23 Ιουλ 2013

Καθηγητής Γ. Βάμβουκας: H επανεμφάνιση του Grexit, προάγγελος του 4ου μνημονίου

Με αφορμή τα στοιχεία για το χρέος που δημοσίευσε η Eurostat, ο υπεύθυνος Οικονομικών της Νέας ΜΕΡΑς καθηγητής κ. Γεώργιος Βάμβουκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το δημοσίευμα των Financial Times για έξοδο της Ελλάδος (Grexit) από την Ευρωζώνη, συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση των...
στοιχείων της Eurostat για την ανεξέλεγκτη άνοδο του δημοσίου χρέους της χώρας. Η Ελλάδα διανύει τον Γολγοθά του τρίτου μνημονίου. Η συνομωσιολογία για Grexit, διαφαίνεται ότι είναι προάγγελος του επερχόμενου τέταρτου μνημονίου.

Η Νέα ΜΕΡΑ δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα για την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Από τις αρχές του 2013, σε διαδοχικές ανακοινώσεις και κατόπιν ενδελεχούς επεξεργασίας των στατιστικών δεδομένων, είχαμε επισημάνει ότι η χώρα μας είναι προ των θυρών του τέταρτου μνημονίου. Το πολυνομοσχέδιο, που πριν μερικές μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ήταν η αρχή των νέων δυσβάστακτων μέτρων.  Το μπαράζ των επιπρόσθετων μέτρων αναμένεται τον Οκτώβριο, με την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων και των swaps κρατικών χρεογράφων, εκτιμάται σήμερα σε 510 δις ευρώ, δηλαδή 300% του ΑΕΠ. Αν στο δημόσιο χρέος προστεθεί και το χρέος των τραπεζών, τότε το συνολικό εθνικό χρέος φτάνει τα 740 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 470 δις ευρώ θεωρούνται εξωτερικό χρέος. Η ονειροπαρμένη τριάδα, Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας, έχουν εγκληματικές ευθύνες έναντι του έθνους. Σε συνθήκες εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, το χρέος αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Η εθνική οικονομία εισέρχεται σε έβδομο χρόνο ύφεσης και η κυβέρνηση με ξεδιάντροπο τρόπο, εξακολουθεί να φορολογεί υπέρμετρα τους πολίτες.»