9 Ιουλ 2013

Reuters: Τρόμος στις Βρυξέλλες από τις πληροφορίες που καταφθάνουν για το αποτέλεσμα των ερχόμενων ευρωεκλογών

Στα διπλωματικά παιχνίδια που διεξάγονται στα σαλόνια των Βρυξελλών δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης που να συζητιέται με τόση ζέση και να εγείρει τόσα παραπολιτικά σχόλια όσο το θέμα των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Μπορεί να ...
έμειναν μόνον 11 μήνες, αλλά όποιος παρακολουθεί στενά τις ευρωπαϊκές υποθέσεις γνωρίζει ότι η ψήφος αυτή τη φορά έχει τη δύναμη να ταρακουνήσει το έδαφος στο οποίο πατά το πολιτικό καθεστώς και να επιφέρει καθοριστικές μεταβολές στις ισορροπίες δυνάμεων της Ευρώπης. Η απογοήτευση των πολιτών από τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειρίστηκαν την κρίση κατά τα τελευταία τρία χρόνια σε συνδυασμό με τον ανερχόμενο λαϊκισμό, δημιουργεί βάσιμες υποψίες στις Βρυξέλες ότι η αντι-ΕΕ ψήφος θα εκτοξευτεί στα ύψη.
Κάτι τέτοιο θα κλόνιζε σοβαρά τα παραδοσιακά πολιτικά μπλοκ, σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος που τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, επειδή θα είναι οι πρώτες ευρωεκλογές από την ενεργοποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, η οποία δίνει επιπλέον εξουσίες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό για την τροπή που θα πάρουν τα πιο σημαντικά θέματα που χειρίζεται σήμερα η ΕΕ.
«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχω μιλήσει μέχρι σήμερα προβλέπουν ότι τα κόμματα που πρεσβεύουν τα άκρα στα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής, τόσο τα ακροδεξιά όσο και τα ακροαριστερά, θα καταφέρουν να εκλέξουν αρκετούς ευρωβουλευτές» δήλωσε ο Γουίλιαμ Κέναρντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
«Μόνο ασήμαντη δε μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την πιθανότητα οι λαϊκιστές, ειδικά αυτοί της ακροδεξιάς, να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη ισχύ μέσα στο ευρωκοινοβούλιο από αυτή που έχουν σήμερα. Εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές κατά τρόπο που μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ενδιαφέροντας».
Στην περίπτωση που είχε μείνει κάποιος στις Βρυξέλλες που να αντιμετώπιζε ακόμα με συγκαταβατικότητα το πιθανό αποτέλεσμα των ερχόμενων ευρωεκλογών στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 22 έως τις 25 Μαΐου του επόμενου χρόνου, είναι σίγουρο ότι την έχασε κι αυτός αν άκουσε την πρόσφατη ομιλία του Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του δεξιού αντιευρωπαϊκού κόμματος UKIP:
Τα σύννεφα της εκλογικής καταιγίδας μαζεύονται. Έρχονται από τα αριστερά, από το κέντρο και από τα δεξιά.» προειδοποίησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χρησιμοποιώντας την πιο πομπώδη χροιά της φωνής του μπροστά στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Οι ευρωεκλογές του επόμενου έτους θα είναι η ευκαιρία που θα σας αποδείξει, κ. Μπαρόζο, ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι αντιστρεπτό και ότι χρειάζεται να αντιστραφεί για την ευημερία των λαών της Ευρώπης».
Το άρθρο του reuters στη συνέχεια παραθέτει και αναλύει δεδομένα δημοσκοπήσεων και πολιτικών εκτιμήσεων, τα οποία ανεβάζουν το πανευρωπαϊκό ποσοστό των αντι-ΕΕ κομμάτων στις επόμενες ευρωεκλογές μέχρι και στο 25-30% (!)
 http://papaioannou-giannis.net