2 Αυγ 2013

New York Times: Οι πολυμήχανοι Έλληνες γυρνούν στα βασικά και η συγκομοιδή θα είναι καλή

Με «πλοίο» που αλλάζει ρώτα παρομοιάζει την Ελλάδα σε νέο άρθρο η έγκριτη εφημερίδα New York Times. Γράφοντας από τα Χανιά ο αρθρογράφος ξεκινά το άρθρο του αναφέροντας ότι τα επεισόδια που έγιναν τόσο στην Τουρκία όσο και στην Αίγυπτο ήταν δώρο Θεού για την....
χώρα μας καθώς, έδωσαν απίστευτη ώθηση στην αύξηση του τουρισμού μας φέτος το καλοκαίρι.
Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται μάλιστα και στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών μας, Γιάννη Στουρνάρα όπου όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters πως αυτήν την εβδομάδα «οι τουριστικές μας εισπράξεις ήταν πολύ, πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν» ενώ συμπλήρωσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι στους επόμενους μήνες τότε σίγουρα ύφεση φέτος θα είναι περίπου 4% και την επόμενη χρονιά θα έχουμε θετικό πρόσημο».
Ο ίδιος δε ο συντάκτης σχολιάζει πως «όταν για την Ελλάδα η συρρίκνωση της ύφεσης στο 4% είναι αισιόδοξα νέα, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο άσχημη είναι η κατάσταση της χώρας».
Ο αρθρογράφος, φαίνεται έχει πιάσει τον παλμό των Ελλήνων. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως, «η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια η Ελλάδα φαίνεται να έχει περάσει την οικονομική καταστροφή». Συμπληρώνει δε, πως «η χώρα δεν αντιμετώπισε μονάχα την εκτόξευση της ανεργίας στο 27%, την συρρίκνωση της οικονομίας της στο 1/5 αλλά κυρίως, βρέθηκε αντιμέτωπη την γερμανική ταπείνωση, που είναι ακόμα χειρότερο για έναν περήφανο λαό σαν τους Έλληνες».
Ο Ρότζερ Κοέν, συνεχίζει στο άρθρο του αναφέροντας την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα του κεντροδεξιού Αντώνη Σαμαρά έχει κάνει στροφή από την γωνία» παρά το φάουλ του ίδιου στο ζήτημα της ΕΡΤ το οποίο και καταδικάζει. Προσθέτει μάλιστα, στα εποικοδομητικά του σχόλια τα λόγια ρεπόρτερ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, του Hugo Dixon ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει τώρα μια αξιόπιστη πορεία προς την σωτηρία της χώρας» ενώ ο συντάκτης συμπληρώνει ότι «η μεγάλη προσαρμογή και σε ένα σημαντικό βαθμό η αλλαγή νοοτροπίας που την συνοδεύει έχει φέρει αλλαγές σε σημαντικό επίπεδο».
Φαίνεται πως ο αρθρογράφος των New York Times βρισκόμενος στα Χανιά δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει και με έναν μεγάλο Έλληνα ελαιοπαραγωγό ζητώντας του να του μεταφέρει την κατάσταση της χώρας. Και όντως, ο Γιώργος Δημητριάδης, διευθυντής της Biolea που παράγει ελαιόλαδο στην δυτική Κρήτη, αναφέρει αρκετά παραστατικά τα γεγονότα ενώ ανέφερε πως ο ίδιος κατάφερε να σώσει την επιχείρησή του από την κρίση. «Οι Έλληνες είναι πολυμήχανοι και θα προσαρμοστούν το έχουν κάνει και πολλές φορές στο παρελθόν», καταλήγει πάντως ο επιχειρηματίας.
Αναφέρει δε τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στον κλάδο της γεωργίας αλλά και προσπάθειες των νέων να επανέλθουν στην καλλιέργεια της γής, αναπτύσσοντας παράλληλα και επιχειρηματική δράση για εξαγωγές.
