20 Αυγ 2013

Η Γερμανία αρνείται να κυρώσει τις διεθνείς συμβάσεις κατά της διαφθοράς

Παρά τα «παγκοσμίου φήμης» σκάνδαλα διαφθοράς και δωροδοκιών γερμανικών επιχειρήσεων (όπως η Siemens, η MAN, η Daimler κ.α.) σε ολόκληρο τον κόσμο, η Γερμανία συνεχίζει να καλύπτει τους ...
«εθνικούς επιχειρηματικούς πρωταθλητές» της, αρνούμενη να κυρώσει διεθνείς συμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Και με αυτό τον εξόφθαλμο τρόπο καταρρίπτεται για πολλοστή φορά η εικόνα των «αδέκαστων Γερμανών» επιβεβαιώνοντας όλους όσοι υποστηρίζουν ότι «Σταυρίδεν» υπάρχουν τόσο εκτός όσο, όμως, και… εντός των γερμανικών «τειχών».
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή. Συγκεκριμένα, ο κ. Χουντής με αφορμή την καταδίκη από Δικαστήριο της Φρανκφούρτης, όχι της Εταιρείας Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn), αλλά εμπλεκόμενων προσώπων, για το σκάνδαλο της δωροδοκίας αξιωματούχων στην Ελλάδα και σε Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες, καλούσε την Κομισιόν:
Α) να τον πληροφορήσει «για ποια συγκεκριμένα έργα στην Ελλάδα δόθηκαν οι δωροδοκίες»,
Β) εάν πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα και
Γ) κατά πόσο η Κομισιόν «προτίθεται να ερευνήσει την υπόθεση με όλα τα μέσα που διαθέτει».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Ελληνας ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η Γερμανία έχει επικυρώσει και εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο κατά της διαφθοράς και καλούσε την Κομισιόν να προβεί σε συστάσεις στα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει τη Σύμβαση Ποινικού Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς.

hount4

Η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει δεχθεί συμβάσεις κατά της διαφθοράς
Στην απάντησή της η Κομισιόν, αφού αναγνωρίζει ότι δεν έχει ασχοληθεί με τη διερεύνηση του εν λόγω σκανδάλου, που θεωρείται βέβαιο ότι για την περίπτωση της Ελλάδας αφορά και κοινοτικό χρήμα, αποκαλύπτει ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει επικυρώσει και τις δύο διεθνείς συμβάσεις κατά της διαφθοράς, που έχει υπογράψει η ΕΕ.
Πιο αναλυτικά, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής: «Η σύμβαση ποινικού δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης περί διαφθοράς δεν έχει κυρωθεί από την Αυστρία και τη Γερμανία, μολονότι επίκειται η κύρωση στην Αυστρία λόγω της νομοθετικής διαδικασίας που έχει ήδη δρομολογηθεί. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς δεν έχει κυρωθεί από την Τσεχική Δημοκρατία και τη Γερμανία».
Στη συνέχεια της απάντησή της η Κομισιόν, αρκείται να σημειώσει ότι «παρακολουθεί και αξιολογεί τις επιπτώσεις της καταπολέμησης της διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανεξαρτήτως του εάν έχουν επικυρώσει τις εν λόγω συμβάσεις», καθώς επίσης, ότι η εφαρμογή των πολιτικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, «παρακολουθείται στο πλαίσιο του μηχανισμού υποβολής εκθέσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ (‘έκθεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ’), που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2011».
 http://www.nez.gr/archives/23789