Αναμφίβολα ο Σεπτέμβριος που έρχεται δεν θα είναι μήνας που μπορεί να γραφτεί στην ιστορία με ένα μόνο κεφάλαιο εξιστορώντας και καταγράφοντας έτσι απλά τα γεγονότα που θα διαδραματιστούν στη χώρα μας κλείνοντας το 2013 όπως το 1989 με τη...
δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη γαμπρού και πολιτικού συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη από τη 17 Νοεμβρη, - το 1990 της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης και ανασφάλειας , με τα αιματηρά γεγονότα στη Κρήτη ( 1 νεκρό και 4 τραυματίες στην Αλικαρνασσό ), - Την πρώτη οικουμενική Κυβέρνηση Ξ. Ζολώτα, - Την επαναφορά στην εξουσία της Ν Δ με στήριξη της ΔΗΑΝΑ (151 +1 του Κατσικη),- Την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, - Του 1991 με την εφαρμογή του περίφημου ( τρομονομου ) του Κ. Μητσοτάκη, - Του 1992 με την αποπομπή του Α. Σαμαρά από την Κυβέρνηση του Κ.Μητσοτακη και την ταυτόχρονη απόλυση του, - Του 1993 με τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, αλλά και τη πτώση της Ν Δ του Κ. Μητσοτάκη από τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις βουλευτών του.
Ανεξάρτητα πάντως από τις πολιτικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου αλλά και της σημερινής , αξιοσημείωτο είναι η καταγραφή της παρακμής του πολιτικού λόγου και της εντυπωσιακής πολιτικής αδιαφορίας ολόκληρης της κοινωνίας προς τα κόμματα αλλά και στους πολιτικούς.
Αντιπαραθέτοντας τα γεγονότα ενεργοποιούμε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά και καταλήγουμε πιστεύω όλοι μας στην αναγκαιότητα μιας σειράς γενναίων πολιτικών αποφάσεων που πρέπει να παρθούν με ουσιαστικές και δραστικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν αισθητά το σημερινό τοπίο της απαξιωμένης πολιτικής ζωής του τόπου.
Ανατρέχοντας στο Σεπτέμβρη του 1989,90,91,92,93, η ιστορική μνήμη εξιστορεί και παραθέτει γεγονότα.
8/9/1989. Ο Α. Παπανδρέου αμφισβητεί τη νομιμότητα της πρότασης παραπομπής του σε δίκη για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπων.Παραπεμφθηκε μαζί του Τόμπρας, και Κ. Τσιμας.
10/9/1989. Με πρόσχημα ότι για να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας που προέκυψε, σχεδίασε τη διάλυση της βουλής με βάση του άρθρου 41 παρ 2 του Συντ, προκειμένου να αποφύγει τις θεσμικές συνέπειες της παραιτήσεως της Κυβέρνησης καθώς, και το σενάριο των δίδυμων εκλογών ( δηλ,την εκλογή του Π.τ.Δ. πέντε περίπου μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του Χ. Σαρτζετάκη. Η συνταγματική καταστρατήγηση αυτή δεν θα περάσει τελικά.
9/9/
2/9/1991. Ο Κ. Μητσοτάκης αποπέμπει από την Κυβέρνηση του τον υπουργό Τουρισμού Γ. Κεφαλογιαννη.
20/9/1991. Παραιτείται ο υπουργός προεδρίας Μ. Έβερτ και στην θέση του τοποθετεί τον Σωτ. Κουβελα.
1/9/1992. Αναλαμβάνει τα καθήκοντα ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό η Ντόρα Μπακογιάννη-Μητσοτάκη.
6/9/1993. Ο Α, Σαμαράς με δήλωση του ως πρόεδρος της ¨Πολιτικής Άνοιξης¨ καθιστά προς όλους ότι το κόμμα του και στήριξη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελούν δυο αντίθετες θέσεις που είναι αδύνατον να συνυπάρξουν.
6/9/1993. Ο Κ. Μητσοτάκης απαντά ότι , ο Α. Σαμαράς έκανε το βήμα προς τη μεγάλη προδοσία του 47% του ελληνικού λαού.
7/9/1993. Ο βουλευτής Ηλείας της Ν Δ Στ. Στεφανόπουλος επιδίδει στον πρόεδρο της βουλής Α. Τσαλδάρη την επιστολή ότι αίρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση . Αργότερα πρόσκειται στον Σαμαρά.
8/9/1993.Παραιτουνται οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Κλείτος και Β. Μαντζωρας και μετέπειτα προσχωρούν στον Α. Σαμαρά.
9/9/1993. Ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γ. Συμπιλιδης αίρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση Μητσοτάκη και ακολουθει και αυτός τον Α. Σαμαρά..
10/9/1993. Παραιτείται από το βουλευτικό του αξίωμα ο βουλευτής της ΝΔ Α. Γεροντοπουλος.
11/9/1993.Ο Κ. Μητσοτάκης εισηγείται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας μη έχοντας απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη βουλή τη διάλυση της και την διενέργεια πρόωρων εκλογών επικαλωντας το άρθρο 41 παρ, 2 του συντάγματος.
12/9/1993.Προκηρύσσονται εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου 1993.
Ελπίζω και αγωνιώ η ιστορική μας μνήμη να καταγράψει γεγονότα ανάτασης , ντοκουμέντα λυτρωτισμού και όχι διχασμού προτού εκπνεύσει το 2013.