19 Ιουλ 2013

Ίδρυμα Brookings: Ο Ομπάμα διαφωνεί με τη Γερμανία για την Ελλάδα

Σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», επισημαίνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα υπήρξε όλο αυτό το διάστημα της ελληνικής κρίσης, υπέρμαχος μιας ήπιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας προκειμένου να....
επέλθει ανάπτυξη, σε αντίθεση με την πολιτική της αυστηρής λιτότητας που προωθεί η Γερμανία.

Όπως ανέφερε, ότι τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος όσο και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια αυτή την αντίθεσή τους αρκετές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, ο κ. Ανθόλις επισήμανε ότι ο κ. Ομπάμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο δυναμικός, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρείτο ως παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ανθόλις, μια πιο έντονη προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας από τον πρόεδρο Ομπάμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «υπονόμευση της δυνατότητας που έχει η Γερμανία να ενεργεί ανεξάρτητα και προς όφελος της και σε αυτή την φάση, εν όψει των εκλογών, η γερμανική κυβέρνηση έχει ανάγκη να δείξει στους ψηφοφόρους της ότι ενεργεί ανεξάρτητα, προς όφελος της χώρας και όχι ότι εκτελεί εντολές των ΗΠΑ».

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των συζητήσεων Ομπάμα-Σαμαρά, σημείωσε ότι θα περιλαμβάνει κυρίως τα θέματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, τα οποία είναι: οι προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η επαναφορά της χώρας σε ευημερούσα κατάσταση, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, η Διαντλαντική Συνεργασία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων, η περιφερειακή συνεργασία, κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού, οι εξελίξεις σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και η Συρία.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ανθόλις αναφέρεται και στην χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο ηγετών.

«Για την Ελλάδα ήταν σημαντικό να γίνει αυτή η συνάντηση ακόμα και για το συμβολισμό της», τόνισε. Σε μια από τις δύσκολες περιόδους για την χώρα με πολλές απεργίες, αντιδράσεις και εσωκομματικά προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο είναι «κατάθεση εμπιστοσύνης». Είναι σημάδι ότι η χώρα εργάζεται σκληρά, ότι είναι έτοιμη να εργαστεί ακόμα περισσότερο και ότι αυτό αναγνωρίζεται, είπε ο κ. Ανθόλις.

Εκτιμά τέλος ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως γίνεται η συνάντηση αυτή τη χρονική περίοδο, από την άποψη ότι και οι δύο ηγέτες έχουν σχεδόν από ένα χρόνο στην εξουσία, οπότε, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν τουλάχιστον για άλλη μια τριετία. Η ενίσχυση, λοιπόν, των μεταξύ τους σχέσεων και η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για το μέλλον, κυρίως μετά την πραγματοποίηση των γερμανικών εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Brookings.
 http://tvxs.gr