31 Αυγ 2013

Πολεμοχαρής ο Ερντογάν – Δεν αρκεί περιορισμένη επίθεση, πρέπει να γίνει στη Συρία ότι και στο Κόσοβο

Ο Μπαράκ Ομπάμα προσανατολίζεται σε ένα «χειρουργικό» χτύπημα στη Συρία, όπως είναι ξεκάθαρο από τη στιγμή που άρχισε να συζητείται η στρατιωτική απάντηση στη χρήση χημικών όπλων. Αλλά κατά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτό δεν αρκεί. ...
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε για μία επιχείρηση στα μέτρα του Κοσόβου, με στόχο την ανατροπή του Μπασάρ Αλ Ασαντ.
«Μία περιορισμένη επιχείρηση δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιητική για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Μία επέμβαση θα έπρεπε να γίνει κατά το υπόδειγμα του Κοσόβου. Μια επέμβαση μίας ή δύο ημερών δεν θα αρκέσει. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι να εξαναγκαστεί το καθεστώς να εγκαταλείψει την εξουσία», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Οσο για το χρόνο που θα γίνει η επέμβαση, ανέφερε πως «αν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις Κέρι, η επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τη σύνοδο της G20», η οποία πρόκειται να γίνει στις 5-6 Σεπτεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία πως το συριακό καθεστώς είναι πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου. Η Τουρκία έχει δεσμευτεί πως θα συμμετάσχει στην δράση μιας συμμαχίας εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, έστω και χωρίς την εξασφάλιση συναίνεσης στον ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