8 Αυγ 2013

«Παραδείγματος Χάριν»: Η σκανδαλώδης ΜΚΟ του υιού Βαρβιτσιώτη, της κόρης Έλσας Παπαδημητρίου και άλλων γαλάζιων παιδιών

ΦΟΒΟΥ ΤΑΣ ΜΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΣΑΣ !
Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπετε μια χειμερινή εικόνα από τον πεζόδρομο στην οδό Καλλισπέρη, που είναι η πρώτη παράλληλος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δίπλα από το...
Μουσείο της Ακρόπολης. Στην  μία πλευρά του δρόμου είναι το 70ο Δημοτικό Σχολείο και στην άλλη κατοικίες. Το κτίριο του 70ου Δημοτικού Σχολείου  οικοδομήθηκε το έτος 1932 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού (1903-1976), ενός σημαντικού εκπρόσωπου του μοντερνισμού και της αρχιτεκτονικής ανανέωσης της περιόδου του 1930, εξειδικευμένου σε μεγάλο βαθμό στο σχεδιασμό σχολικών μονάδων και μουσείων με έμφαση στη εξορθολογισμένη λειτουργικότητα.
Προσέξτε στις φωτογραφίες  το όμορφο πλακόστρωτο του πεζόδρομου,τους ελεύθερους χώρους που τα παιδιά μπορούν να παίξουν να τρέξουν να κάνουν πατίνια κτλ, τα απλά  παγκάκια του ,τον ελεύθερο με χώμα χώρο γύρω από τα δέντρα ,την κατάφυτη είσοδο του σχολείου  και τα ψηλά δέντρα που  καλύπτουν τον δρόμο, δημιουργώντας  μια όαση πρασίνου, όπως φαίνονται  στην φωτογραφία από το Google της 23/6/2012, εποχή που τα δέντρα είναι καταπράσινα. Στην μεριά προς την οδό Καρυάτιδων υπάρχει παιδική χαρά με σκάμμα ,κούνιες και τραμπάλα και γι’ αυτό δεν υπάρχει εκεί δενδροκάλυψη.
Ο δρόμος έχει χαρακτηριστεί ως πεζόδρομος με παιδική γωνιά και στην ίδια περιοχή, την ίδια προφανώς εποχή, έχουν κατασκευαστεί δύο ακριβώς ίδιοι πεζόδρομοι χωρίς παιδική χαρά αυτοί, στην Δράκου και την Γ. Ολυμπίου, που αποτελούν ευχάριστους τόπους αναψυχής και πρασίνου για τους κατοίκους του Κουκακίου με τα μεγάλα δέντρα που έχουν και αυτοί.
Όμως αυτή η εικόνα που βλέπετε στις φωτογραφίες , δεν υπάρχει πλέον, γιατί κάποιοι αποφάσισαν, αυτόκλητοι, πως αυτή η παιδική χαρά και ο πεζόδρομος χρειάζονται ανάπλαση. Θα μου πείτε, καλά ο Δήμος, που είναι υπεύθυνος για τις παιδικές χαρές, δεν πάει να αναπλάσει τόσες ξεχαρβαλωμένες παιδικές χαρές που έχει, όπως πχ αυτήν που βρίσκεται απέναντι την ΓΑΔΑ, τούτη βρήκε να ανακατασκευάσει ενώ σαφώς υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες προτεραιότητες στην πόλη;
Η πινακίδα όμως του έργου μας δίνει την απάντηση αλλά αντίστοιχα μας δημιουργεί και ένα σωρό απορίες.
Τι είναι αυτή η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Παραδείγματος Χάριν, που πιστεύω πως οι περισσότεροι δεν την έχουν ξανακούσει μέχρι σήμερα, πόση είναι η χρηματοδότηση του έργου και πώς αυτή κατανέμεται στους διάφορους που αναφέρονται ως εκτελεστές του ;
Με την βοήθεια του Γούγλη βρίσκουμε την απάντηση στην πρώτη ερώτηση αλλά δυστυχώς όχι στις επόμενες.
