Το μέτρο αφορά περισσότερους από 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν εφ’ όρου ζωής, «φόρο-νοίκι» για την ακίνητη περιουσία τους. Οι συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται η κατοικία, το γραφείο ή το κατάστημα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» πρόκειται για ένα διευρυμένο χαράτσι και μαζί με την φορολογία των αγροτεμαχίων ο εισπρακτικός στόχος διαμορφώνεται στα 2,7 δισ. ευρώ.
Στη διαμόρφωση της κλίμακας (που μπορείτε να δείτε παρακάτω) έχουν συνυπολογιστεί το «χαράτσι» της ΔΕΗ και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που ισχύει τα τελευταία χρόνια με αφορολόγητο ατομικής περιουσίας 200.000 ευρώ, αλλά ακόμη εκκρεμεί η αποστολή των εκκαθαριστικών 2011, 2012 και 2013 για να εισπραχθεί.
Από τη σύγκριση της κλίμακας που ισχύει σήμερα για το χαράτσι των ακινήτων με τη νέα κλίμακα που θα ισχύσει για τον ενιαίο φόρο του 2014, προκύπτει οτι ο φόρος θα είναι μειωμένος κατά 21%-22% (το πολύ) για όσους έχουν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης. Τη μεγαλύτερη μείωση θα έχουν οι όσοι κατέχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης από 750 – 2.000 ευρώ.
Ωστόσο σε περίπτωση που αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές, αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών ή των κλιμακίων, τότε οι ελαφρύνσεις μπορεί να μετατραπούν σε επιβαρύνσεις.
Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν μειώσεις της τάξης του 50% ή 60% που αρχικώς είχαν διατυπώσει στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Φόρος θα μπει και στα αγροτεμάχια από 1-3 ευρώ ανά στρέμμα για τους επαγγελματίες αγρότες, ενώ για τους υπόλοιπους το ποσό θα είναι διπλάσιο.
Τα ακίνητα των επιχειρήσεων θα φορολογούνται με συντελεστή 0,2% (ιδιοχρησιμοποιούμενα) και 0,4% αν τα ακίνητα αποφέρουν εισόδημα.
Πίνακας φόρων ακινήτων