7 Αυγ 2013

Χωρίς επίδομα αδείας 1.000.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα λόγω… μνημονίου

Με… «δώρον άδωρον» πήγαν ή θα πάνε (εάν πάνε…) περίπου 1.000.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα διακοπές, αφού οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται (είτε μεγάλες, είτε μικρομεσαίες) στην πλειονότητα τους, ήδη, πληρώνουν με ...
έναντι και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κατέβαλαν έγκαιρα το επίδομα αδείας!
Το φαινόμενο της μη καταβολής του «δώρου» αδείας άρχισε να εντείνεται από πρόπερσι, όταν τα μνημόνια άρχισαν να βαθαίνουν την ύφεση. Τα «κρούσματα» πέρυσι πολλαπλασιάστηκαν. Φέτος, το φαινόμενο της μη χορήγησης του επιδόματος αδείας αποτελεί, πλέον, μια ακόμη οδυνηρή μνημονιακή πραγματικότητα για τους περισσότερους από τους έναν στους δύο εναπομείναντες απασχολουμένους στον ιδιωτικό τομέα.
Υπολογίζεται ότι περίπου 550.000 εταιρίες το τρέχον καλοκαίρι δεν έδωσαν έγκαιρα το επίδομα στους εργαζομένους τους (οι περισσότερες εξακολουθούν να μην το έχουν καταβάλλει εξαιτίας του προβλήματος ρευστότητας που παρουσιάζει η ελληνική αγορά και το οποίο εντείνεται όλο και περισσότερο, χωρίς κανέναν να περιμένει αλλαγή στάσης των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους). Οι επιχειρήσεις αυτές, έτσι και αλλιώς, εδώ και πολύ καιρό έχουν αρχίσει να πληρώνουν τα μηνιάτικα, τα δεδουλευμένα, στους απασχολουμένους τους με έναντι, με τις καθυστερήσεις να κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, στους 3 με 4 μήνες και σε αρκετές περιπτώσεις να φτάνουν μέχρι και τους… 12 μήνες!
Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς, να υπολογίζεται ότι από τους 1,8 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στην ώρα τους εξακολουθούν να πληρώνονται μόλις οι 600.000 με 700.000! Και αυτοί, οι «τυχεροί» πήραν και το επίδομα αδείας σχετικά νωρίς.
Η χαρά των επιτήδειων και των εκμεταλλευτών
Επισημαίνεται ότι, εκτός από τους επιχειρηματίες που έχουν αντικειμενική αδυναμία καταβολής του επιδόματος αδείας, υπάρχουν και εκείνοι που επωφελούνται από το κακό κλίμα και αποφεύγουν να το αποδίδουν, παρότι έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα.
Έτσι κι αλλιώς, γίνεται εύκολα αντιληπτή η δύσκολη θέση του κάθε εργαζόμενου, ο οποίος  στην παρούσα ζοφερή εργασιακή κατάσταση, έχει ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης. Και με την κυβέρνηση να διαδραματίζει το ρόλο του πιο «σκληρού εργοδότη», η περίοδος αυτή είναι η χαρά των… επιτήδειων και των εκμεταλλευτών.
http://www.nez.gr/archives/20567