30 Ιουλ 2013

Αποκαλυπτικό: Μόνο… ξύλο δεν παίξανε στο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ για να υπογράψουν την διάτρητη σύμβαση για τα λαχεία!

Βαριά σκιά στο εγχείρημα παραχώρησης της 12ετούς άδειας διαχείρισης και λειτουργίας των Κρατικών Λαχείων ρίχνει η άρνηση ανώτερου στελέχους της Οικονομικής Διεύθυνσης του ΟΠΑΠ και καθ΄ύλην αρμόδιου την τελευταία διετία για το....
οικονομικό σκέλος του συγκεκριμένου project, να συναινέσει στο «καλώς έχειν» και να προσυπογράψει τις συμβάσεις προμηθειών μεταξύ της «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ» και των μετόχων - βασικών της προμηθευτών, Intralot και SGI.
Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν να προσυπογραφούν οι συμβάσεις προμηθειών, κάτι που θα σήμαινε και αποδοχή του συνόλου των όρων που περιέχουν, οδήγησαν τον άνθρωπο - κλειδί για τα οικονομικά των Λαχείων να υποβάλει την παραίτησή του από μέλος του δ.σ. της OPAP Investment (η θυγατρική του Οργανισμού που μετέχει με 67% στην «Ελληνικά Λαχεία», την κοινή δηλαδή εταιρεία των ΟΠΑΠ- Intralot – SGI η οποία ανακηρύχτηκε προσωρινός επιτυχών πλειοδότης στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ).
Στο κείμενο της παραίτησης που υπεβλήθη την περασμένη Κυριακή 28 Ιουλίου περιγράφονται λεπτομερώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ κ. Κωνσταντίνο Λουρόπουλο να προσυπογραφούν οι συμβάσεις (οι οποίες μάλιστα συνοδεύτηκαν από ανάρμοστες εκφράσεις και απειλές) και συγχρόνως εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να κλείσουν οι συμφωνίες με τις Intralot και SGI.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τον κ. Λουρόπουλο, το ανώτερο στέλεχος της Οικονομικής Διεύθυνσης του ΟΠΑΠ και μέλος της ομάδας έργου για τα Λαχεία επί διετία, αναφέρει ότι την Παρασκευή 26/7 προσεκλήθη να παρευρεθεί στο δ.σ. της Ελληνικά Λαχεία προκειμένου να εκθέσει την άποψή του για τον τρόπο καταβολής του τιμήματος των 190 εκατ. ευρώ.
Σε διακοπή του δ.σ. προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της SGI, αναφέρεται στην επιστολή, του ζητήθηκε από τον επικεφαλής του Οργανισμού να προσυπογράψει τις συμβάσεις προμηθειών, με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει άλλος οικονομικός υπηρεσιακός να τις εγκρίνει, και πρέπει να τις υπογράψεις εσύ».
Το αίτημα αυτό προκάλεσε έκπληξη διότι το συγκεκριμένο μέλος της ομάδας έργου για τα Λαχεία είχε, όπως υποστηρίζει, εκφράσει πολλές φορές αντιρρήσεις για βασικούς όρους των συμβάσεων αλλά και για τη χρονική στιγμή που επελέγη να υπογραφούν.
Οι αντιρρήσεις αυτές, είχαν διατυπωθεί, όπως αναφέρεται, τόσο παρουσία των νομικών συμβούλων της εταιρείας, όσο και του κ. Παναγιώτη Πιπή, Προϊστάμενου Διεύθυνσης Στρατηγικής Ανάπτυξης και Επιχειρησιακής Έρευνας.
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει πως οι διαφωνίες αυτές είχαν διατυπωθεί, όπως υποστηρίζεται, και επ΄ ευκαιρία των εκθέσεων των τραπεζών-συμβούλων της ΟΠΑΠ Α.Ε. δηλαδή των Citi, Lazard, Alpha, Πειραιώς, αλλά και της έκθεση που συνέταξε o οίκος Bain & Company για τα Λαχεία.
Τι αναφέρουν οι εκθέσεις αυτές που παραδόθηκαν στη διοίκηση του ΟΠΑΠ; Ότι το ύψος της προμήθειας του 3,3% που θα επιμεριστούν Intralot και SGI είναι κατά πολύ υψηλότερο από τη συνήθη εμπορική πρακτική σε συμφωνίες του είδους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της έκθεσης της εταιρείας Bain, οι πληροφορίες ανέφεραν πως οι αμοιβές της Intralot και της SGI κρίθηκε πως υπερβαίνουν κατά πολύ τις διεθνώς επικρατούσες τιμές κι ότι είναι στην πράξη υπερδιπλάσιες του συνήθους σε τέτοιες υπηρεσίες.
Χωρίς υπογραφές τριών

