28 Αυγ 2013

Η Μεσόγειος φλέγεται

του Κώστα Μπετινάκη

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει πάρει στα χέρια του τις μπαγκέτες από τα τύμπανα του πολέμου. Ήδη, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία οδεύουν στο πολεμικό μονοπάτι. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες στο CNN: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το...
συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά».
Επίσης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι είναι αναμφισβήτητο το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν πολύ λίγες αμφιβολίες πως η συριακή κυβέρνηση είναι εκείνη που έκανε χρήση χημικών. Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο πρόεδρος  Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του στο BBC, στην ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να «απαντήσει», δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».
Ειδική αναφορά στα γεγονότα στη Συρία κάνει το πρακτορείο «Bloomberg», με την πληροφορία-  εκτίμηση ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αντιμετωπίζει το «μεγαλύτερο δίλημμα» της διακυβέρνησής του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής: «Επειδή, εάν δεν αναλάβει δράση μετά την παραβίαση της "κόκκινης γραμμής" που είχε θέσει για τη χρήση χημικών όπλων, οι ΗΠΑ θα εμφανίζονταν "αδύναμες και αδιάφορες" ενώπιον μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ ο πρόεδρος της Συρίας θα συνέχιζε τη διάπραξη βιαιοτήτων».

Από την άλλη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάληψη της όποιας στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να εμπλέξει τις ΗΠΑ «σε άλλο έναν, διόλου δημοφιλή, πόλεμο στη Μέση Ανατολή», ενώ θα ενίσχυε ενδεχομένως τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους που διατηρούν δεσμούς με την αλ Κάιντα. Θα μπορούσε, επίσης, να προκαλέσει τρομοκρατικές επιθέσεις αντεκδίκησης από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις στον ήδη ασταθή μουσουλμανικό κόσμο.
ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, σε μια νέα «συμμαχία των προθύμων», ζεσταίνουν τις πολεμικές τους μηχανές και οι επιθεωρητές αναζητούν πυρετωδώς στοιχεία για να αποδειχθεί η εμπλοκή του καθεστώτος Άσαντ στην αιματοχυσία της Γκούτα και να ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί, όπως είχε γίνει και το 1998 στο Κοσσυφοπέδιο.
Η ελληνική εμπλοκή: είναι ήδη γνωστό πως οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της Καλαμάτας και της Σούδας.

Πολεμοφόδια και άλλο στρατιωτικό υλικό έχει αποσταλεί με C-130 από τη Βρετανία στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, σε απόσταση αναπνοής από τις συριακές ακτές.

Έτσι, η Μεσόγειος αναμένεται να βρεθεί πάλι στις φλόγες, από ένα προαγγελθέν από τους Αμερικανούς «στρατιωτικό πλήγμα» που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει την Πέμπτη, με τους στόλους ΗΠΑ - Βρετανίας και Γαλλίας να βρίσκονται στα ανοικτά των συριακών ακτών, υπό το βλέμμα του ρωσικού στόλου, που επίσης πλέει στην περιοχή.

Πάντως, «η Ρωσία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα στρατιωτικά μέσα της, στην περίπτωση που δυτικές δυνάμεις κινηθούν εναντίον της Συρίας» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που συγκάλεσε λόγω της αιφνίδιας κλιμάκωσης της κατάστασης για τη συριακή κρίση. Η Μόσχα είναι εξαιρετικά ανήσυχη με τις προκλητικές δηλώσεις που ακούγονται από τη Δύση και Ρώσοι ειδικοί προειδοποιούν ότι στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας θα οδηγήσει στη διάλυση της χώρας αυτής.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα της Deutsche Welle: «Η Μεσόγειος είναι σε περιδίνηση και εγκυμονεί κινδύνους γενικότερης υπερ-συστημικής ανάφλεξης».
Η επίθεση αναμένεται να εκδηλωθεί με πυραύλους Τόμαχοκ βάσει των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στη διάσκεψη της Ιορδανίας.
Στη Συρία, η ηγεσία της χώρας προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική επέμβαση δεν θα μοιάζει με κυριακάτικο περίπατο. Σε συνέντευξη σε ρωσική εφημερίδα ο Μπασάρ αλ Άσαντ επικρίνει τη Δύση για έλλειψη κοινής λογικής και προεξοφλεί την ήττα των Αμερικανών παρομοιάζοντάς την με εκείνη στο Βιετνάμ. Ο δε υπουργός Ενημέρωσης Ομράν Ζοαμπί επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι «από το πρώτο δευτερόλεπτο είπαμε ότι δεν χρησιμοποιήσαμε χημικά όπλα πουθενά στη Συρία και σε καμιά μορφή. Δεν το κάναμε στο παρελθόν, δεν το κάνουμε στο παρόν και ούτε και στο μέλλον. Αυτή είναι η οριστική θέση τη συριακής κυβέρνησης».
Το Ιράν έχει προειδοποιήσει
Οι Ιρανοί πολιτικοί και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας έχουν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους των πως «οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας θα έχει επακόλουθο αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, προκαλώντας φλόγες και όλεθρο», όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.
Δυτικοί σχολιαστές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το Ιράν έχει ήδη αντιταχθεί στη χρήση χημικών όπλων και θα είναι πολύ δύσκολη η θέση του νέου του προέδρου Χασάν Ροχανί, αν αποδειχθεί ότι το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά.
Τα διεθνή Μέσα

