26 Ιουλ 2013

Πήραν το μήνυμα, αλλά έχασαν τον μπούσουλα

Πήραν το μήνυμα, αλλά έχασαν τον μπούσουλαΟι διαρροές Στουρνάρα στα media εκθέτουν και αποκαλύπτουν σύγχυση. Χωρίς πυξίδα οδηγούν στα βράχια πρόγραμμα και οικονομία
Το Sofokleousin.gr έχει εγκαίρως αναφερθεί στην προσπάθεια δημιουργίας ζωνών επιρροής από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, στην...
επαναφορά του σεναρίου για βομβιστή αυτοκτονίας και στο ενδεχόμενο ατυχήματος κατά την επόμενη αξιολόγηση τον Οκτώβριο.
Για αρκετό καιρό το οικονομικό επιτελείο αρνούνταν να πάρει το μήνυμα και επέμενε ότι όλα είναι καλά στις σχέσεις με την τρόικα, τώρα όμως αυτό φαίνεται να αλλάζει καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας μέσω συντονισμένων διαρροών, στα φίλα-προσκείμενα media, δηλώνει ότι η κυβέρνηση “πήρε το πολιτικό μήνυμα” που οι Βρυξέλλες επέλεξαν να στείλουν με την εκταμίευση μόνο της δόσης του τρίτου τριμήνου και με τα προβλήματα που ανέκυψαν στις διαδικασίες. Η πολιτική ανάλυση του μηνύματος είναι όμως φτωχή ή διαρρέεται μόνο η επιφανειακή εκδοχή, επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές. Το διακύβευμα δεν είναι η αυστηότερη αντιμετώπιση αλλά το μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο Βρυξέλλες και ΔΝΤ καλούν την Ελλάδα να πάρει θέση.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται άλλωστε και τα ταξίδια Σόιμπλε και Λιού, η φωτογράφιση Σαμαρά στο πλευρό της Μέρκελ, η συνάντηση με τον Ομπάμα, η κριτική της τρόικας και μια σειρά από άλλες εμφανείς και παρασκηνικές κινήσεις και διαβουλεύσεις.
Τώρα η πόλιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ χρησιμοπιώντας φρασεολογία χαμηλής πολιτικής που παντρεύεται με την επιφανειακή ανάλυση που θέλει να περάσει, υποστηρίζει ότι “η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης δεν είναι ένα απλό «καψόνι», αλλά εντάσσεται σε μια γενικότερη σκλήρυνση της στάσης των Βρυξελλών και ορισμένων πρωτευουσών της Ευρωζώνης έναντι της κυβέρνησης, εν όψει ενός ιδιαιτέρως θερμού φθινοπώρου, όπου στο «τραπέζι» θα τεθούν κρίσιμα θέματα, όπως είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους”.
Οι παραπάνω διατυπώσεις εμφανίζονται σχεδόν ταυτόσιμες σε όλα τα σχετικά κείμενα που δημοσιεύονται σήμερα και αποδίδονται άλλωτε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ και άλλωτε τις εμφανίζει ο συντάκτης ως συμπεράσματά του. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει αφενώς ότι “πήρε το μήνυμα” και αφετέρου ότι είναι σε εγρήγορση και θα βρει τις λύσεις ώστε να μην υπάρξει άλλη εμπλοκή.
Παράλληλα στα όσα δημοσιεύονται σήμερα στα media κυριαρχεί η προσπάθεια του Γιάννη Στουρνάρα για τον επιμερισμό ευθυνών στους συναρμόδιους υπουργούς, τους οποίους προσπαθεί να θέσει προ των ευθυνών τους. 
Το γεγονός ότι αναβλήθηκε η εκταμίευση είναι κάτι που μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, οι οποίοι έχουν σχέση με τη διαδικασία και τους τύπους. Ωστόσο, αναβολή έστω και για λίγες ημέρες, γιατί δεν τηρήθηκε έγκαιρα μία από τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις, συμβαίνει για πρώτη φορά σε χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
The story behind
Στην παραγματικότητα οι Βρυξέλλες στέλνουν το γερμανικό μήνυμα με ευρωπαϊκό αμπαλάζ ενόψει της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα. Παρεμφερές ήταν και το μήνυμα που μετέφερε -σε αναπτυξιακές βαλίτσες- ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
Την ίδια στιγμή όμως το μείζον θέμα είναι η έκθεση της τρόικας η οποία θα διαβιβαστεί σήμερα ή τη Δευτέρα στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης κα στοδιοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Η καθυστέρηση της εκθεσης είναι, όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο άξονας των εξελίξεων για την Ελλάδα. 
