Όσοι αναρωτιούνται, αν το Ιδρυτικό Συνέδριο του Ιουλίου άλλαξε τα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στις συνεντεύξεις των κορυφαίων στελεχών που ..
ξορκίζουν την «ενότητα του κόμματος».
Στη λίστα αυτή, ήρθε να προστεθεί την περασμένη Κυριακή και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αντιπαρήλθε την ερώτηση του «Βήματος» για τις δύο τάσεις που αναδείχτηκαν από το συνέδριο με την φόρμουλα, ότι «ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός» και «οι θέσεις που δεσμεύουν όλους είναι οι αποφάσεις που το Συνέδριο συλλογικά έλαβε».
Την αμφισβήτηση της «Αριστερής Πλατφόρμας» στις αποφάσεις του συνεδρίου και τις συνεχιζόμενες διαφοροποιήσεις ο κ. Δραγασάκης επιχείρησε να τις υποβαθμίσει στο επίπεδο των «ιδιαίτερων προσωπικών απόψεων».
Αυτή η επίφαση ενότητας ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα ρεύματα που προέκυψαν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο είναι δύσκολο να κρατηθεί, απόδειξη ο σάλος που ξεσήκωσε η συνέντευξη του Δραγασάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. και τα όσα είπε για πρωτογενή πλεονάσματα και αδυναμία εξωτερικού δανεισμού, που δεν ακούστηκαν καθόλου καλά στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Δραγασάκης δεν είπε βέβαια κάτι καινούργιο, τα ίδια πάνω κάτω είχε πει και ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρας πέρσι στην ΔΕΘ και τότε είχαν επικριθεί από την αριστερή πτέρυγα ως «δεξιά πολιτική».
Αυτή τη φορά πάντως η ιστοσελίδα της «Αριστερής Πλατφόρμας» iskra.gr αφιέρωσε περισσότερες από μια αναρτήσεις στην συνέντευξη Δραγασάκη αναδημοσιεύοντας μάλιστα εξ’ ολοκλήρου μια μακροσκελέστατη «απάντηση» στη συνέντευξη κάποιου Νίκου Μαυρομάτη από το «Αριστερό Βήμα», ένα χώρο διαλόγου που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια περίπου με σκοπό να φέρει κοντά το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον μύχιο πόθο δηλαδή του κ. Λαφαζάνη και των ομοϊδεατών του.
Η «κριτική τοποθέτηση» αυτή «εστάλη» στην ιστοσελίδα και φυσικά η iskra.gr δεν έχασε την ευκαιρία να την «καταχωρήσει χωρίς κρίσεις και σχόλια». Περιττό να αναφέρει κανείς ότι ήταν μεγαλύτερη από τη συνέντευξη και ότι καταλογίζει στον κ. Δραγασάκη πολλά, τα οποία προφανώς η εσωκομματική αντιπολίτευση τα συμμερίζεται – για να τα προβάλλει:
Ότι δηλαδή αποσιωπεί εκκωφαντικά τα περί κατάργησης των μνημονίων, ότι «ο στόχος περί μη αναβίωσης της πολιτικής των ελλειμμάτων» αποτελεί «δέσμευση υπέρ πρωτογενώς πλεονασματικών προϋπολογισμών, η επίτευξη των οποίων αποτελεί βασική επιδίωξη των Μνημονίων», ότι η πρόταση για ομόλογα ειδικού σκοπού είναι «πρόχειρη και αναξιόπιστη» και ότι εν τέλει η συνέντευξη «σηματοδοτεί την υποκατάσταση του σχεδίου αντιμνημονιακής ανατροπής όπως το εκφράζει ο Σύριζα».
Σε πολιτικό επίπεδο η «κριτική τοποθέτηση» αυτή έχει μια αιχμή που θα την βρει μπροστά της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που εν όψει εξουσίας προσπαθήσει να μετακινηθεί σε «ρεαλιστικότερες θέσεις».
Ότι δηλαδή «κεντρικά στελέχη με ιδιαίτερο κύρος στο κόμμα και την κοινωνία, αποστασιοποιούνται από τις συλλογικές αποφάσεις και ειδικότερα από τις ριζοσπαστικές και συγκρουσιακές αιχμές τους», ότι δηλαδή «στρογγυλεύονται» οι ούτως ή άλλως επαμφοτερίζουσες θέσεις του κόμματος που είναι τόσο γενικόλογες ώστε να χωράνε όλοι. Με αυτό το επιχείρημα ωστόσο, ότι δηλαδή η όποια «ρεαλιστική στροφή» «στρογγυλεύει» τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ η «Αριστερή Πλατφόρμα» και ιδιαίτερα οι κ.κ. Λαφαζάνης και Νταβανέλλος θα «χορέψουν» την ηγεσία τους επόμενους μήνες.
Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει έτσι ένα σχεδόν άλυτο πρόβλημα. Καθώς θέλει να διατηρεί μια επίφαση ενότητας στο κόμμα, ώστε να μην δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι στο ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται μεταξύ τους, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει δημοσκοπικές απώλειες, το μόνο που μπορεί να εκφέρει είναι ανέξοδες «αντιπολιτευτικές κορώνες» γιατί μόνο σε αυτές συμφωνεί όλο το κομματικό ακροατήριο.
Έτσι, η προσδοκία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που διεκδικεί την εξουσία θα αρχίσει να απευθύνεται και σε πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους θα παραμείνει προσδοκία, και δεν είναι τυχαίο, ότι το μόνο που έχει διαρρεύσει για την φετινή ομιλία του κ. Τσίπρα είναι ότι θα κάνει «πολύ σκληρή αντιπολίτευση». Οτιδήποτε άλλο άλλωστε, θα προκαλούσε εσωτερική αναταραχή…
newpost.gr