18 Ιουλ 2013

Νίκος Σταυρογιάννης: «Η κυβέρνηση σπατάλησε τη μεγάλη ευκαιρία για μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση

Σημεία ομιλίας του βουλευτή Φθιώτιδος της Νέας ΜΕΡΑς κ. Νίκου Σταυρογιάννη κατά τη χθεσινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής:..


  • Όλα όσα συμβαίνουν και όσα προοιωνίζονται δημιουργούν σκηνικό γενικής κατάρρευσης για την οικονομία κατά το 2ο εξάμηνο του έτους καθώς μέσα σε λίγους μήνες επιχειρήσεις και νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν μαζεμένους και από το παρελθόν φόρους πολλών δις την ώρα που η αγορά εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας ενώ η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη των προβλέψεων για το 2013 και παρούσα το 2014.
  • H κυβέρνηση σπαταλά μια μεγάλη ευκαιρία μ' αυτό το νομοσχέδιο για πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση που πέραν του να περιλαμβάνει μέτρα με  κοινωνική στόχευση, θα έπρεπε να αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο ανασυγκρότησης της οικονομίας.
  • Με νέες εξωπραγματικές επιβαρύνσεις για πάνω από 500.000 εμπόρους, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν ατομικά της δραστηριότητές τους θα κληθούν να καταβάλουν για το 2014 χαράτσια που θα υπολογίζονται με τελικό φορολογικό συντελεστή 40,3 % είτε επί των δηλωμένων εισοδημάτων είτε βάση των τεκμαρτών. Δηλαδή με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή και με ζημιές. Με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4110/2013 που καταργούν όλα τα αφορολόγητα όρια και τη φοροαπαλλαγή και επιβάλλουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και αυτές οι διατάξεις μεταφέρονται αυτούσιες στον υπό ψήφιση νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
  • Οι οριζόντιες και τυφλές απολύσεις δεν αποτελούν αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό, και επιλέγονται από την κυβέρνηση κάτω από την πίεση της τρόικα. Αφού παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό.
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αναδιοργάνωσης γιατί δεν το θέλουν ούτε οι δανειστές μας, άλλα δεν το επιθυμούν αυτοί αλλά ούτε και το πολιτικό σύστημα γιατί θα περιόριζε τη δύναμη των κομματικών μαγαζιών στο κράτος. Το δημοσίευμα των ΝewΥork Τimes  με την υπογραφή 18 έγκριτων συντακτών δυστυχώς επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω.
  • Δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αλλά λαϊκή απαίτηση η κάθαρση του δημόσιου βίου και του πολιτικού συστήματος. Η κοινωνία δικαίως το επιθυμεί πιστεύοντας πως χωρίς κάθαρση, χωρίς να πληρώσουν εκείνοι που διέλυσαν τη χώρα και είναι γνωστοί και με ονοματεπώνυμο, που έφαγαν με χρυσά κουτάλια και ήπιαν στην υγεία των κορόιδων η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει μπροστά.
  • Είναι κρίσιμης εθνικής σημασίας να πληρώσουν όσοι έκλεψαν και φορο-έκλεψαν και αυτοί που έχουν και μπορούν. Όχι μόνο για λόγους ηθικής και δικαιοσύνης αλλά και για καθαρά οικονομικούς λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε.
  • Με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε είναι ευκαιρία να διατυπωθούν επισήμως και με αποφασιστικότητα οι δίκαιες απαιτήσεις της χώρας μας απέναντι στο Βερολίνο έστω και με καθυστέρηση 7 δεκαετιών, - με την επισήμανση ότι το πολιτικό σύστημα επέδειξε με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις απίστευτη και ύποπτη ολιγωρία. Γιατί αυτό επιβάλλει το δίκαιο , η ηθική και το δημόσιο συμφέρον. Γιατί οι ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του για τη σημερινή εικόνα της ύφεσης και της ανεργίας, της αποσάρθρωσης της κοινωνίας μας και της εθνικής μας κατάθλιψης είναι τεράστιες. Και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες όταν το γερμανικό κράτος αρνείται προκλητικά να πληρώσει όσα αποδεδειγμένα μας χρωστά.