2 Αυγ 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Μια μικρή φωτιά σε θάμνους και χωρίς ισχυρούς ανέμους κατακαίει τα Μεσόγεια!

Mια μικρή φωτιά στο Μαρκόπουλο (στα όρια με Μαρκόπουλο) και χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερα ισχυρός άνεμος (αυτή την στιγμή και μέχρι το βράδυ η ΕΜΥ αανφέρεται σε 4 Μποφόρ) έχει επεκταθεί λόγω ανυπαρξίας εξανέιων πυροσβεστικών μέσεων στα πρώτα στάδιά της και τώρα έχει γτάσει μέσα στην πόλη...

Η φωτιά σχεδόν έχει φτάσει στο δάσος Κουβαρά, με τις συνολικές πυροσβεστικές δυνάμεις δύο ώρες μετά την έναρξή της να φτάνουν τους 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 41 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εννέα οχήματα ΟΤΑ, 12 ιδιωτικά βυτιοφόρα, πέντε μηχανήματα σκαπτικά, μόλις δύο ελικόπτερα και 2-3 CL-215/-415.
Το αεροσκάφος που βλέπεται είναι επιβατικό. Επάνω από την φωτιά δεν εμφανίζονται παρά σποραδικά Canadair
Η πυροσβεστική έθεσε σε επιφυλακή όλες τι υπηρεσίες της στην Αττική, ενώ δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μετέβησαν στην περιοχή, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Ο δήμος απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση για βοήθεια από ιδιώτες, ώστε να συνδράμουν με υδροφόρες και φορτηγά το έργο των πυροσβεστών.
Όπως γράφει σε ανακοίνωση: «Παρακαλούμε θερμά, κάθε ιδιώτη ο οποίος τυγχάνει να έχει στην κατοχή του φορτηγό - υδροφόρα, να σπεύσει στην περιοχή Μερέντα και κοντά στον Ιππόδρομο, όπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά την τελευταία ώρα, προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεσή της. Πρώτα όμως, να έρθει οπωσδήποτε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, κο Κων/νο Μαγγανά, στο τηλ: 6944-507099 και 6975-200993».
Νωρίτερα, οι φλόγες «έγλειψαν» και τις αυλές σπιτιών, που βρίσκονται διάσπαρτες στο σημείο, με τους κατοίκους να συνδράμουν με τα δικά τους μέσα το έργο των πυροσβεστών, κουβαλώντας νερό με κουβάδες.
Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Χεροβούνι, ανάμεσα στο Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη, απειλώντας οικισμούς με διάσπαρτα σπίτια.
Πρωταρχικός στόχος των πυροσβεστών είναι να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις αυλές των κατοικιών και να σώσουν το δάσος του Κουβαρά.
Το έργο της κατάσβεσης υποτίθεται ότι δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, τουλάχιστον βάσει των στοιχείων που δίνει η ΕΜΥ 'Αλλωστε φαίνεται και από τις φωτογραφίες ότι ο καπνός δεν διαλύεται από τον άνεμο αλλά μένει επάνω από τα σημεία που έχει κατακάψει.
Και μιλάμε για μια θαμνώδη περιοχή, χωρίς δυσκολίες στην πρόσβαση, η οποία έγινε παρανάλωμα του πυρός άγνωστο για ποιους λόγους. Αργησαν να ειδοποιηθούν; Δεν είχαν αρκετές δυνάμεις και συντονισμό; Δεν έφτασαν εγκαίρως τα λίγα εναέρια μέσα που είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση λόγω των περικοπών;
Το ζήτημα είναι ότι τώρα κινδυνεύουν σπίτια και άνθρωποι....
Και το Σάββατο ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον ειδικό χάρτη που εκδίδει η ΓΓΠΠ, στην κατηγορία 4 κινδύνου εντάσσονται οι εξής περιοχές: Αττική, Νότια Εύβοια, Κυκλάδες, Χίο, Σάμο και Ικαρία.
Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr