2 Αυγ 2013

S&P: Στην Ελλάδα δεν θα «δουν» δάνεια από τις τράπεζες ούτε τα επόμενα 2 χρόνια

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους, οι τράπεζες θα διαθέσουν την απαραίτητη ρευστότητα, για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας». Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός των κυβερνητικών παραγόντων, προκειμένου να καλλιεργήσουν ελπίδες ότι θα πέσει χρήμα στην ξεπνεομένη αγορά.....

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τελείωσε, η συγκέντρωση του τραπεζικού χώρου στις 4 συστημικές τράπεζες ολοκληρώθηκε, αλλά οι προσδοκίες που δημιούργησε η κυβέρνηση αποδεικνύονται ψεύτικες.
Η οικτρή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών (που βεβαίως αδυνατούν να παράσχουν ρευστότητα) παρουσιάζεται στην έκθεση του οίκου Standard & Poor’s, o οποίος διατήρησε την αξιολόγηση CCC («χάλια») των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς) με αρνητική προοπτική (outlook).
Ο οίκος σημειώνει ότι τα κεφάλαια και η κερδοφορία και των 4 τραπεζών παραμένουν ακόμη πολύ αδύναμα, παρά τις  αυξήσεις  μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Ιούνιο. Επίσης, τονίζει ότι είναι εξαιρετικά αδύναμα τα επίπεδα ρευστότητάς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οίκος υποστηρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να διαχειριστούν τις μεγάλες ανάγκες ρευστότητας, εντός των επόμενων 24 μηνών, χωρίς να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κοντολογίς, παρόλο που οι  κυβερνώντες έχουν ρίξει πάμπολλα δισεκατομμύρια τα τελευταία 4 χρόνια για την στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν «πήλινα πόδια» και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να  χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Φεύγουν, πάλι οι καταθέσεις
Άλλο ένα δείγμα της τραγικής κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είναι η μείωση των καταθέσεων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο οι συνολικές καταθέσεις στις τράπεζές μας ξεπέρασαν τα 164 δισ. ευρώ, στα τέλη Ιουνίου έπεσαν στα 162,65 δισ.. Τραπεζικοί κύκλοι αποδίδουν την τάση  απόσυρσης των καταθέσεων, μετά από μήνες επιστροφής τους, στο «κούρεμα» καταθέσεων της Κύπρου, στην πολιτική αβεβαιότητα και στις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις των νοικοκυριών (φορολογία κλπ), που καλύπτονται από τα αποθέματα.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι το χάσμα μεταξύ καταθέσεων (162,65 δις) και δανείων (223 δις) δεν αφήνει περιθώρια στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων το  2009 ήταν 237 δισ. ευρώ, δηλαδή, μέσα σε 4 χρόνια χάθηκαν 75 δισ. ευρώ!
 http://www.nez.gr/archives/20331