31 Ιουλ 2013

Σαλιώνοντας τον Αλιάγα !!!

Πώς το ίδρυμα της Ασπασίας Λεβέντη επέβαλε στα ΕΛΤΑ τα νέα γραμματόσημα!

Ο πετυχημένος παρουσιαστής κατάφερε αυτό που δεν κατάφεραν οι Θεοδωράκης και Χατζιδάκις: να γίνει…γραμματόσημο!

Άλλες «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες» στη νέα σειρά των ΕΛΤΑ, που κυκλοφορεί στις 16/9, οι πρόεδροι της χημικής πολυεθνικής Dow και των στούντιο Fox Λιβέρης και Γιαννόπουλος.

Του Νικόλα Λεοντόπουλου

Όλοι τους «εν ζωή», παραβιάζοντας έτσι για πρώτη φορά τον κανονισμό των ΕΛΤΑ που λέει πως οι ζωντανοί δεν γίνονται γραμματόσημα. Από πού ήρθε η εντολή; Και ποιο το αντάλλαγμα; Το TPP αναζητεί το νήμα μιας περίεργης απόφασης…

Στις 16 Σεπτεμβρίου τα ΕΛΤΑ κυκλοφορούν τη νέα τους σειρά γραμματοσήμων με τίτλο «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες». Στην αρχή νομίζαμε πως πρόκειται για φάρσα, μέχρι που το επιβεβαιώσαμε με τις αποφάσεις του ΔΣ του Οργανισμού. Το γνωμοδοτικό συμβούλιο συγκλήθηκε επειγόντως στις 21/6 για να τροποποιήσει το πρόγραμμα έκδοσης γραμματοσήμων 2013 με μία νέα σειρά.

Γραμματόσημο γίνονται οι:
• Βαγγέλης Παπαθανασίου (o συνθέτης )
• Jim Giannopoulos (Πρόεδρος & CEO Fox Entertainment)
• Δρ. Άρης Πατρινός (ο γιατρός)
• Νίκος Αλιάγας (παρουσιαστής)
• Ανδρέας Λιβέρης (επιχειρηματίας, Dow Chemicals)
• Το Ίδρυμα Νιάρχου.

Πώς κάνεις γραμματόσημο τον Αλιάγα όταν δεν έχεις κάνει ούτε τον Θεοδωράκη ούτε τον Χατζιδάκι; Πέρα από το ουσιαστικό ζήτημα, υπάρχει και το τυπικό. Οι «διακεκριμένες προσωπικότητες» της νέας σειράς είναι εν ζωή ενώ σύμφωνα με κανονισμό των ΕΛΤΑ, που ισχύει από το 1999, άτομα εν ζωή δεν γίνεται να τιμηθούν με την έκδοση γραμματοσήμου πλην Προέδρων Δημοκρατίας. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Ολυμπιονίκες αλλά και σε αυτήν την περίπτωση το τίμημα ήταν δυσάρεστο: Μετά την κυκλοφορία των γραμματοσήμων για τον αρσιβαρίστα Σαμπάνη και τον άλτη Χονδροκούκη, οι δύο αθλητές πιάστηκαν ντοπέ.

Τα ΕΛΤΑ μάς επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του κανονισμού, η κ. Κοντού, όμως, εκπρόσωπος Τύπου, διευκρίνισε ότι το ΔΣ αποφάσισε σε αυτήν την περίπτωση ο κανονισμός να μην ισχύσει.

Βραβείο στον «Πορτοκαλί Παράγοντα»


Με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 15 Ιουλίου η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία εκφράζει την αντίθεσή της (με εξαίρεση την περίπτωση του Ιδρύματος Νιάρχου) και ζητεί την επέμβαση του κ. Παπούλια για «τη ματαίωση της έκδοσης». Πώς όμως να επέμβει ο Πρόεδρος όταν την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της νέας σειράς, σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ, θα γίνει η «βράβευση των διακεκριμένων αυτών προσωπικοτήτων και του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία της χώρας».

Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των προσωπικοτήτων; Στην απάντησή τους τα ΕΛΤΑ αναφέρονται στη «δυνατότητα που δίνουν τα γραμματόσημα για την ενίσχυση της θετικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό».