Η άρνηση υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης του καθ΄ ύλη αρμόδιου στην ομάδα έργου να αξιολογήσει οικονομικά για λογαριασμό του ΟΠΑΠ τη συμφωνία των Λαχείων, προκάλεσε, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησης, σφοδρότατη ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ. της Ελληνικά Λαχεία, με χρήση ύβρεων και απειλών περί απόλυσης, εις επήκοον υπαλλήλων και εξωτερικών νομικών συνεργατών του Οργανισμού.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικά Λαχεία συνεχίστηκε χωρίς την παρουσία του συγκεκριμένου στελέχους, στη συνέχεια όμως υπήρξε ακόμη ένα συμβάν που οδήγησε στη λήψη αποφάσεων και παροχή εγκρίσεων από οκτώ μέλη παρόντα (τέσσερα μέλη του ΟΠΑΠ, δύο της Intralot και δύο της SGI).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Δέσποινα Λασκαρίδου, ένα από τα επτά μέλη που τοποθετεί η ΟΠΑΠ ΑΕ στην Ελληνικά Λαχεία (και συγχρόνως μέλος του δ.σ του Οργανισμού) αποχώρησε, ενώ απόντες ήταν ήδη ο κ. Θ. Μουστακάτος και Ε. Χαλάτση, επίσης μέλη του δ.σ. των δύο εταιρειών, οι οποίοι είχαν εκφράσει ενστάσεις στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΟΠΑΠ που είχε προηγηθεί μια ημέρα νωρίτερα. 
Εκεί, διατυπώθηκαν από τα δύο αυτά μέλη ενστάσεις για τους όρους των συμβάσεων, οι οποίες ζητήθηκε να καταγραφούν στα πρακτικά. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό καθεστώς διαρκών αντεγκλήσεων και ζητήθηκε από τον κ. Μουστακάτο και την κα Χαλάτση να μην παραστούν στο δ.σ. της Ελληνικά Λαχεία.
H επιστολή και η αντίδραση
Όλα αυτά συνέβησαν ενώ είχε προηγηθεί επιστολή της Emma Delta προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, στην οποία αναφέρεται ότι ο όμιλος Gtech  – Lottomatica είναι σε θέση να παράσχει την «Ελληνικά Λαχεία» με υπηρεσίες τουλάχιστον 50% φθηνότερες από αυτές που θα προσφέρει η SGI.
Η επιστολή αυτή, μεταφέρουν πηγές εντός του ΟΠΑΠ, προκάλεσε αναστάτωση και ζητήθηκε από μεγάλο συμβουλευτικό οίκο να αξιολογηθεί. Η απάντηση που εδόθη, σύμφωνα με της ίδιες πηγές, ήταν πως «κατόπιν ανεξάρτητης εκτίμησης, η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει το fairness των συμβάσεων με τους συμμέτοχους προμηθευτές».
Τα παραπάνω προστίθενται στη μακρά σειρά γεγονότων που έχουν σημαδέψει το διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας των Λαχείων. Τυπικά σήμερα,  αναμένεται ότι θα πέσουν οι υπογραφές για τη σύμβαση παραχώρησης της άδειας για τα Λαχεία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας, όμως οι συγκρούσεις που βρίσκονται σε πλήρη ένταση και έκταση οδηγούν ακόμη και τον πιο ψύχραιμο παρατηρητή στο συμπέρασμα πως τα εξώδικα που έχουν ανταλλαγεί έως σήμερα αποτελούν την πρώτη μόνο πράξη ενός έργου που δείχνει ότι θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια…
Πηγή: www.capital.gr