30 Ιουλ 2013

Σύρεται σε διάλογο για το Σκοπιανό η Αθήνα – Ο Βενιζέλος “ακυρώνει” το veto Καραμανλή στο ΝΑΤΟ

Νέο γύρο συνομιλιών για το Σκοπιανό στις αρχές Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής...

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον κ. Μάθιου Νίμιτς ενώ για τη σχέση Ελλάδας – ΠΓΔΜ είπε «υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική της συμμετοχή» και εξήγησε ότι «δεν είναι το ζήτημα του ονόματος που εμποδίζει την ευρωαταλαντική συμμετοχή τον Σκοπίων αλλά όλη η δέσμη κριτηρίων. Το όνομα εντάσσεται στην ανάγκη να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο, των συμβάσεων και η καλή γειτονία». Ανέφερε δε ότι « Επανήλθαμε στην πρόταση να συνάψουμε μνημόνιο αλληλοκατανόησης που τοποθετεί τις σχέσεις μας στην παρούσα φάση. Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος γείτονας και εταίρος και η μοναδική πύλη εισόδου των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές συμμαχίες».
Πέραν αυτών, ο υπουργός ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο ευρωκοινοβούλιο. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «για εμάς, πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, δεύτερη μετανάστευση και ασφάλεια, τρίτη οικονομική πολιτική, τέταρτη – στην πραγματικότητα πρώτη – η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική (περιβάλλον, θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ στην Μεσόγειο κλπ).