21 Αυγ 2013

Πρόκληση: Οδηγούν σε λουκέτο 62 βιομηχανίες για να προστατεύσουν τα συμφέροντα 5 επιχειρηματιών

Πώς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου λειτουργεί και αποφασίζει με δύο μέτρα και δυο σταθμά
Τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε πανηγυρικά από το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) το μοναδικό ουσιαστικό μέτρο για τη...
μείωση του ενεργειακού κόστους της εγχώριας βιομηχανίας. Ποιο ήταν αυτό;
Η δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων «διακοψιμότητας» στην προμήθεια ρεύματος. Για να μην μπλέκουμε με τεχνικές λεπτομέρειες τους μη επαΐοντες, σας λέμε απλώς ότι, με το μέτρο αυτό, οι συνολικά 62 ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας μας προσβλέπουν σε όφελος της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, γεγονός που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Λίγους μήνες μετά, και εν όψει της κατάθεσης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή για ψήφιση, ξαφνικά το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ανακάλυψε ότι… δεν υπάρχουν οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν αυτό το –κρίσιμο για την επιβίωση της εγχώριας βιομηχανίας– μέτρο!
Και βέβαια, πώς να υπάρχουν οι πόροι αυτοί όταν –σε συνέχεια της εξαγγελίας των μέτρων υπέρ της εγχώριας βιομηχανίας– τον Ιούλιο που μας πέρασε, με τις ευλογίες του αρμόδιου υφυπουργού, Ασημάκη Παπαγεωργίου, αντί να καταργηθεί διπλασιάστηκε η επιδότηση που δίνεται στις πέντε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, μέσω του μηχανισμού των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).
Έτσι, με λίγα λόγια, οι πέντε ιδιωτικές μονάδες θα εισπράττουν αυξημένη επιδότηση κατά 85 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, δηλαδή πολύ περισσότερα απ’ όσα ανακάλυψε το ΥΠΕΚΑ ότι λείπουν για να ελαφρύνει ενεργειακά τις δοκιμαζόμενες βιομηχανίες!
Πρόκειται για τον απόλυτο γόρδιο δεσμό, τον οποίο δημιούργησε από μόνο του το υπουργείο Περιβάλλοντος και, φυσικά, καλείται να λύσει τώρα.
Και, προς Θεού, μακριά απ’ όλους μας η γνωστή εύκολη λύση, την οποία μπορεί να έχουν –και πάλι– στο μυαλό τους οι… ιθύνοντες.
Ποια είναι αυτή;
Να την πληρώσει ξανά το γνωστό θύμα, δηλαδή ο απλός καταναλωτής.
Πώς;
Πολύ απλά, με νέες αυξήσεις στο ρεύμα.
Αν έχετε αυτό κατά νου, ξανασκεφτείτε το, κύριοι του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Γιατί αυτό δεν αποτελεί ενεργειακή πολιτική, αλλά –ακόμη ένα– άδικο χαράτσι εις βάρος των πολλών, υπέρ –μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού– επιχειρηματικών συμφερόντων.
λυκαβητος