Το ερώτημα είναι πώς ενισχύεται η θετική εικόνα της Ελλάδας με τη βράβευση του κ. Λιβέρη, προέδρου της Dow Chemicals. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη χημική βιομηχανία στον κόσμο με πλήθος αμφιλεγόμενες (για να το πούμε ευγενικά) υποθέσεις στο μητρώο της, από τις βόμβες ναπάλμ και τον Agent Orange (Πορτοκαλί Παράγοντα) στο Βιετνάμ, που ευθύνεται για το θάνατο και την αναπηρία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, μέχρι την εξαγορά της Union Carbide, γνωστής από το ατύχημα του Μποπάλ στην Ινδία.


Το λάθος Ίδρυμα


Ποιος όμως είχε την ιδέα να γίνει γραμματόσημο ο Αλιάγας, ο Λιβέρης και οι άλλοι; Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου, τα ΕΛΤΑ «αποδέχθηκαν με απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, το αίτημα του Ιδρύματος Λεβέντη». Θα περίμενε κανείς κάπου εδώ να λύνεται το μυστήριο. Κι όμως, η υπόθεση παίρνει νέα τροπή καθώς σε ερώτημά μας προς το ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, οι υπεύθυνοί του δήλωσαν πλήρη άγνοια!

Με άλλα λόγια, φαίνεται πως τα ΕΛΤΑ δέχθηκαν την εισήγηση ενός ιδρύματος νομίζοντας πως αυτό είναι… άλλο. Το πραγματικό ίδρυμα που έκανε την πρόταση είναι το International Foundation for Greeceκαι το μπέρδεμα οφείλεται στο ότι πρόεδρός του είναι η Ασπασία Λεβέντη, που ανήκει στην οικογένεια Λεβέντη. (Στην απάντηση των ΕΛΤΑ σε ένα σημείο αναφέρεται «το ίδρυμα Λεβέντη» ενώ σε άλλο το IFG.)

Η ιστοσελίδα του International Foundation for Greece αναγράφει «OOPS! WE ARE NOT READY YET!» («δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα»). Επικοινωνήσαμε με το ίδρυμα και τελικά λάβαμε ένα δελτίο τύπου από την κ. Λεβέντη.


Ποιος έδωσε την εντολή;


Η επιστολή της κ. Λεβέντη λύνει ορισμένες απορίες, όπως το σκεπτικό της βράβευσης του Νίκου Αλιάγα, ο οποίος παίρνει το βραβείο των ΜΜΕ το οποίο «απονέμεται σε όσους ξεχώρισαν στον τομέα της επικοινωνίας για την ανεκτίμητη προσφορά τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και στη διάχυση (διάδοση) των ελληνικών ιδεών, αξιών και πνεύματος σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

Δεν απαντά όμως στο ερώτημα της σχέσης των προσωπικοτήτων με το ίδρυμα. Πάντως, στη μία από τις επιστολές του ιδρύματος προς τα ΕΛΤΑ γίνεται αναφορά στην εισφορά των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων στην προσπάθεια του ιδρύματος…

Στο περιοδικό Φιλοτέλεια (τ. 680, Μάιος / Ιούνιος 2013) γίνεται λόγος για «διαφαινόμενο εξαναγκασμό που υφίστανται τόσο το ΔΣ των ΕΛΤΑ όσο και η Διεύθυνση Φιλοτελισμού». Από ποιον γίνεται ο εξαναγκασμός; Δύσκολο να πιστέψουμε πως μια τέτοια απόφαση, κόντρα στον κανονισμό του οργανισμού, πάρθηκε χωρίς «άνωθεν» ή «έξωθεν» εντολή.

Και το φιλοτελικό περιοδικό καταλήγει ελπίζοντας πως «έστω και την τελευταία στιγμή θα επικρατήσουν σώφρονες σκέψεις και θα ματαιωθεί το σχεδιαζόμενο ανοσιούργημα». Εμείς πάντως προλάβαμε να δούμε τις ψηφιακές μακέτες των νέων γραμματοσήμων. Για όσους αναρωτιούνται, ο Νίκος Αλιάγας απαθανατίστηκε στο γραμματόσημο των 3 ευρώ.

 http://paganeli.wordpress.com/2013/07/30/%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B3%CE%B1/