Καταλήγει το εγκωμιαστικό για την Ελλάδα άρθρο με ένα στοίχημα από την πλευρά του συντάκτη «Πως σε 10 χρόνια από τώρα η Ελλάδα θα θερίσει πλούσια συγκομοιδή»
Αναλυτικά:
«Πρώτον, η προσαρμογή. Οι τράπεζες έχουν κεφάλαιο και δεν υπάρχει πλέον λόγος να συρθούν όλοι κάτω. Τα καταστροφικά σενάρια εξόδου από το ευρώ έχουν υποχωρήσει. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι κοντά στην ισορροπία, όπως είναι ο προϋπολογισμός πριν από τις πληρωμές τόκων. Οι μισθοί είναι πιο ανταγωνιστικοί.
Η αλλαγή νοοτροπίας, ιδίως μεταξύ των νέων Ελλήνων, μου ετέθη από τον Γιώργο Δημητριάδη, τον διευθυντή της biolea, που παράγει ελαιόλαδο στη δυτική Κρήτη. Έχει επιβιώσει από την κρίση, αλλά μόνο μέσω της μείωσης των δαπανών του κατά 20%, εξαλείφοντας την ανάγκη απογραφής, και την προσαρμογή σε μια οικονομία όπου ο καθένας θέλει τα χρήματα προκαταβολικά. Πληρωμή σε 30 ημέρες, αυτός είναι ο κανόνας.
«Κοιτάξτε», μου λέει ο κ. Δημητριάδης, «η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε καταναλωτές και μας εκπαίδευε με δωρεάν χρήματα. Οι επιδοτήσεις στη γεωργία ήταν απίστευτες. Κανείς δεν ρώτησε πώς διατέθηκαν τα χρήματα. Υπήρχαν άνθρωποι με δέκα ελαιόδεντρα που ισχυρίζονταν ότι παρήγαγαν δέκα τόνους λαδιού. Τώρα αυτό αλλάζει. Τα δωρεάν χρήματα έκανε πολύ κακό στους νέους. Σήμερα βλέπω νέους με πανεπιστημιακά πτυχία που έρχονται πίσω στην κτηνοτροφία. Βλέπω τους νέους από τις πόλεις που επιστρέφουν στην καλλιέργεια ελιάς ή πορτοκαλιάς. Νομίζω ότι οι νέοι Έλληνες έχουν κατανοήσει τη σημασία του να κάνει κανείς κάτι με τα χέρια του, την εργασία και την παραγωγή.
Οι Έλληνες είναι πολυμήχανοι και θα προσαρμοστούν όπως το έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Η Κρήτη μόνη της παράγει περίπου 5% του ελαιολάδου στον κόσμο - αλλά το περισσότερο από αυτό πωλείται χύμα και στη συνέχεια πηγαίνει στην αγορά με άλλο σήμα. Η δυνατότητα να αναπτύξουν ελληνικές μάρκες, όπως έχουν κάνει από καιρό οι Ιταλοί, είναι τώρα μπροστά τους και οι νέοι άνθρωποι γνωρίζουν.
Οδηγήσαμε από την ενδοχώρα των Χανίων (μια πόλη με βαθιά βενετσιάνικη επιρροή) έξω στην Αστρίκα, όπου η οικογένεια Δημητριάδη καλλιεργεί ελιές για έξι γενιές. Η 24χρονη κόρη του Χλόη, που σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά, είναι εδώ τώρα. Έχει μόλις εγγραφεί σε ένα μάθημα γεωργίας. «Δεν είχα σκοπό να επανέλθω» μου είπε «νόμιζα ότι θα μπορούσα να μείνω στον Καναδά. Όμως, περίπου ένα χρόνο πριν, ήρθα και άρχισα βοηθώντας τον πατέρα μου. Ξέρετε, έχω μια φίλη που εργάζονται σε ένα καφενείο για 3 ευρώ την ώρα και φοβάται μη χάσει τη δουλειά της. Έχω μια ξαδέλφη που μόλις εγκατέλειψε το κολέγιο στην Αθήνα για να έρθει εδώ και να εργαστεί με τον παππού της στη γη. Και εγώ μόλις το συνειδητοποίησα: Το μέλλον μου είναι εδώ».
 http://www.koolnews.gr