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το κλιμάκιο της τρόικας καθυστερεί να υποβάλει την αξιολόγησή του, εν τούτοις αυτή τη φορά είναι σαφής η διάσταση απόψεων σε βασικούς άξονες, τόσο τεχνοκρατικούς όσο και πολιτικούς. 
Ο Τόμσεν αν και δεν αξιολογεί σε αυτή τη φάση τη βιωσιμότητα του χρέους κρίνει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης στο Δημοσιονομικό μέτωπο δεν αρκούν για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό το οποίο βαίνει διευρυνόμενο. 
Αν και οι προβλέψεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος διατηρούνται στην έκθεση, στην πραγματικότητα άπαντες γνωρίζουν ότι αυτό θα είναι προσωρινό και αδύνατο να συντηρηθεί τόσο σε ταμειακή όσο και σε λογιστική βάση, καθώς η ύφεση είναι -για ακόμη μια φορά- μεγαλύτερη από τις προβλέψεις.
Διπλό μύνημα
Αν και η ανάλυση που διοχετεύει προς τον Τύπο το οικονομικό επιτελείο είναι φτωχή και ρηχή, στο Μαξίμου φαίνεται ότι έχουν λάβει τα πολλαπλά μηνύματα και αναζητούν σημεία ισορροπίας ώστε να μην οδηγηθούν σε τυχαία γεγονότα, ατυχήματα και εκτροχιασμούς εν μέσω θέρους.
Το Sofokleousin.gr έχει εγκαίρως αναφερθεί στην προσπάθεια δημιουργίας ζωνών επιρροής από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, στην επαναφορά του σεναρίου για βομβιστή αυτοκτονίας και στο ενδεχόμενο ατυχήματος κατά την επόμενη αξιολόγηση τον Οκτώβριο.
Τότε θα τεθεί επί τάπητος η βιωσιμότητα του χρέους και η ανεξέλεγκτη δυναμική του και η ελληνική πλευρά θα κληθεί να τοποθετηθεί και να λάβει θέση για τον τρόπο χειρισμού του υπέρογγου χρέους που διαθέτει.
Τώρα όμως το σκηνικό μεταβάλλεται και ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να αδυνατεί να χειριστεί τα νέα δεδομένα, ενώ έχει καταστεί ουραγός των εξελίξεων οι οποίες διαμορφώνονται στα διεθνή φόρα, στα οποία παρουσιάζεται ως εξεταζόμενος.
Χωρίς πυξίδα
Οι κινήσεις τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και του πρωθυπουργού, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο προδίδουν σύγχυση και έλλειψη πολιτικής κατεύθυνσης και στόχου. 
Η ελληνική κυβέρνηση αρκείται στην ανάλυση των σεναρίων που έχουν τεθεί επί τάπητος αδυνατώντας να διαμορφώσει και να επιβάλλει -τουλάχιστον προς συζήτηση- δικό της σενάριο-λύση, παραδίδοντας κυριολεκτικά το μέλλον του χρέους, της οικονομίας και της χώρας στο νικητή της διελκυστίνδας που έχει στηθεί μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.
Οι πηγές που επικαλούνται τα media αναφέρουν ότι ” οι πιθανότητες αποφάσεων μέχρι το τέλος τους έτους, που καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι σαφώς περισσότερες από εκείνες της εγκατάλειψης της χώρας. Θεωρούν επίσης βέβαιο, εάν τελικά επικρατήσει το θετικό σενάριο για την Ελλάδα, ότι το κούρεμα θα είναι έμμεσο, δεν θα αφορά δηλαδή στον «πυρήνα», τα κεφάλαια των δανείων”.
Ενώ προδικάζουν ότι “Αυτό θα συμβεί, διότι το απευθείας κούρεμα δεν γίνεται δεκτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη”.
Αυτό αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση γέρνει προς τις απόψεις του Βερολίνου αλλά δεν έχει σθένος πολιτική ευρύτητα για να διαπρατευτεί τη λύση.
Καλημέρα και καλή τύχη… (κατά παράφραση του κλεισίματος της εκπομπής του R.D Murrow, Goodnight and goodluck) 
 http://papaioannou-giannis.net