22 Αυγ 2013

Βαλτώνει 8 μήνες η έρευνα για την «κλοπή» των στοιχείων 6 εκατ. φορολογουμένων

Την τύχη της «λίστας Λαγκάρντ» φαίνεται ότι έχει -και- η έρευνα που έχει ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών για τον εντοπισμό των υπεύθυνων της διαρροής των στοιχείων 6.000.000 φορολογουμένων (ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων της τελευταίας τριακονταετίας το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στα «ψιλά») σε ...
εταιρίες και funds – «κοράκια» που επιζητούν να βάλουν στο «χέρι» τις πρώτες κατοικίες έχοντας, πλέον, πλήρη εικόνα της «οικονομικής ταυτότητας» του κάθε Ελληνα πολίτη!
Παρά το γεγονός ότι η ΕΔΕ έχει διαταχθεί από τον Ιανουάριο, πληφοφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν φαίνεται να επιδεικνύει αντίστοιχο ζήλο για τη διεκπεραίωση της έρευνας, όπως κάνει στις περιπτώσεις που πρέπει να περάσουν νομοσχέδια τα οποία οδηγούν σε περικοπές εισοδημάτων ή επιβάλλουν νέους φόρους.
Όπως είναι γνωστό, επίσημα έχει γίνει παραδεκτό ότι κρίσιμα στοιχεία όλων των Ελλήνων φορολογουμένων διέρρευσαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και έφτασαν σε εταιρίες και funds τα οποία καιροφυλαχτούν για να βάλουν στο «χέρι» πρώτες κατοικίες ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας και δη όσοι χρωστούν προς τις τράπεζες. Επί του θέματος αυτού, και αφού είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα (κυρίως μέσα από την εδημερίδα «Η Ελλάδα Αύριο»), η αρμόδια Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση, τα βασικότερα σημεία της οποίας έχουν ως εξής:
  • «Η Αρχή επέβαλε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με την υπ’ αριθμ. 98/2013 Απόφαση, πρόστιμο ύψους 150.000 Ευρώ, (το ανώτερο προβλεπόμενο στο νόμο της), κρίνοντας ότι παραβίασε την υποχρέωσή της για λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε ήδη σε ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό παραβίασης προσωπικών δεδομένων, δηλαδή σε διαρροή δεδομένων που αφορούν το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα».
  • «Όπως ήδη ενημέρωσε η Αρχή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 σειρά διοικητικών ελέγχων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν εντός του 2013 και σε άλλες εταιρείες. Κατόπιν επίπονης ανάλυσης, λόγω του όγκου των δεδομένων και της μορφής των ηλεκτρονικών αρχείων, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες εξ αυτών είχαν στην κατοχή τους μεγάλο πλήθος φορολογικών δεδομένων φυσικών προσώπων, τα οποία παρέπεμπαν ευθέως στη Γ.Γ.Π.Σ. ως πηγή προέλευσης των δεδομένων και είχαν υποστεί ήδη παράνομη επεξεργασία, αφού βρέθηκαν στην κατοχή εταιρειών».
  • «Τα ευρεθέντα προσωπικά (φορολογικά) δεδομένα αφορούν τουλάχιστον τα έτη από το 2000 έως και το 2012. Συνοπτικά περιλαμβάνουν: i) στοιχεία του εντύπου Ε1 για τα οικονομικά έτη από το 2003 έως και το 2009 και εν μέρει για το 2012, ii) στοιχεία του εντύπου Ε2 για το οικονομικό έτος 2006, iii) στοιχεία του εντύπου Ε9, iv) στοιχεία του ΕΤΑΚ, v) στοιχεία της έκτακτης εισφοράς του ν. 3986/2011 για το οικονομικό έτος 2011, vi) στοιχεία του μητρώου φορολογουμένων, vii) στοιχεία των σημειωμάτων περαίωσης του έτους 2010 και viii) στοιχεία τελών κυκλοφορίας οχημάτων για τα έτη από το 2006 έως και το 2012».
Ακρα του υπουργείου Οικονομικών σιωπή…
Με βάση την ίδια ανακοίνωση, το θέμα επιχειρήθηκε να κλείσει με την επιβολή ενός προστίμου 150.000 ευρώ προς την Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πέραν τούτου, να μην δίνει καμιά περαιτέρω διευκρίνιση για τους υπεύθυνους αυτού του σκανδάλου που θέτει σε κίνδυνο την περιουσία, ακόμη και τη ζωή των Ελλήνων φορολογουμένων (εταιρίες – «κοράκια» έχουν στα χέρια τους πλήρη εικόνα για την «οικονομική ταυτότητα» του καθενός). Το γεγονός ότι η ΕΔΕ την οποία ο κ Στουρνάρας έχει ζητήσει, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και παραμένει άγνωστο το «πότε», προκαλεί εύλογα μεγάλο προβληματισμό στην κοινή γνώμη (όσους πολίτες έχουν καταφέρει να ενημερωθούν με δεδομένο ότι τα μεγάλα ΜΜΕ «θάβουν» το θέμα) αφού ο υπουργός δεν έχει δημόσια τοποθετηθεί, παρά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, και δεν έχει εκδηλώσει καμιά πρόθεση οι ενέργειες προς τον εντοπισμό των υπευθύνων να ολοκληρωθούν άμεσα.
Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται εάν συνυπολογιστεί ότι το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι γνωστό από το 2010. Και παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι γνώριζαν, στοιχεία φορολογουμένων συνέχιζαν να διαρρέουν προς «κοράκια» μέχρι και το 2012!
Φέτος, μάλιστα, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθηκαν 4 με 5 άτομα από εταιρίες μάρκετινγκ και εμπορίας προϊόντων που είχαν στην κατοχή τους δεδομένα φορολογουμένων από αυτά τα οποία είχαν διαρρεύσει. Οι συλλήψεις αυτές έγιναν μετά από ενέργειες, κυρίως, των αστυνομικών αρχών παρά των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Γεγονός το οποίο ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν ότι όσοι διέρρευσαν τα στοιχεία είχαν «πλάτες από ψηλά».
 http://www.nez.gr/archives/24298