνική οικονομία άρχισε να καταρρέει. Από το 2010 έως το 2011, ο συντελεστής γονιμότητας έπεσε από τα 1,5 στα 1,4 παιδιά.
Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν και στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα υπογεννητικότητας φαίνεται πως δέχτηκε η Λετονία, που είδε τον συντελεστή γονιμότητας να πέφτει από τα 1,6 παιδιά το 2008 στα 1,3 παιδιά το 2011. Ωστόσο, στη γειτονική Λιθουανία, η ανεργία δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαιτέρως το ρυθμό γεννήσεων.
Ούτε, όμως, στην Ιταλία και την Πορτογαλία, που επλήγησαν σημαντικά από την οικονομική κρίση, φαίνεται να επηρεάστηκε ο συντελεστής γονιμότητας εξαιτίας της ανεργίας.
Η έρευνα δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αποδείξει με βεβαιότητα ότι η ανεργία είναι η μοναδική αιτία της αύξησης της υπογεννητικότητας και ότι δεν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνεπικουρούν στο συγκεκριμένο φαινόμενο, αλλά προσφέρει ισχυρά στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή: BBC