25 Ιουλ 2013

Καθηγήτης Γ. Βάμβουκας: Κύριε Στουρνάρα, με Βλακώδη Επιχειρήματα δεν Πείθονται τα Θύματα της Κρίσης!

Με αφορμή την δημοσίευση των στοιχείων για τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη από την ΕΛΣΤΑΤ, ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας ΜΕΡΑς Καθηγητής Γιώργος Βάμβουκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ΕΛΣΤΑΤ με την δημοσίευση των στοιχείων για την...
εξέλιξη των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, επιβεβαιώνει επίσημα την κατάρρευση των δημοσίων οικονομικών ,ήδη, από το πρώτο τρίμηνο του 2013. Από τεχνοκρατικής άποψης, το πρωτογενές αποτέλεσμα και το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (ορισμός Μάαστριχτ), υπολογίζονται με βάση την εθνική λογιστική μέθοδο. Από τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εξάγονται τα κάτωθι απογοητευτικά συμπεράσματα:
1) Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν -13,05%, δηλαδή από 19,16 έπεσαν στα 16,66 δις ευρώ. Η τρομακτική μείωση των κρατικών εσόδων, οφείλεται στη σφοδρότατη κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία.
2) Το πρώτο τρίμηνο 2012/2013, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης από 23,03 ανήλθαν σε 24,02 δις ευρώ, που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 4,30%. Στουρνάρας και τρόικα αδυνατούν να ελέγξουν την αχαλίνωτη άνοδο των κρατικών δαπανών.
3) Αίσθηση προκαλεί η υπερδιόγκωση των κρατικών ελλειμμάτων. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012/2013, το πρωτογενές έλλειμμα από -0,44 εκτοξεύθηκε σε -5,50 δις ευρώ. Παράλληλα, την περίοδο αυτή το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από -3,86 εκτινάχτηκε σε -7,36 δις ευρώ. 
Οι πιο πάνω διαπιστώσεις είναι συγκλονιστικές. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σε πλήρες αδιέξοδο. Αν τα επόμενα τρία τρίμηνα, τα έσοδα και οι δαπάνες μεταβάλλονταν όπως και το πρώτο τρίμηνο, τότε το πρωτογενές έλλειμμα και το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, θα έφταναν αντίστοιχα τα -22,0 και -29,4 δις ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας, με εικονικά στοιχεία διαβλέπει φως στο τούνελ το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Κύριε Στουρνάρα, με βλακώδη επιχειρήματα και τυχοδιωκτικούς διαλογισμούς, δεν πείθονται τα θύματα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης! Ποια χώρα στον πλανήτη, κατάφερε στο παρελθόν να μειώσει το δημόσιο χρέος της, σε συνθήκες διαιωνιζόμενης οικονομικής κρίσης;»