η κατάρρευση εκατοντάδων επιχειρήσεων και η συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος πολλαπλασιάζουν τους κενούς χώρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το εξαμηνιαίο report της εταιρείας Δανός και Συνεργάτες για την αγορά ακινήτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η πτωτική τάση στην αγορά το εξεταζόμενο διάστημα συνεχίστηκε με τις αξίες να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 11,5% σε σχέση με το περσινό διάστημα. Υπολογίζεται ότι την τελευταία τριετία η συνολική πτώση φτάνει το 28,7%. Στα νεόκτιστα η μείωση στις τιμές φτάνει το 10,8% ενώ στα παλαιότερα με πάνω από πέντε χρόνια ζωής στο 11,9%.
Οι αναλυτές της εταιρείας καταγράφουν στις θετικές εξελίξεις τις μεταρρυθμίσεις της πολιτείας για την προσέλκυση επενδύσεων (άδεια παραμονής για πέντε χρόνια με αγορά κατοικίας άνω των 250.000 ευρώ) και υπογραμμίζουν ότι μαζί με την συνεχή πτώση των τιμών λειτουργούν θετικά στην προσέλκυση ξένων αγοραστών (Ρώσων, Κινέζων κ.α). Θετικό αντίκρισμα εκτιμάται ότι δημιουργεί στον τομέα της απασχόλησης και η λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο.
Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη η αγορά της κατοικίας εμφανίζεται να έχει υποστεί ένα γερό σόκ. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι η αγορά με την μεγαλύτερη μείωση τιμών που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 40%. Πολλά νεόδμητα σπίτια κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πόλης (δυτικά και ανατολικά) έχουν βάλει πωλητήριο και οι ιδιοκτήτες είναι πλέον πρόθυμοι να τα πουλήσουν ακόμη και σε χαμηλότερες τιμές. Μέχρι πριν από 5 χρόνια οι περισσότεροι αγόρασαν σπίτια με στεγαστικό αλλά σήμερα δεν είναι δεν είναι σε θέση να το εξυπηρετήσουν.
Από 22% έως 30% η πτώση στις τιμές σε Συγγρού - Κηφισίας
Τα νέα δεν είναι καλά ούτε από την αγορά γραφείων που επηρεάζεται έντονα από την μειωμένη κατανάλωση και την οικονομική κρίση. Η αγορά έχει να δει καιρό μεγάλο deal με εξαίρεση την πρόσφατη συμφωνία για την πώληση του κτιρίου της BNB Paribas στη Βασίλης Σοφίας σε επενδυτικό fund της Αργεντινής αντί 10 εκ. ευρώ. Την συμφωνία έκλεισε η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός & Συνεργάτες.
Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα που να ανατρέψει το δυσμενές σκηνικό. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι πάνω από 1.000 εταιρείες έχουν αφανιστεί ή βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης ενώ ανακατατάξεις με κενούς χώρους θα φέρει η συγκέντρωση των τραπεζών και το κλείσιμο υποκαταστημάτων.
Σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων Δανός και Συνεργάτες οι τιμές ενοικίασης σε προνομιούχες περιοχές γραφείων όπως είναι η Λεωφόρος Συγγρού και η Κηφισίας έχουν πέσει από 22% έως 30% τα τελευταία χρόνια και με το ζόρι φτάνουν από 11 έως 16 ευρώ το τετραγωνικό. Η όποια κινητικότητα υπάρχει υπαγορεύεται από την ανάγκη μετεγκατάστασης εταιρειών σε μικρότερα κτίρια, με χαμηλότερα ενοίκια και περισσότερο ευέλικτους όρους μίσθωσης. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Θεσσαλονίκη. Ακόμη και πολυεθνικές εταιρείες με πρόσφατες συμβάσεις μίσθωσης, έχουν ξεκινήσει διάλογο για τη μείωση ενοικίων και έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν σημαντικές εκπτώσεις ακόμη και σε προνομιούχες περιοχές. Πολλές εταιρείες είναι σε αναζήτηση νέων χώρων ή έχουν ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία τους σε άλλες χώρες. Προς το παρόν η εκτιμώμενη απόδοση των ακινήτων αυτών διαμορφώνεται από 8,5% έως 9,5 %, όμως ο κίνδυνος είναι αρκετά υψηλός λόγω της οικονομικής ρευστότητας.
Πρώτο Θέμα