2 Αυγ 2013

Σε «ασφαλές μέρος» ο Σνόουντεν μετά το προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία

Όπως αποσαφήνισε ο ρώσος δικηγόρος του Σνόουντεν, ο τόπος διαμονής του πελάτη του θα παραμείνει μυστικός για λόγους ασφαλείας.
Ο πρώην σύμβουλος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν «βρίσκεται σε
ασφαλές μέρος» και έχει επιλέξει πού θα κατοικήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ρωσία, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασίσει με τι θα ασχοληθεί, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο ρώσος δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσέρενα.
Όπως αποσαφήνισε ο κ. Κουτσέρενα, ο τόπος διαμονής του Σνόουντεν θα παραμείνει μυστικός για λόγους ασφαλείας. Ο 30χρονος πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ καταζητείται από την Ουάσιγκτον για κατασκοπεία, αφότου διέρρευσε πληροφορίες για προγράμματα παρακολουθήσεων και κατασκοπείας στα οποία εμπλέκονταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ο πελάτης του να έχει σύντομα επαφές με δημοσιογράφους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία παραχώρησε προσωρινό άσυλο στον Σνόουντεν την Πέμπτη, επιτρέποντάς του να αφήσει το διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας, όπου παρέμενε αποκλεισμένος επί σχεδόν έξι εβδομάδες. Πλέον, ο 30χρονος Σνόουντεν έχει δικαίωμα παραμονής σε ρωσικό έδαφος για τουλάχιστον ένα έτος.
Υπενθυμίζεται πως Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα έχουν προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν, παρά ταύτα την Πέμπτη ο δικηγόρος του αποκάλυψε ότι ο 30χρονος δεν εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να επισκεφθεί αυτές τις χώρες.
Σημειώνεται πως οι κάτοχοι προσωρινού ασύλου στη Ρωσία δικαιούνται δια νόμου βοήθειας για να βγουν από χώρα, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ακόμα και τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο, η χορήγηση διαβατηρίων σε αυτές τις περιπτώσεις δεν συνηθίζεται.
Ο Σνόουντεν έχει ήδη λάβει προσφορά να εργασθεί για τη ρωσική εκδοχή του Facebook, το Vkontakte, ωστόσο δεν έχει ακόμα λάβει την απόφασή του για το τι θα κάνει. Όπως σχολίασε ο κ. Κουτσέρενα, μόλις ο 30χρονος καταλήξει σε κάποια απόφαση, θα την ανακοινώσει ο ίδιος.http://troktiko.eu