Το Reuters υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία, πριν ανακοινωθεί το συμπέρασμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών. Η «Wall Street Journal» θέτει το ζήτημα ξεκάθαρα, χωρίς αμφιβολίες για το πόρισμα. «Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα πρέπει να κάνουν ολοκληρωμένη έρευνα γύρω από τη χρήση χημικών στη Συρία» δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon την Κυριακή. Ωστόσο, στην ομάδα των επιθεωρητών δόθηκε εντολή να διαπιστώσουν ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΕΓΙΝΕ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ - όπως δήλωσε εκπρόσωπος των ΗΕ.
Τα διεθνή Μέσα μάς έχουν προετοιμάσει: «Στην περίπτωση που το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά, ξεπερνώντας την "κόκκινη γραμμή", που του είχε θέσει ο Ομπάμα, η Δύση θα πρέπει να επέμβει στρατιωτικά». Και ο πρόεδρος Ομπάμα φέρεται να είναι σίγουρος πως ο Άσαντ (ή ο αδελφός του) έδωσε την εντολή.
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν παρουσίασε -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- φωτογραφίες που έχουν συλλέξει ρωσικοί δορυφόροι και δείχνουν δύο πυραύλους που μετέφεραν τοξικά χημικά, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από την Ντούμα, προάστιο της Δαμασκού που ελέγχεται από τους αντάρτες, να πλήττουν την ανατολική Γκούτα.
Από τις ΝΑΤΟϊκές χώρες μόνο η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στη σχεδιαζόμενη -με πρόφαση τη χρήση χημικών ουσιών- επίθεση εναντίον της Συρίας. Η γερμανική ηγεσία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η αντίδραση των κομμάτων ενδεχομένως να αποτελέσει έναν νέο παράγοντα για τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου.
Οι ξένοι και ντόπιοι αναλυτές και σχολιαστές έχουν αρχίσει το παιχνίδι των προβλέψεων. Πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η (περιορισμένη;) στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας; Ουδείς, όμως, είναι σε θέση να πει τι ακριβώς θα συμβεί τις επόμενες ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων. Όπως ουδείς έχει πληροφορήσει την ανθρωπότητα για το ποια ακριβώς είναι τα σχέδια εκείνων που κρατούν στα χέρια τους τη ζωή όλων όσοι θα προστεθούν στην εκατόμβη των αθώων θυμάτων του εμφυλίου στη Συρία.
Τι επιδιώκεται λοιπόν;
#  Απλώς η ανατροπή του καθεστώτος  Άσαντ;
#  Η αντικατάστασή του από κάποιο άλλο και ποιο θα είναι αυτό;
#  Τι θα γίνει αν μια, έστω περιορισμένη, αμερικανο-βρετανο-γαλλική επιχείρηση ξυπνήσει το ηφαίστειο της Μέσης Ανατολής;
#  Ποιες θα είναι οι παράπλευρες απώλειες για τις χώρες της περιοχής;
Ήδη έχουν εξυφανθεί σενάρια που αναφέρουν διάλυση της συριακής οντότητας, την οποία θα ακολουθήσει και η διάλυση του Λιβάνου…
Η Τουρκία θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετάσχει σε οιονδήποτε διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας, ακόμα κι αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιας ευρύτερης συναίνεσης για την ανάληψη δράσης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Milliyet» : «Προτεραιότητά μας ήταν πάντα η κοινή δράση με τη διεθνή κοινότητα, βάσει αποφάσεων του ΟΗΕ. Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, άλλες εναλλακτικές... θα τεθούν στην ατζέντα».
Το ερώτημα είναι: ποια στάση θα ακολουθήσουν οι Κούρδοι. Διότι, αν έχουμε ευρύτερες ανακατατάξεις  και τη δημιουργία ανεξάρτητου Κράτους των Κούρδων, το Κουρδιστάν, τότε, η επιλογή της Τουρκίας να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία, ίσως, αποδειχθεί «μπούμερανκ»  για την ισλαμική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.  
Ωστόσο, η παρουσία της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας στο πλευρό του Άσαντ καθιστά την στρατιωτική επιχείρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους στη Συρία εξαιρετικά δύσκολη, διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη συμμετοχή υπερδυνάμεων.
Οι στόχοι:


Οι πιθανοί στόχοι σύμφωνα με τη διπλωματική επιθεώρηση Foreign Policy
 http://www.zougla.gr