30 Ιουλ 2013

Στο συρτάρι βάζουν την υπόθεση θανάτου διαβητικού παιδιού – Τι κάνει ο Άδωνις;

Στα «ψιλά» πέρασε καταγγελία – «σοκ» του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) για σημαντικές παραβλέψεις στη διαδικασία διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές…
της υπόθεσης πλημμελούς νοσηλείας ανήλικου διαβητικού παιδιού που είχε ως κατάληξη το θάνατο του.
Ο νέος υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και κατ’ επέκταση η δικομματική κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μένουν αδιάφοροι απέναντι σε μια τόσο σημαντική καταγγελία, ακόμη και μετά τις προ ολίγων ημερών ανακοινώσεις, αν και επίσημη ενημέρωση από τον ΣτΠ έχει υπάρξει για το ζήτημα αυτό από τις 15 Μαΐου του 2013 (με αποστολή του πλήρους πορίσματος προς τον πρώην αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο). Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό αν έστω άκουσε τις καταγγελίες του Συνηγόρου του Πολίτη, από τις οποίες διαφαίνεται ότι όχι μόνο ένας ανήλικος έχασε τη ζωή του από λάθη και παραβλέψεις άλλων, αλλά και η οικογένεια του, περισσότερα από 2 χρόνια μετά το θάνατο του (18 Μαΐου του 2011), συνεχίζει -εξαιτίας σκόπιμων ή μη ενεργειών- να ζει, καθημερινά, σε οδυνηρές «συνέχειες», την απώλεια του παιδιού της:
adonis_georgiadis
Από τα στοιχεία και τα συμπεράσματα του ΣτΠ γίνεται σαφές ότι η ΕΔΕ που ακολούθησε μετά την απώλεια του ανήλικου διαβητικού μόνο τα σημεία τα οποία έπρεπε να διερευνήσει, δεν εξέτασε. Τα συμπεράσματα βγαίνουν εύκολα μέσα από την καταγγελία του ΣτΠ στην οποία αναφέρεται: «Ο Συνήγορος του Πολίτη, αφού μελέτησε τα στοιχεία του φακέλου και τα συμπεράσματα της ΕΔΕ και ζήτησε τις απόψεις του Νοσοκομείου, του Υπουργείου Υγείας και ειδικών γιατρών, διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις για πλημμέλεια στη νοσηλεία του ασθενή καθώς και στη μετέπειτα διερεύνηση της καταγγελίας από την αρμόδια ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας»! Ο ΣτΠ, όπως αναφέρθηκε, μετά τις δικές του έρευνες έστειλε το πόρισμα στον πρώην υπουργό Υγείας Α. Λυκουρέντζο από τον οποίο δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση, όπως καμιά αντίδραση δεν φαίνεται ότι είχε ο νυν πολιτικός αρμόδιος, κ. Αδωνις Γεωργιάδης…
Το τραγικό ιστορικό
Σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία του πορίσματος, ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε καταγγελία για το θάνατο ανήλικου ασθενή  που απεβίωσε στις 18/5/2011, λίγες ώρες μετά την άφιξή του σε Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο. Δεν υπήρχε γνωστό ιστορικό ασθένειας, αλλά σοβαρή αδιαθεσία που επιδεινωνόταν τις τελευταίες μέρες. Μετά από δίωρη παραμονή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μεταφέρθηκε στην Παιδιατρική κλινική, όπου  χορηγήθηκε θεραπεία. Παρά ταύτα, υπήρξε ταχεία επιδείνωση, και αποφασίσθηκε η διακομιδή στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας.
Μέσα στα πρώτα 10 λεπτά από την αναχώρηση ο ασθενής έπαθε ανακοπή, το ασθενοφόρο ξαναγύρισε στο Νοσοκομείο, έγινε προσπάθεια ανάνηψης, και διακομίστηκε εκ νέου με την κινητή μονάδα του Νοσοκομείου και συνοδεία ειδικού γιατρού στο Νοσοκομείο Παίδων. Εκεί διαπιστώθηκε εκτεταμένο εγκεφαλικό οίδημα μετά από Διαβητική Κετοξέωση (επιπλοκή του αθεράπευτου παιδικού διαβήτη). Ο ασθενής κατέληξε εντός ολίγων ωρών από την άφιξή του στο Νοσοκομείο Παίδων.
Τα «ένοχα» ερωτήματα
Τα ερωτήματα που διερευνήθηκαν από το Συνήγορο του Πολίτη, ήταν α) κατά πόσον η νοσηλεία στα ΤΕΠ και στην παιδιατρική κλινική ήταν κατάλληλες και β) κατά πόσον ενδείκνυτο η διακομιδή στην κρίσιμη αυτή κατάσταση.
Ο Συνήγορος του Πολίτη μελέτησε τα στοιχεία του φακέλου και τα συμπεράσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) και ζήτησε τις απόψεις του Νοσοκομείου και του Υπουργείου Υγείας. Κατόπιν ζήτησε τις απόψεις των ειδικών γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων και μελέτησε διεθνή πρωτόκολλα για την θεραπεία του Παιδικού Διαβήτη Τύπου Ι και της Διαβητικής Κετοξέωσης.
Τα συμπεράσματα «καίνε» τους υπεύθυνους
Κατόπιν αυτών, η Αρχή κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
1) Ο ασθενής παρουσιάστηκε στα ΤΕΠ με βαριά Διαβητική Κετοξέωση. Εκεί δεν ακολουθήθηκε η ενδεικνυόμενη επείγουσα θεραπεία και χάθηκαν οι δύο πρώτες ώρες σε βάρος του ασθενούς.
2) Στα ΤΕΠ δεν έγιναν όλες οι ενδεικνυόμενες εξετάσεις, ούτε και καταγραφές ζωτικών σημείων, όπως προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα, με σκοπό την αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης.
3) Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η νοσηλεία στην παιδιατρική κλινική δεν ήταν επαρκής.
4) Η διακομιδή θα έπρεπε να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι δεν πληρούνταν ούτε ως προς τη σταθερότητα της κατάστασης του ασθενούς, ούτε ως προς την καταλληλότητα του μέσου διακομιδής και του συνοδού ιατρού.
5) Το εγκεφαλικό οίδημα είναι η χειρότερη επιπλοκή της Διαβητικής Κετοξέωσης και συμβαίνει σπανιότατα σε παιδιά ηλικίας 8 ετών. Παρά ταύτα συνέβη, οδηγώντας στο θάνατο τον ανήλικο ασθενή και υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις που συνδέουν το ατυχές αποτέλεσμα με τους ιατρικούς χειρισμούς μέσα στο ανωτέρω Νοσοκομείο.
6) Η διερεύνηση της καταγγελίας εκ μέρους της Διοίκησης δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα διότι απέτυχε να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν από την ΕΔΕ. Η προϊστάμενη ΔΥΠΕ δεν προέβη σε ενέργειες προς την κατεύθυνση απάντησης των ερωτημάτων, με αποτέλεσμα καμία πρόοδο μέχρι τη σύνταξη του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ολόκληρη η επιστολή – πόρισμα του ΣτΠ προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας: porismatiki-epistoli.
 http://www.nez.gr/archives/20013