5 Αυγ 2013

Η Emma Delta και οι απειλές για «βόμβες» στην πώληση του ΟΠΑΠ

 Ενώ το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων «τρέχει» για να κλείσει και τυπικά την εκχώρηση της άδειας των κρατικών λαχείων, η Emma Delta δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τις εξελίξεις στην υπόθεση των κρατικών λαχείων....

Στελέχη της τελευταίας, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των λαχείων την περασμένη Τρίτη, έκαναν λόγο για μια «δυσάρεστη τροπή» και «γεγονότα που φέρουν προ τετελεσμένων» τον προτιμητέο επενδυτή του ΟΠΑΠ.
Επίσης, άφηναν υπόνοιες για πιθανές «βόμβες», που ενδεχομένως να εκραγούν στη συνέχεια.
Η δυσφορία αυτή είναι ορατή και στη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ παρατηρούσε ότι η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζει να είναι «βαριά», όπως ακριβώς ήταν κατά την περίοδο ανταλλαγής των εξωδίκων.
Επιπλέον, σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ που «καίγεται» να ολοκληρωθεί η σύμβαση πώλησης του ΟΠΑΠ, η Emma Delta δεν δείχνει καμία… σπουδή. Ενδεικτικό είναι ότι, αμέσως μετά την έγκριση της σύμβασης πώλησης του ΟΠΑΠ από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε την Emma Delta να συστήσει μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο την εταιρεία ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle – SPV) η οποία θα συνυπογράψει με το Ταμείο τη σχετική σύμβαση. Δεν απάντησε στο κάλεσμα
Η Emma Delta στο κάλεσμα αυτό του ΤΑΙΠΕΔ απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν από τις 27 Αυγούστου, επικαλούμενη την τυπική διαδικασία καθαρογράφησης της απόφασης έγκρισης της σύμβασης πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Υστερα από αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει από την Emma Delta να παρατείνει την προθεσμία ισχύος της εγγυητικής επιστολής των 20 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει για τον διαγωνισμό πώλησης του ΟΠΑΠ και η οποία φέρεται να λήγει στις 17 Σεπτεμβρίου 2013. H Emma Delta δεν έχει απαντήσει στο αίτημα αυτό.
Παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούσαν ότι, παρά τις αντιδράσεις της, η Emma Delta θα προσέλθει και θα ολοκληρώσει τη συμφωνία που επήλθε τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ των δύο πλευρών.
Από την άλλη πλευρά, στελέχη της Emma Delta ανέφεραν πως οι μέτοχοι σύντομα θα ανακοινώσουν τις προθέσεις τους σχετικά με τον ΟΠΑΠ, χωρίς να απαντούν στο ερώτημα αν οι όποιες αποφάσεις τους έχουν ήδη ληφθεί ή όχι από τους μετόχους της.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