14 Αυγ 2013

Μετάταξη ή απόλυση

Εκβιαστικό δίλημμα Μητσοτάκη στους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Του Στέργιου Ζιαμπάκα - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Υπό την απειλή της απόλυσης εξαναγκάζονται να μετακινηθούν στις ...
νέες τους υπηρεσίες οι δημόσιοι υπάλληλοι, βάσει της τελευταίας υπουργικής απόφασης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων.

Σε περίπτωση που οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας πριν από τη μετάταξή τους, δεν εμφανιστούν με υπαιτιότητά τους στη νέα τους υπηρεσία κατά την ημερομηνία που έχει οριστεί, προβλέπεται η εφαρμογή διατάξεων του ν. 4093/2012, που ορίζει την άμεση έκδοση πράξης απόλυσης του υπαλλήλου από το όργανο διοίκησης του φορέα υποδοχής. Εν συνεχεία, η σχετική πράξη μεταφοράς του υπαλλήλου ανακαλείται και μετατάσσεται ο αμέσως επόμενος, κατά σειρά προτεραιότητας, υπάλληλος. Υπενθυμίζεται πως οι μέχρι σήμερα διατάξεις του Δημοσίου δεν προβλέπουν αποζημιώσεις για όσους απολύονται από το Δημόσιο, ούτε προβλέπουν προστασία της μητρότητας από ενδεχόμενη απόλυση.


Η απόφαση που υπογράφεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης της 2ας Αυγούστου και επαναλαμβάνει τα κριτήρια και τον τρόπο μοριοδότησης των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα κινητικότητας. «Πονηρή» χαρακτηρίζεται από εκπροσώπους των εργαζομένων η έμφαση που δίνεται κατά τη μοριοδότηση στις εκθέσεις αξιολόγησης των τελευταίων οκτώ ετών, καθώς υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο «αναδεικνύονται» κομματικά κριτήρια. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως «προβάδισμα» στην αποχώρηση έχουν «χαμηλές» κατηγορίες υπαλλήλων, ηλικιακές κατηγορίες κοντά στα 50 έτη και ειδικές κατηγορίες επιστημόνων.

Ελάχιστες εξαιρέσεις

«Η διαθεσιμότητα, η κινητικότητα και όλοι οι άλλοι νεοφιλελεύθεροι ευφημισμοί έχουν μοναδικό τους σκοπό τον ακρωτηριασμό του ελληνικού κράτους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Μητρόπουλος. Αναφερόμενος στις περιπτώσεις εξαιρέσεων από το καθεστώς διαθεσιμότητας που ανακοινώθηκαν προ ημερών, έκανε λόγο για εμπαιγμό και κοροϊδία των υπαλλήλων, σχολιάζοντας περαιτέρω: «Οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα είναι τόσο περιορισμένες και αυστηρές που μόνον ορισμένες δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορέσουν να υπαχθούν».

Πρόσφατες διαρροές ανέφεραν πως η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην εθελούσια έξοδο από τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αποτελεί «ένα ακόμη ευτελές τέχνασμα του κ. Μητσοτάκη. Στην ουσία πρόκειται για ένα επιπλέον μέτρο δίωξης σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να καλύψει τις βαθύτατα αντιδημοκρατικές και ανάλγητες μεθόδους του», κατέληξε.
medispin