Καθώς λοιπόν βρισκόμαστε στην καλοφτιαγμένη ιστοσελίδα της Παραδείγματος Χάριν διαπιστώνουμε, πως αυτή ιδρύθηκε και διοικείται από μια μικρή ομάδα ατόμων, που σχετίζονται άμεσα με την ΝΔ .
Πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Κουρκουμέλης  απόφοιτος του Κολεγίουδικηγόρος. Μετά την λήψη του πτυχίου του από την Νομική Αθηνών (1990) εργάστηκε κατευθείαν τον επόμενο χρόνο, από το 1991-1993, στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, διετέλεσε δε από το 2001 μέλος της Κ.Ε. της ΝΔ, γραμματέας του ιδρύματος «Κ. Μητσοτάκης» και γενικός γραμματέας στο υπουργείο Αιγαίου επί υπουργίας Παυλίδη . (Να δεις τώρα αυτό το όνομα γιατί άραγε μου θύμισε το ποστ μου ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ;)
Τα υπόλοιπα μέλη είναι:
1- Θωμάς Βαρβιτσιώτης, ιδιοκτήτης εταιρείας δημοσίων σχέσεων, αδελφός του  νυν υπουργού  Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη και γιος του πρώην υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Υπήρξε συντάκτης στον Ελεύθερο Τύπο από το 1993 έως το 1995 και εκδότης του μηνιαίου περιοδικού διεθνών σχέσεων ‘Έμφαση’
Σχετικά δημοσιεύματα για  την εταιρεία του εδώ και εδώ
2- Δήμητρα Κατσώτα, αρχιτέκτων, κόρη της Έλσας Παπαδημητρίου πρώην βουλευτού της ΝΔ και προσωπικής  φίλης της Ντόρας , και του  υφυπουργού επί χούντας Σπύρου Κατσώτα. Έχει με τον Stephan Buerger,  σύζυγό της, το γραφείο buerger katsota architects .
Η αρχαιολογική υπηρεσία, προφανώς κατόπιν επεμβάσεως και διασυνδέσεων της μητρός της, έδωσε την άδεια να τελεστεί ο γάμος της στο εκκλησάκι μέσα στο Παλαμήδι, παρά το ότι  τέλεση γάμων μέσα σε αυτό ήταν   απαγορευμένη  από την αρχαιολογική υπηρεσία από χρόνια. Και όπως έχει γράψει το ΕΘΝΟΣΈγραψε ιστορία το γλέντι για τον γάμο της κόρης της βουλευτή της Ν.Δ. Ελσας Παπαδημητρίου. Όσοι θυμούνται τα σχετικά event, ακόμη ακούνε στα αυτιά τους τα μπουζούκια που άφησαν άυπνο όλο το Ναύπλιο…
3- Γεράσιμος Γιαννόπουλος Δικηγόρος– φορολογικός σύμβουλος. Διαχειριστής – εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Ζέπος-Γιαννόπουλος.
Παράλληλα ΚΑΙ σύμβουλος στο Ίδρυμα Νιάρχος.
Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και η ΜΚΟ.
4-  Άμπης Λεβής 
Σύμβουλος διαχείρισης επενδύσεων, Διευθύνων Σύμβουλος της VAL Advisors. Υπήρξε από τους ιδρυτές μετόχους της Telesis Group of Companies και στη συνέχεια Γενικός Διευθυντής της Eurobank Χρηματιστηριακή.
Μετά λοιπόν την παρουσίαση των μελών της ΜΚΟ Παραδείγματος Χάριν δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα να αντιληφθεί κανείς, πως εξασφαλίστηκε, η αγνώστου ποσού, χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πως  ανατέθηκε πάραυτα η μελέτη κατευθείαν στο γραφείο  buerger katsota architects .
Το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ο Δήμος Αθηναίων, μιας και δεν θα βάλουν χρήματα από την τσέπη τους, απ’ ότι φαίνεται αντιμετώπισαν το θέμα βάσει της αρχής, ότι δεν κοιτάς στα δόντια τον γάιδαρο που σου χαρίζουν, και  προφανώς χωρίς να  το διερευνήσουν και ιδιαίτερα,λόγω των σχετικών διασυνδέσεων που διαθέτει η ΜΚΟ με την εξουσία!
Ας δούμε όμως τι έχει γίνει μέχρι σήμερα για την ανακατασκευή ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ και όχι μόνο της Παιδικής Χαράς, όπως τελείως παραπλανητικά γράφει η αναρτημένη πινακίδα. Αυτό είναι εμφανές από τις παρακάτω φωτογραφίες που εμφανίζεται η περίφραξη του πεζόδρομου σε όλο του το μήκος και πέραν της παιδικής χαράς.
 
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, κόπηκαν 13 μεγάλα δέντρα, επί συνόλου 30, ενώ πολλά από τα εναπομείναντα τραυματίστηκαν κατά την εκτέλεση των έργων. Από την δορυφορική φωτογραφία του Google με τον καταπράσινο δρόμο πριν ένα χρόνο, μπορεί να καταλάβει κανείς ποια είναι η σημερινή εικόνα, όταν σχεδόν το 50% των δέντρων που υπήρχαν  έχουν κοπεί για να αντικατασταθούν με μικρά πνιγμένα, κατά βάρβαρο τρόπο, στο τσιμέντο δεντράκια. Επίσης κόπηκαν όλοι οι ψηλοί θάμνοι που υπήρχαν, καταστράφηκαν τα καθιστικά γύρω από τα δέντρα, ξηλώθηκε το ακριβό και περίτεχνο λιθόστρωτο το οποίο προβλέπεται να  αντικατασταθεί με  τεχνητό χλοοτάπητα, Tartan, άσφαλτο και ποταμίσια βότσαλα!
Οι άσπρες στρογγυλές ογκώδεις κατασκευές  που πνίγουν τους κορμούς των δέντρων, είναι από τσιμέντο και βέβαια δεν χρειάζεται πολλή σοφία ούτε αρχιτεκτονικές γνώσεις για να διαπιστώσει κανείς, πόσο πιο λειτουργικά, τόσο για τα  δέντρα αλλά και για όσους ήθελαν να αναπαυτούν κάτω από αυτά, ήσαν τα προηγούμενα καθιστικά  που καταστράφηκαν. Κάντε δε σύγκριση της πνιγμένης στο πράσινο εισόδου του σχολείου πριν και σήμερα.
Κάτοικοι και περίοικοι αφού πρώτα κατέφυγαν στους αρμοδίους του Δήμου και δεν βρήκαν ανταπόκριση  έχουν προσφύγει τελικά στο Συμβούλιο Επικρατείας για  να αποτρέψουν την «ανάπλαση» ,αλλά μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, το πιθανότερο είναι τα έργα να έχουν τελειώσει.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτουν μερικά εύλογα ερωτήματα:
α-  Αν το Συμβούλιο Επικρατείας δεχτεί την προσφυγή των κατοίκων ποιος θα πληρώσει για την αποκατάσταση; Τα μέλη της ΜΚΟ ή το Ίδρυμα Νιάρχου;
β- Το έργο πέρασε από κάποια αρχιτεκτονική επιτροπή του Δήμου, για να εγκριθεί;
γΒάσει ποιας λογικής εντάχτηκε  το συγκεκριμένο έργο   στους σκοπούς του Ιδρύματος Νιάρχου που προβλέπουν ότι: «Οι παραπάνω δωρεές εκφράζουν την πεποίθηση του Ιδρύματος ότι η κρίση απαιτεί σαφή στρατηγική και μακροχρόνια αντιμετώπιση, ενώ έχουν ως απώτερο σκοπό, αφενός, να προσφέρουν άμεση ανακούφιση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και, αφετέρου, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον».
Άραγε το Ίδρυμα θεωρεί πως στην περιοχή κοντά στο διαμέρισμα του Τσοχατζόπουλου διαμένουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που χρειάζονται άμεση ανακούφιση;  !!!
δ-Γιατί άραγε , όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, να ξεκινήσει το έργο χωρίς να έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Πολιτισμού ή καταρχήν θετική έγκριση από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων, στη οποία υπάγεται αυτή η περιοχή;
Πώς συμβαίνει με την παύση των εργασιών –λόγω αυτοφώρου- να υπογράφεται η έγκριση αυθημερόν χωρίς να έχουν προσκομισθεί  στο αρμόδιο υπουργείο τα σχέδια και η μελέτη;
ε-Από πότε για ένα έργο, επειδή δεν το πληρώνει ο Δήμος, δεν χρειάζεται να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για να προκριθεί η καλύτερη μελέτη, αλλά γίνεται δεκτή αυτή που προτείνει το γραφείο μέλους μιας ΜΚΟ, η οποία έχει εξασφαλίσει από κάπου την χρηματοδότηση;
Να διευκρινίσω πως το σπίτι μου είναι χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή και δεν θίγομαι προσωπικά από αυτή την «ανάπλαση» αλλά όταν περίοικοι μου διηγήθηκαν τα σχετικά με αυτή, μου έδειξαν τις φωτογραφίες της προ και μετά κατάστασης και μου έδωσαν τις καταγγελίες που έχουν κάνει, η ιστορία  μου κίνησε το ενδιαφέρον γιατί μου φάνηκε εξόχως περίεργη. Θα μπορούσα να καταλάβω την πρόθεση  μερικών  αφιλοκερδών  και φιλοπρόοδων συμπολιτών μας να διαθέσουν χρόνο και χρήμα για να βελτιώσουν υποβαθμισμένες παιδικές χαρές της Αθήνας σε πολλές συνοικίες αυτής γιατί  δυστυχώς υπάρχουν αρκετές.
Αλλά  γιατί επελέγη η συγκεκριμένη που είναι  εμφανές πως δεν χρειαζόταν «ανάπλαση», άντε το πολύ να ήθελε άλλαγμα η κούνια της παιδικής χαράς , και μάλιστα με ταυτόχρονη καταστροφή ενός όμορφου καταπράσινου και λειτουργικού πεζόδρομου και χωρίς την ενημέρωση καν ή και την συγκατάθεση των περιοίκων;  Η άνευ λόγου αυτή «ανάπλαση» μου δημιουργεί το λιγότερο πολλά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της επιλογής αυτού του έργου. Ευτυχώς που οι άλλοι δύο παρόμοιοι πεζόδρομοι της Δράκου και της Γ.Ολυμπίου δεν διαθέτουν παιδική χαρά και έτσι θα γλυτώσουν την «ανάπλαση», από την Παραδείγματος Χάριν”, που σαν την παλιά διαφήμιση των Αφων Λαμπρόπουλου αποφασίζουν και διαλέγουν ¨αναπλάσεις» πριν από σας για σας !
Επειδή δε είμαι και εγώ άτομο με κοινωνικές ευαισθησίες, άρχισα σοβαρά να σκέφτομαι να φτιάξω με μερικούς κολλητούς μου μια ΜΚΟ στα πρότυπα της «Αλληλεγγύης» της Αρχιεπισκοπής και να μοιράζουμε κοτόπουλα στους φτωχούς Αθηναίους, για να την σπάσουμε στην Χρυσή Αυγή που μόνο κάτι μακαρόνια τους δίνει . Πιστεύω πως έτσι μετά από ένα καλό γεύμα με ένα  κοτόπουλο, τα παιδιά τους θα μπορούν να παίζουν χαρούμενα και χορτάτα στις αναπλασμένες από τηνΠαραδείγματος Χάριν” παιδικές χαρές!
Το έγραψε μετά από πολύ σκέψη ο